Logo de la Universitat de València Logo Mavi Mestre, candidata a rectora 2022 Logo del portal

L’equip de Mavi Mestre es reuneix amb representats del sindicat estudiantil BEA per a parlar de les seues propostes de cara als pròxims anys

  • 23 de febrer de 2022
L’equip de Mavi Mestre es reuneix amb representats del sindicat estudiantil BEA per a parlar de les seues propostes de cara als pròxims anys

Després que al Claustre de la Universitat la candidata a rectora presentara el seu programa, els representants del BEA varen aprofitar l’encontre per a fer arribar a la candidata i el seu equip les necessitats i reivindicacions del col·lectiu a què representen. Les idees que van regir tota la reunió va ser les d’aprofundir en una Universitat “Democràtica, Valenciana, Sostenible, Feminista i Inclusiva”.

Dins de la campanya electoral de cara a les eleccions del pròxim 1 de març, i amb la voluntat d’escoltar a tots els col·lectius de la comunitat universitària, la vesprada del 22 de febrer la candidata va mantindre una reunió amb els portaveus del Bloc d’Estudiants Agermanats de la Universitat de València.

Mavi Mestre va estar acompanyada d’Ernest Cano, Isabel Vázquez, Adela Valero, Esther Alba, Helena Rausell, Pilar Serra i el delegat de la rectora per a l’estudiantat, Manuel González.

El BEA va presentar a la candidata un document amb propostes que van estructurar en quatre grans àrees.

Un bloc important va ser el de mesures dirigides a aprofundir en el caràcter democràtic de la Universitat. En aquest camp, proposaren reduir les taxes de matrícula, en especial de les segones i terceres matrícules, objectiu que, com va assenyalar Mavi Mestre, no s’ha deixat de plantejar a les institucions governamentals competents. La transparència, les mesures per a incrementar la participació de l’estudiantat en la vida universitària i recuperar alguns serveis que estan externalitzats són temes que també es van abordar.

Altra àrea va ser la sostenibilitat, amb mesures com ara el reforç del transport públic als campus, tema respecte del qual la professora Mestre va explicar les converses mantingudes amb l’Ajuntament de València i amb la Generalitat Valenciana. També es va proposar recuperar les fonts d’aigua a les facultats, en especial als aularis, que es van retirar a causa de la pandèmia, així com la necessitat d’actuacions d’humanització dels campus, en particular el de Tarongers, on ja està previst un immediat concurs d’idees.

A més, tant l’actual Vicerectora Esther Alba, com la futura Vicerectora de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, Pilar Serra, varen avançar, davant la petició d’incrementar els espais per a l’estudiantat, l’objectiu d’habilitar zones obertes en els campus per a fer algunes activitats físiques. En aquest aspecte, la rectora va posar en valor el paper que jugarà l’espai Lluís Vives i va insistir que és un espai per a l’estudiantat i els va demanar que l’òmpliguen de propostes, d’actes i de projectes.

Quant al feminisme i la inclusió, els estudiants i estudiants van demanar més accions de visibilització i conscienciació sobre l’assetjament de qualsevol tipus. Helena Rausell, que encapçalarà el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, va respondre a algunes qüestions que hi sorgiren, també relatives a la integració de persones amb discapacitat, i va posar en valor la important tasca que fa UVdiscapacitat i que som la Universitat espanyola presencial amb més estudiantat amb discapacitat.

Davant del plantejament de casos concrets que podrien constituir assetjament, la candidata a rectora va ser molt clara en mostrar el compromís total i absolut per dur a terme les actuacions necessàries per a respondre a qualsevol tipus d’agressió i discriminació.

Els portaveus estudiantils van demanar també que s’incorpore la perspectiva de gènere en els plans d’estudis.

Per últim, i en l’apartat d’una Universitat valenciana, el BEA va plantejar superar el model de línies i apostar per un model multilingüe. Tot i destacant que el pla d’increment de la docència en valencià en els graus s’ha complit, van demanar que es pose en marxa, tal com estava previst, un pla d’increment de la docència en valencià en les titulacions de màster. L’actual Vicerectora d’Estudis i Política Lingüística va compartir el plantejament multilingüe, que és el es pretén desenvolupar des de fa temps, i va explicar algunes de les iniciatives que estan en marxa per a millorar la distribució de llengües en el grau i anar introduint el multilingüisme en les titulacions de màster.

Al llarg de la reunió, diferents membres de l’equip de la candidatura presents a l’acte, i en particular el Vicerector Ernest Cano, varen animar als representants del BEA a parlar amb els vicerectorats i plantejar-los les seues propostes de forma habitual i continuada, no només durant la campanya. Com a representants d’un col·lectiu clau per a la Universitat, va indicar, ha d’existir una relació fluïda amb el rectorat perquè necessitem la visió de l’estudiantat i perquè sou importants per a incentivar la participació de l’estudiantat en la Universitat.

Galeria d'imatges