Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Biotecnologia de la Coordinació entre Desenvolupament i Adaptació a Condicions Ambientals en Plantes - PADELLA

El grup d'investigació té una àmplia experiència en l'estudi dels mecanismes moleculars que regulen l'adaptació a les condicions ambientals canviants de microalgues liquèniques i plantes vasculars i la seua aplicació biotecnològica. Aquest tipus d'estudis s'ha desenvolupat en diferents línies d'investigació:

a) Anàlisi transcriptòmic i metabolòmic de la resposta de microalgues liquèniques a condicions extremes com a salinitat, desecación i radiació.

b) Biotecnologia de microalgues liquèniques: transformació i obtenció de productes naturals.

c) Caracterització del metabolisme de poliamines en la resposta a estrés de Arabidopsis thaliana. Mitjançant manipulació transgènica s'ha actuat sobre la ruta de biosíntesi de les poliamines (PAs), resultant en l'obtenció de diferents línies de plantes amb nivells alterats de putrescina, espermidina i/o espermina, que han sigut caracteritzades a diferents nivells, incloent estudis metabolòmics i transcriptòmics. La majoria de línies generades, plantes amb nivells elevats d'una o més PAs, presenten resistència a diferents estressos ambientals i biòtics.
 
d) Regulació de programes transcripcionals per proteïnes DELLA i prefoldines. Aquestes proteïnes actuen com a reguladors transcripcionals l'acumulació dels quals depén de les condicions ambientals i que modulen l'execució de múltiples programes de desenvolupament i de respostes a estrés mitjançant la modificació de l'activitat de factors de transcripció amb els quals interaccionen físicament. 

Grup d'Investigació en Contaminació d'Aliments - COAL

La determinació de les micotoxines presents en els aliments i els coneixements sobre la seua ingesta i toxicitat són la base per a avaluar el risc associat al consum d'aliments contaminats i aportar dades per a la protecció de la salut del consumidor.

El grup d'investigació COAL centra la seua investigació en l'anàlisi de micotoxines en aliments, estudi de la toxicitat in vitro i in vivo, factors que influeixen sobre la bioaccessibilitat intestinal i els procediments de descontaminació amb la finalitat d'avaluar el risc. El grup COAL també desenvolupa ingredients/productes bioactius d'origen natural per a reduir el creixement de fongs productors de micotoxines en aliments per a la seua possible aplicació tant en camp com durant la conservació de diferents productes agroalimentaris.

El grup d'investigació COAL participa en diversos projectes d'investigació competitius, sent els punts comuns el desenvolupament de metodologies basades en ingredients naturals per a la reducció del creixement de fongs en aliments i pinsos:

  • "Integrated and innovative key actions for mycotoxin management in the food and feed chain (Mycokey) (GA 678781)".Projecte europeu finançat pel programa H2020 basat en el desenvolupament de metodologies de reducció del creixement de fongs productors de micotoxines en dacsa, ordi i blat emmagatzemats en sitges.
  • "Smart and innovative packaging, postharvest rot management and shipping of organic citrus fruit (BiOrangePack)". Projecte finançat pel programa europeu PRIMA-H2020 amb l'objectiu de desenvolupar un envàs innovador basat en cel·lulosa recuperada de les deixalles de la indústria de la producció de sucs a base de cítrics (principalment des de l'albedo) continent un ingredient bioactiu fermentat per BALs, capaç de reduir el creixement de la microflora fúngica contaminant de les fruites al llarg del transport i emmagatzematge.
  • "Enhancing Research and Innovation Capacity of Tubitak MAM Food Institute on Managment of Mycotoxigenic Fungi and Mycotoxins (MycoTWIN)". Projecte finançat per H2020 on el nostre grup d'investigació organitzarà diferents activitats relatives a la difusió del coneixement de les tècniques més efectives per al control de les micotoxines presents en aliments, entre les quals es troben workshops, taules redones, info days, training schol etc.
  • "Biopreservació de pa de motle amb sèrum de llet fermentat enfront de micotoxines i fongs toxigènics. Seguretat d'ús en presència de carotenoids. (SAFEBIOBREAD) (PID2019-108070RB-100)". Projecte finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat es basa en l'aïllament de nous ceps de bacteris làctics (BALs) provinent del sèrum almívar de llet de cabra líquid, de la seua caracterització del potencial antifúngic, de la identificació i quantificació de les molècules que donen lloc a l'activitat objecte de l'estudi, i de la seua possible aplicació com a ingredient bioactiu en la conservació del pa de motle. Un altre vessant del projecte serà la d'estudiar els efectes beneficiosos dels compostos bioactius produïts pels bacteris àcid làctics al llarg de la fermentació, tant mitjançant assajos in vitro amb cultius cel·lulars com amb models animals.

El grup COAL col·labora amb diferents empreses d'àmbit nacional i internacional sobre el desenvolupament d'ingredients/productes per a reduir el creixement de fongs productors de micotoxines tant en camp com en emmagatzematge.

Els resultats de l'activitat investigadora del grup han suscitat un ampli interés per l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i per la European Food Safety Agency (EFSA) i ha donat com a resultat la publicació en revistes internacionals d'alt índex d'impacte com Food Chemistry, Food Chemical & Toxicology, Journal of Agricultural & Food Chemistry, Food Control, Food Additives & Contaminants, Journal of Chromatography, Toxicon, Toxicology Letters, etc. Així mateix col·labora amb grups nacionals i europeus de prestigi en l'àmbit científic tècnic.

Grup d'Investigació en Genòmica Funcional de Llevats - GFL

El nostre interés fonamental és conéixer com responen les cèl·lules als senyals que reben modificant la seua expressió gènica. El nostre objectiu és abordar els canvis en l'expressió gènica estudiant les seues diferents etapes, des de l'activació transcripcional dels gens fins a la formació de molècules d'RNA missatger i la seua traducció, parant atenció no sols als factors implicats i els mecanismes, sinó també a la connexió o crosstalk que s'estableix entre ells i fa que l'expressió gènica no siga un procés lineal sinó interconnectat cap avant i cap endarrere, en el temps i espai.

A més, prestem especial atenció a alguns factors que semblen claus en el control de l'expressió gènica i que moltes vegades actuen de manera multidisciplinària en diversos processos biològics i diferents compartiments cel·lulars. Un d'aqueixos factors és la proteïna eIF5A, altament conservada des de llevats a humans i essencial en les cèl·lules eucariotes. eIF5A és un factor d'elongació de la traducció necessari en la síntesi de proteïnes que contenen motius d'amino àcids amb prolines consecutives o amb combinacions de prolines, glicines i amino àcids carregats.

El nostre interés és entendre el mecanisme de regulació de la traducció per eIF5A, determinant quines són les proteïnes la síntesi de les quals requereix d'aquest factor i com, directament o a través de les seues dianes, eIF5A actua en processos patològics com la fibrosi, el càncer o durant l'envelliment. En el nostre grup utilitzem principalment com a organisme model el llevat Saccharomyces cerevisiae ja que és l'eucariota més ben conegut i model per a la comprensió a nivell cel·lular de processos moleculars conservats evolutivament. A més, comprovem que les conclusions de la nostra investigació es poden generalitzar a cèl·lules de mamífer utilitzant cultius de cèl·lules de ratolí o humanes. 

Grup d'Investigació en Limnologia - Limnologia

Aquest grup té un reconegut prestigi pels nombrosos treballs de qualitat que ha dut a terme en ecosistemes aquàtics continentals i pels nous investigadors que s'hi han format. A continuació s'hi mostren alguns temes d'investigació bàsica i aplicada que desenvolupa aquest grup.

Investigacions de Limnologia bàsica:

  1. Riquesa específica i dinàmica de les poblacions i comunitats d'organismes aquàtics: bacteris, fitoplàncton, perífiton, zooplàncton, fito- i zoo-bentos i peixos, i els seus factors de control.
  2. Dinàmica i funcionament dels ecosistemes aquàtics: cicles biogeoquímics, productivitat, processos microbians.
  3. Estudi de les xarxes tròfiques aquàtiques, la seua estructura, especies clau i vulnerabilitat davant del canvi global.
  4. Acoblament de comunitats: mecanismes i regles.
  5. Biogeoquímica del carboni en els ecosistemes aquàtics, GEI i canvi climàtic.
  6. Ecologia molecular.
  7. Paleolimnologia i canvi global.
  8. Limnologia de zones polars.
  9. Genòmica de Pancrustacea.
  10. Ecotoxicologia.
  11. Teledetecció.

