Logo de la Universitat de València Logo Mavi Mestre, candidata a rectora 2022 Logo del portal

L’equip de la candidatura al rectorat visita distints Centres i Instituts d’Investigació del Campus de Burjassot-Paterna

  • 22 de febrer de 2022
L’equip de la candidatura al rectorat visita distints Centres i Instituts d’Investigació del Campus de Burjassot-Paterna

Després de la visita el primer dia de campanya, el grup encapçalat per Maria Vicenta Mestre ha visitat la Facultat de Física, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, la Facultat de Farmàcia i els Instituts d’Investigació de Burjassot-Paterna. Les infraestructures i la situació del personal investigador han estat al centre de les converses desenvolupades en el context de la campanya “Parlem·Treballem·Avancem”.

El vuitè dia de la campanya electoral va ser molt intens per a l’equip de l’única candidatura registrada a les eleccions del pròxim 1 de març. Centrat al Campus de Burjassot-Paterna, va consistir en tres visites pel matí a les Facultats de Física i Farmàcia, així com a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, seguit d’un acte per la vesprada en els Instituts d’Investigació del Parc Científic.

La candidata va fer una exposició general en tots els Centres de la situació estructural de la Universitat, els grans reptes que afronta com a institució, en especial quant a l’envelliment de les plantilles, va tornar a insistir en la necessitat que es signe el conveni col·lectiu pendent, acordat amb els sindicats des de 2018, i va ressaltar alguns aspectes essencials de les infraestructures del campus. També va destacar el gran problema que afronta la institució: l’absència d’un pla de finançament promès també l’any 2018 i respecte del qual les notícies que arriben són ben poc esperançadores.

Tractant-se del Campus de Burjassot-Paterna, la catedràtica en Psicologia Bàsica va posar èmfasi en el problema que se’n pot derivar de l’eliminació, a causa de l’aprovada reforma laboral, dels contractes per obra i servei de personal investigador fins que s’aprove la Llei de la Ciència, que és la que ha de regular aquestes situacions amb contractes indefinits. És un tema d’especial importància en la nostra Universitat, ja que es poden veure afectades més de 1.400 persones. En eixe sentit, va explicar les diferents vies que s’estan treballant, de forma insistent, des de CRUE, i concretament la sol·licitud de la publicació urgent d’un Reial Decret-Llei, abans que acabe el mes de març, que permeta aplicar amb antelació els contractes indefinits que contempla la nova Llei de la Ciència. La candidata al rectorat s’ha mostrat confiada en que la iniciativa cristal·litzarà.

Seguint amb les plantilles, la rectora va anunciar que el dimecres 23 de febrer està convocada la Mesa d’Universitats amb un punt de l’ordre del dia per a la regulació de la figura del professorat substitut.

La candidata va insistir en la necessitat d’oferir, dins de les possibilitats pressupostàries de la Universitat, condicions d’estabilitat i progressió en la carrera acadèmica que actuen com a pols d’atracció i retenció del talent investigador. En aquest sentit, va comentar que CRUE està treballant amb les agències d’acreditació perquè les persones que tinguen una trajectòria investigadora vegen reduïdes les exigències de docència de cara a la seua acreditació i progressió en la carrera acadèmica.

Pel que fa a les infraestructures, Mavi Mestre va confirmar que el campus de Burjassot comptarà amb dos edificis on actualment es troba l’edifici Joaquim Català. Un, destinat als estudis d’òptica i optometria que, a més de centralitzar les instal·lacions del grau corresponent, descongestionarà altres edificis del campus. L’altre estarà destinat a serveis generals del campus, entre els quals es contemplen serveis d’esports.

En tots els actes es va destacar la importància de racionalitzar l’ús dels espais actuals, ja que de vegades concorren espais saturats amb altres que tenen una activitat nul·la o molt reduïda. La candidata va avançar que es procedirà a realitzar, en breu, un estudi de l’ús dels espais investigadors, com ja es va fer amb els espais docents, i a establir indicadors i criteris d’assignació i de redistribució d’aquests.

Un altre aspecte que va sorgir en diverses visites va ser la salut mental de les persones, agreujada per la situació pandèmica que estem vivint. La rectora va anunciar la intenció d’establir un programa pilot, a partir de la Clínica Psicològica de la Universitat, per a oferir assistència psicològica a la comunitat universitària de cada campus almenys dos dies a la setmana.

Facultat de Física: preocupació per les infraestructures i per la formació del PAS

Després de l’exposició inicial de la candidata a rectora, ha pres la paraula el degà de la Facultat, Jordi Vidal, qui ha transmès la seua preocupació pel que fa a les actuacions de manteniment pendents, especialment les que afecten al sostre d’algunes àrees departamentals, així com a l’actualització del material de laboratori. La candidata ha confirmat que les actuacions, tot i que la seua realització és sensible, per haver d’aplicar-se en un centre que continua amb la seua activitat ordinària, tenen prevista una execució imminent.

