Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

En el nostre grup es dissenyen i sintetitzen lligands derivats de l'anell triazol i lligands  tipus sulfonamida, amb els quals es preparen seguidament compostos de coordinació amb diversos ions metàl·lics d'interés biològic [Cu(II), Zn(II), Fe(II,III),...]. Els compostos es caracteritzen estructural i espectroscòpicament. En una segona etapa s'estudia la interacció dels complexos obtinguts amb l'ADN, i s'assaja la seua activitat nucleasa amb i sense agents activants. 

En un nou i actual enfocament, s'estudia l'activitat de les metalonucleases sintetitzades en combinació amb QDs (quàntum dots o punts quàntics), a fi d'aconseguir una potenciació i/o activació de les propietats nucleolítiques d'aquestes. Així mateix, s'investiga l'efecte de la fotoactivació (amb llum innòcua) sobre els compostos i sobre els sistemes nucleasa-QDs. Finalment, els sistemes més actius s'assagen in vivo sobre línies cel·lulars tumorals. Paral·lelament s'estudien les propietats magnètiques dels compostos polinuclears obtinguts. En el cas que es tracte de compostos trinuclears cíclics, exemples de sistemes amb frustració d'espín, es realitza un estudi més exhaustiu de bescanvi antisimètric.

Objectius CT
  • Sintetitzar nous compostos capaços de reconéixer selectivament a l'ADN mimetitzant l'enllaç ADN-proteïna.
  • Obtindre noves nucleases oxidatives i/o hidrolítiques; potenciar l'activitat de les metalonucleases mitjançant la combinació amb QDs (quàntum dots).
  • Assajar els compostos més actius sobre línies cel·lulars tumorals amb la finalitat d'obtindre fàrmacs alternatius en quimioteràpia.
  • Avaluar la possible fotoactivació dels sistemes QDs-metalonucleases buscant una nova generació de fàrmacs per a teràpia fotodinàmica.
  • Obtindre compostos amb propietats magnètiques rellevants per inusuals i/o per presentar el fenomen de bescanvi antisimètric.
Línies d'investigació

Nucleases Químiques basades en Composts de Coordinació

La nostra investigació consisteix bàsicament en la preparació i caracterització de noves metalonucleases oxidatives i/o hidrolítiques, basades fonamentalment en compostos de coordinació d'ions metàl·lics d'interés biològic amb lligands tipus triazol i lligands tipus sulfonamida.

Direcció
  • FERRER LLUSAR, SACRAMENTO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • ALZUET PIÑA, GLORIA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Nucleases Químiques Basades en Compostos de Coordinació (NQCC)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 544 521

Geolocalització

sacramento.ferrer@uv.es

Persones de contacte
  • FERRER LLUSAR, SACRAMENTO
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa