Logo de la Universitat de València Logo Mavi Mestre, candidata a rectora 2022 Logo del portal

Mavi Mestre visita les Facultats de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i de Filosofia i Ciències de l’Educació

  • 24 de febrer de 2022
Mavi Mestre visita les Facultats de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i de Filosofia i Ciències de l’Educació

Les infraestructures, les plantilles i les titulacions centren les reivindicacions en els dos centres, pertanyents al Campus de Blasco Ibáñez.

En l’etapa final de campanya electoral la candidata va visitar amb el seu equip les Facultats de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i de Filosofia i Ciències de l’Educació, per a escoltar els temes que els preocupen i analitzar vies de treball conjuntes.

Abans d’aquestes reunions la rectora va acudir a l’encontre que la Ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, va celebrar a València, amb la qual va compartir la situació del personal afectat per l’eliminació del contracte d’obra i servei que dóna cobertura a molts investigadors a la Universitat de València i a Espanya.

L’antiga alcaldessa de Gandia va confirmar que la solució arribarà prompte i que el govern d’Espanya farà el que calga per a mantenir al personal investigador.

La candidata a rectora va poder tranquil·litzar així els investigadors afectats, que al llarg de la campanya li havien fet arribar les seues preocupacions.

El problema d’espai al Campus de Blasco Ibáñez

El principal problema que van transmetre els assistents a ambdues reunions, començant pel degà, Ferran Calabuig, i la degana, Rosa Maria Bo, va ser el de l’espai.

La Universitat de València compta amb solars als campus de Tarongers i Burjassot. La falta d’un pla de finançament limita les possibilitats de construir tant com es voldria, però ja hi ha projectats distints edificis en ambdós campus que estaran acabats abans que finalitze el pròxim mandat. No obstant això, a Blasco Ibáñez ni tan sols existeix eixa disponibilitat d’espai edificable, i això genera una preocupació que van voler fer arribar a la candidata.

La Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport comparteix edifici amb Fisioteràpia i requeriria un edifici que descongestionara l’actual habitatge tant pel que fa a les aules com als departaments.

A més, el degà ha recordat la necessitat d’habilitar un espai a l’exterior de l’edifici de la Facultat per tal que hi puga romandre l’estudiantat, aspecte que també va manifestar la degana de Fisioteràpia i que, com va recordar la rectora, està pendent d’alguns detalls relatius a la tramitació de permisos.

En el cas de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació el principal problema plantejat va ser la falta d’espais docents, que obliga a l’estudiantat a desplaçar-se per diferents aularis del Campus de Blasco Ibáñez inclús dintre d’una mateixa jornada, la qual cosa dificulta l’arribada puntual a l’inici de les classes, tindre un sentiment de centre i la participació en la vida universitària, tal i com varen explicar diferents membres de l’ADR de la Facultat assistents a la reunió. La degana també va recordar que caldria fer una remodelació de les aules existents perquè tingueren una grandària adequada.

La rectora va prendre nota de la situació i es va comprometre a estudiar, de moment, una redistribució d’espais que permeta reduir els desplaçaments en una mateixa jornada. Tal com va dir, la localització a l’espai Lluís Vives d’alguns serveis, com el SEDI, deixarà lliures alguns espais dels aularis i proporcionarà un major marge de maniobra.

Estabilització i formació del PAS i professorat substitut

Un altre punt destacat va ser el de la temporalitat del PAS i la necessitat de formació pel que fa a les noves tècniques d’administració electrònica i la burocràcia que generen, aspecte que, com va dir la rectora, ja està sent objecte d’estudi per tal de racionalitzar-la i reduir-la tot el que siga possible.

La candidata va recordar que l’estabilització del personal és complicada a causa de la taxa de reposició, que obliga a acudir a formes de contractació temporals, però va dir que caldrà analitzar si de l’aplicació pràctica de la reforma laboral es poden emprar noves figures contractuals, més estables, compatibles amb les restriccions que afecten a la plantilla estructural fins que es dispose d’altres eines que permeten desenvolupar una política de plantilla autònoma que done resposta a les necessitats dels centres i serveis.

En relació amb la figura del professorat substitut, va comentar que ja està recollida en el nostre ordenament jurídic però cal iniciar el procés de negociació per a regular aspectes com la forma en què es duran a terme els concursos i quina serà la seua retribució. Va dir que aquest professorat pot ser un baló d’oxigen per a algunes titulacions que, a més, permetrà incorporar a la Universitat un perfil distint i no necessàriament vinculat amb l’àmbit laboral.

L’oferta de titulacions

En les dues reunions es van fer propostes quant a l’increment de l’oferta formativa dels centres. A la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport es va recordar que el grau té una gran demanda i es va plantejar incorporar altre grau amb perfil diferent. La Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació va dir que està treballant en un doble grau i que estan valorant altres iniciatives.

Tot i que les persones assistents van ser fermes en les seues propostes i van expressar les seues necessitats amb claredat, això no ha sigut obstacle per a reconèixer el treball fet per l’equip rectoral els últims quatre anys, sobretot en un període tan complicat com el de la pandèmia, i agrair a la candidata i al seu equip la seua visita.