Logo de la Universitat de València Logo Mavi Mestre, candidata a rectora 2022 Logo del portal

La Universitat hui

La Universitat de València hui destaca en els rànquings internacionals més prestigiosos com una institució líder a nivell estatal, tant en els resultats de l’activitat de recerca com en els indicadors en qualitat de la docència.

Som la primera Universitat d'Europa en mobilitat Erasmus, coordinem la xarxa iberoamericana d’Instituts Confuci, ocupem la secretaria general de l'Associació de Televisió Científica i Cultural d'Iberoamèrica, i formem part del consorci RCC amb Harvard University.

Aquesta posició de lideratge és resultat de l'esforç de tota la comunitat universitària en l'aplicació d’un conjunt de polítiques institucionals en les quals les persones es troben al centre de la institució.

Com a conseqüència de la imposició de la taxa de reposició d’efectius, les plantilles, tant de PDI com de PAS, presenten elevades xifres d’edat mitjana. Per fer front a aquesta situació, i dins del marc normatiu vigent, s’han accelerat els processos d'estabilització i promoció tant del PDI com del PAS, avançant-se les promocions abans de la finalització del contracte de les figures laborals temporals.

La política de beques pròpies i d'ajudes a la recerca i a la cooperació internacional s'han mantingut en un context pressupostari restrictiu. Especialment al llarg de la crisi sanitària per la pandèmia per COVID-19, s'ha fet un important esforç amb recursos propis per a evitar que cap persona es quedara fora de la Universitat per qüestions econòmiques o de falta de mitjans, proporcionant equipaments informàtics i connexions a Internet, i s'ha ajornat el pagament de rebuts a l’estudiantat sempre que ha estat necessari.

La Universitat de València destaca hui en dia per una adaptació de la seua oferta formativa a la demanda de les persones i dels entorns sociolaborals, impulsant noves titulacions, programes de doble titulació i de doble titulació internacional.

Els programes d'emprenedoria i d'ocupació han rebut un important impuls per tal d'oferir oportunitats a les titulades i els titulats universitaris, que presenten uns elevats nivells d'ocupació als sis mesos de finalització dels seus estudis a la Universitat de València, destacant la consistència del treball realitzat amb la formació cursada.

La investigació realitzada a la nostra Universitat és un dels nostres millors actius, gràcies a la qualitat dels nostres investigadors i investigadores que han continuat destacant en temps de pandèmia i que han demostrat, una vegada més, la importància de la ciència per al desenvolupament de les societats.

La nostra universitat hui en dia acull al seu Parc Científic un ampli ventall d’empreses de base tecnològica que contribueixen al desenvolupament de nous sectors industrials en l’economia valenciana. 

Una contribució que es fa, també, des de les activitats de transferència de coneixement a la societat i el teixit econòmic, i d'innovació.

Però la Universitat de València actual és molt més que la docència, la recerca i la transferència, és un agent cultural de primer ordre que irradia la seua activitat més enllà dels campus universitaris.

L’àmplia xarxa de convenis i acords, així com de Càtedres Institucionals amb empreses, Administracions Públiques i organitzacions socials, configuren la Universitat de València com una institució arrelada al seu territori, complint així amb l’objectiu de vertebració de la societat valenciana.

Desplegada sobre quatre campus universitaris (Blasco Ibáñez, Burjassot-Paterna, Tarongers i Ontinyent), la Universitat de València compta amb un important patrimoni històric arquitectònic, d’equipament científic i béns culturals, que es posa al servei de la societat, preservant la seua conservació combinada amb usos actuals.

És el cas de l’edifici històric del carrer de La Nau, dels palaus que acullen el Col·legi Major Rector Peset i el Servei de Relacions Internacionals i Cooperació, i del bicentenari Jardí Botànic. 

En eixa visió de futur, la Universitat de València aposta per la transformació digital tant en la seua activitat docent com en les activitats de gestió, integrant la dimensió presencial amb els serveis en línia. Eixe és l'esperit en què s'està rehabilitant l’edifici protegit que serà la seu de l'Espai Vives, un centre integral de serveis, participació i dinamització adreçat a l’estudiantat.

Així, recentment s’ha procedit a la implantació d’una nova Administració Electrònica, a la implantació del nou sistema de Registre General en línia, i de xatUV, un sistema d’atenció que reuneix diferents serveis i fa servir intel·ligència artificial i consultes personals per a donar una resposta satisfactòria a les demandes d’informació.

Tecnologia al servei de les persones en una visió compartida d’aposta per la igualtat, la diversitat, la inclusió i la sostenibilitat com a valors transversals d’una universitat pública, valenciana, que projecta la nostra identitat al món i que dóna resposta a les necessitats de la societat valenciana.