Logo de la Universitat de València Logo Mavi Mestre, candidata a rectora 2022 Logo del portal

Diàleg de Mavi Mestre amb representants de les seccions sindicals CSIF i STEPV

  • 26 de febrer de 2022
Diàleg de Mavi Mestre amb representants de les seccions sindicals CSIF i STEPV

En el marc de la campanya per a la seua reelecció com a rectora de la Universitat de València, la candidatura de Mavi Mestre va mantindre reunions amb representants dels sindicats CSIF i STEPV. En la convocatòria es van atendre observacions i suggeriments entorn a les necessitats que travessa la institució.

Mavi Mestre i alguns membres del seu equip de candidatura van mantindre reunions amb els portaveus de la Central Sindical Independent i de Funcionaris, i el Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià, el dimecres 23 i el divendres 25 de febrer, respectivament. En les cites es van exposar necessitats, observacions i suggeriments, des de diferents sectors del personal de la Universitat.

Al costat de la candidata van participar-hi Ernest Cano (Vicerector d'Ordenació Acadèmica i Professorat), Ángeles Solanes (que serà Vicerectora de Transformació Docent i Formació Permanent) i Helena Rausell (que s'encarregarà de l'àrea d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives), així com el Gerent de la Universitat, Juan Vicente Climent.

Els participants, representants dels seus sindicats i dels diferents col·lectius de la comunitat universitària, van enfocar les seues observacions en la implementació de recursos per a millorar la labor administrativa, així com en millorar les aplicacions informàtiques per al desenvolupament òptim de les tasques del personal administratiu i de serveis. En la mateixa línia van fer èmfasi en el foment de la capacitació i formació contínua per al correcte desenvolupament de les seues funcions, enfront de la digitalització i burocratització de l’administració pública, fomentant l'aprenentatge de llengües i altres aptituds.

De la mateixa manera, van demanar actuar sobre la situació laboral del personal administratiu i de serveis, millorant les modalitats de contractació i la seua retribució.

Entre altres aspectes, van posar l'accent en lluitar contra la taxa de reposició per a suprimir la precarització laboral i cobrir les demandes a nivell administratiu, aspecte en què, naturalment, la candidata a rectora compta amb la força dels sindicats per a continuar exigint la seua eliminació. Alhora, van suggerir unir esforços per a incentivar el programa d'estabilització laboral i incrementar les vacants oferides, de manera que les persones puguen ser vinculades a la institució d'una manera més ràpida que el que exigeixen les respectives modalitats contractuals.

En relació amb el personal docent d'investigació, ambdós sindicats van proposar reduir la càrrega burocràtica que suporten, esmentant que el temps emprat en aquesta dificulta exercir la seua activitat investigadora i l’adequada implementació de projectes que és, junt a la docència, el nucli principal del treball que ha de realitzar aquest personal.

En la reunió, els representants del STEPV van manifestar el seu interès per enfortir l’ensenyament en valencià als centres, tot i reconèixer els avanços que s’han fet en els últims quatre anys, així com l’efectivitat i la conveniència de mesures com l’establiment del requisit del C1 perquè les persones amb contractes d’ajudant doctor puguen promocionar a contractat doctor en els casos en què les necessitats de docència en valencià no estan plenament cobertes. Els portaveus també varen posar sobre la taula els problemes, coneguts per l’actual equip de direcció, de la docència en valencià en les titulacions amb un sol grup i la mancança de docència en valencià en els màsters oficials de la Universitat.

Com a mesura aplicable al conjunt de categories professionals, van proposar l’establiment d’algun sistema de capacitació en llengua pròpia per al personal docent i investigador, per al personal administratiu i de serveis i per a l'estudiantat, per tal de continuar avançant en el reforç del valencià com a insígnia de la Universitat.

Davant les necessitats exposades, Mavi Mestre va comentar que en la seua proposta d’equip per als propers quatre anys s’aposta clarament per la formació permanent, amb un nou vicerectorat amb aquestes competències que té com a un dels seus objectius ampliar la formació del PAS i del PDI en matèries relatives a la llengua i altres processos lligats a la digitalització. A més, va dir que s’enfortirà al personal amb polítiques inclusives que fomenten l'equitat i la participació.

També va insistir en la necessitat del treball conjunt per a la reivindicació d'un conveni col·lectiu que assegure un finançament adequat per a la planificació i millora de les retribucions de les plantilles de les universitats de la Comunitat Valenciana i que s’elimine la discriminació que patis el personal de la Universitat de València, equiparant els honoraris percebuts als d'altres universitats valencianes, per a la qual cosa caldria que la Conselleria revisara el decret de retribucions, com la rectora ve demanant de forma reiterada.

Davant els suggeriments entorn a les baixes del personal docent i investigació i les mesures de conciliació, l’equip de la candidatura va assenyalar que, en relació amb el primer punt s’espera tindre regulada en breu  la figura del professor substitut que puga garantir una cobertura àgil de les baixes que es propicien durant els períodes acadèmics i, en relació amb el segon punt, va dir que s’estan estudiant i valorant els resultats del pla pilot que es va posar en marxa per a dissenyar mesures idònies.

Per finalitzar, Mavi Mestre va convidar als assistents a participar amb el seu vot en les eleccions de l’1 de març per a continuar enfortint a la Universitat i va ressaltar la importància del treball conjunt entre els sindicats i la Institució per a reivindicar unes demandes compartides per totes i tots que, amb l’actuació conjunta, tenen més possibilitats de ser escoltades.