Representants del PAS han posat de manifest dos problemes que afronten en el seu dia a dia: la dificultat per adaptar-se a canvis en la gestió, especialment els relatius a l’administració electrònica dels centres i serveis, i l’altíssima demanda que tenen els cursos de formació de la Universitat en la matèria, que fa que part del personal tinga problemes per apuntar-s’hi. La rectora ha pres bona nota per a traslladar a la gerència estes qüestions que han de ser abordades immediatament.

Per últim, un representant del personal investigador ha manifestat un problema puntual en l’aprovació de la creació d’una spin off que està endarrerint la seua creació. El vicerector d’Investigació ha assenyalat que s’han produït unes circumstàncies de les què cal aprendre per a millorar el funcionament.

ETSE: serveis per al centre i contractació de professorat

La candidata a rectora ha parlat de les necessitats de professorat que té l’Escola, així com d’alguns problemes que pateix l’edifici, malgrat ser de construcció recent. En aquest sentit, tant el director de l’ETSE, Rafael Magdalena, com representants dels departaments han posat de relleu situacions que cal millorar a la major brevetat. A més, ha assenyalat que cal millorar la imatge que la Universitat projecta de la seua Escola d’Enginyeria, doncs els resultats docents i investigadors i la situació en els rànquings són millors que la percepció general que es té d’aquest Centre. Així mateix, ha destacat la necessitat de revisar i racionalitzar el perfil de les places de PAS per a adaptar-se a les necessitats actuals.

En resposta a una pregunta concreta sobre la possibilitat d’anticipar els concursos per a cobrir baixes, el vicerector d’ordenació acadèmica i professorat ha comentat que el professorat substitut podria ser una figura molt útil en aquests casos i ha confirmat la possibilitat que, a partir del pròxim curs, puga fer-se servir l’esmentada figura.

Representants de l’estudiantat han manifestat algunes necessitats específiques del centre, per tractar-se d’un edifici no integrat dins del recinte del campus de Burjassot. Principalment, una ampliació de la ruta del bus de l’EMT, tema que ja està sent objecte de converses amb l’Ajuntament; la necessitat d’una biblioteca o, si més no, una ampliació dels horaris de la sala de lectura del centre; un servei de reprografia o equivalent; i un espai ajardinat o similar, on gaudir d’estones de descans durant les llargues jornades lectives del Centre, aspecte que ja està sent objecte d’estudi pel vicerectorat d’economia i infraestructures.

Farmàcia: noves infraestructures i publicacions en revistes científiques

En presència d’Hortensia Rico, degana de la Facultat, així com d’una ben nombrosa representació de la comunitat universitària, la rectora ha compartit algunes dades sobre les necessitats de plantilla dels departaments i sobre les inversions realitzades (per exemple, els 12 milions d’euros destinats a canviar la climatització del centre) i les ja projectades: principalment unes cuines i una sala de cates per al grau en ciències gastronòmiques i una planta pilot per a la fabricació de medicaments.

Ha escoltat la petició d’una investigadora que ha expressat la dificultat que, en molts casos, suposa haver de fer front a les despeses per a publicar en revistes científiques, especialment les més prestigioses. El vicerector d’investigació ha enumerat les revistes amb les quals hi ha acords per a la publicació gratuïta o amb preu reduït i ha indicat que es treballa per arribar-ne a més, especialment en l’àmbit de ciències de la salut, però no és possible abarcar tot el catàleg de revistes.

Membres de la Facultat han posat en valor que el Centre compte amb una vicerectora en l’equip rectoral, en la figura de la professora Adela Valero.

Instituts d’Investigació de Burjassot-Paterna: escoles d’infància i estabilització del personal investigador jove

Per acabar la jornada, l’equip ha visitat els instituts d’investigació, on la candidata ha mostrat a les persones assistents la seua satisfacció pels èxits que aconsegueixen els investigadors d’aquests instituts quant a l’atracció de fons de projectes internacionals, que en 4 anys ha passat de 53 a 93 milions d’euros, i als contractes postdoctorals i les beques assolides.

També ha pogut escoltar les preocupacions dels assistents, que han començat per la sol·licitud d’implantar una escoleta per als fills i les filles del personal investigador. S’ha recordat que aquesta és una reivindicació antiga però complexa, que exigeix disposar d’espais i recursos i complir amb els requisits establerts per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport. No obstant això, s’ha acordat prendre-ho en consideració, tot i la dificultat afegida que suposa per a la Universitat la dispersió dels seus campus.

Altres aspectes destacats han estat els problemes del personal investigador quant a la seua estabilització, la seua acreditació i la justificació de la participació en projectes investigadors. El vicerector d’Investigació ha explicat els aspectes més rellevants de les mesures que s’estan prenent i les que es poden prendre en el futur.

En aquest acte també s’ha destacat la necessitat de fer una revisió dels espais utilitzats pels diferents instituts i grups d’investigació i establir uns criteris per a la seua racionalització i redistribució.

Amb aquest acte, la candidata a rectora ha donat per conclosa la campanya al Campus de Burjassot-Paterna. Com va fer en aquest mateix campus el primer dia, ha recordat la importància de votar l’1 de març perquè, encara que és una candidatura única, és important tindre un rectorat amb un gran recolzament de la seua comunitat universitària i mostrar una Universitat de València forta de cara als importants reptes a què ens enfrontem en els propers quatre anys.