Investigacions aplicades en:

  1. Processos de contaminació aquàtica i eutrofització.
  2. Qualitat fisico-química i microbiològica de l'aigua.
  3. Caracterització d'ecosistemes aquàtics.
  4. Seguiment i avaluació de l'estat ecològic i de conservació dels ecosistemes aquàtics.
  5. Gestió i restauració d'ecosistemes aquàtics.
  6. Avaluació de la resposta dels ecosistemes aquàtics als canvis globals, incloent-hi la contaminació química.
  7. Gestió d'ecosistemes aplicada a la mitigació del canvi climàtic.
  8. Depuració i naturalització d'aigües en aiguamolls artificials.
  9. Bioremediació.
  10. Espècies exòtiques invasores en aigües continentals.
  11. Teledetecció com a eina per a l´estudi de la qualitat ambiental i l´estat ecològic de les aigües continentals.
Grup d'Investigació en Miniaturització i Mètodes Totals d'Anàlisi - MINTOTA

Des de la seua creació en 1988, el nostre grup d'investigació ha introduït nous conceptes de calibratge, exactitud i qualitat dels resultats analítics, anàlisi multiresidu, extracció en fase sòlida, cromatografia líquida convencional i multidimensional, cromatografia líquida capil·lar i nanocromatografia i dispositius d'anàlisis in situ. En els sistemes analítics desenvolupats la manipulació de la mostra, separació i detecció s'integren en un únic instrument.

La investigació pretén respondre a la demanda actual de procediments d'anàlisis ràpides, de cost efectiu i nets. S'estan desenvolupant noves estratègies que incorporen nous nanomaterials. Es persegueixen tant objectius instrumentals com analítics (tipus d'informació necessària, característiques de la mostra, tipus d'anàlits i concentració present, espècies que originen la detecció, quiralitat). S'ha abordat la resolució de nombrosos problemes analítics en diferents àrees d'investigació, fonamentalment mediambiental, de la salut, alimentació, drogoaddicció i industrial. Aquesta labor s'ha desenvolupat en el marc de diferents projectes d'investigació subvencionats per organismes públics, i ha comptat amb la participació d'investigadors procedents d'altres universitats i centres d'investigació.

El treball realitzat s'ha plasmat en publicacions en revistes científiques de prestigi internacional, ponències en congressos, tesis, projectes fi de llicenciatura i de màster. Així mateix, ha donat lloc a diferents activitats de transferència de coneixement amb empreses, organismes públics i centres d'investigació.

Grup d'Investigació en Posicionament i Marca - POMA

Tant l'auge de la competència entre empreses a causa de la globalització dels mercats, com la major informació de què disposa el consumidor hui dia gràcies a l'auge de les noves tecnologies, comporten la necessitat apostar per dotar de valor afegit a l'oferta comercial. Ara bé, si aquest valor afegit no es diferencia amb una marca ben posicionada, la seua potència quedar afeblida, sent el resultat final la derrota. El que no es coneix, no existeix; i el que no existeix, no es consumeix. 

UNA ALTRA INFORMACIÓ D'INTERÉS: 

El grup d'investigació s'ha nodrit de fons obtinguts en concurs públic (Conselleria d'Empresa, Universitat i Ciència de la Generalitat Valenciana i Ministeri d'Economia i Competitivitat.), investigant com afegir valor i construir marca utilitzant eines com ara les noves tecnologies, l'embalatge/envase del producte o la figura del venedor/comercial. 

El grup pública tots els anys en revistes científiques d'impacte i assisteix amb regularitat a congressos nacionals i internacionals per a compartir les seues troballes. Aglutina X sexennis  d'investigació en total. 

Així mateix, s'han dirigit diverses tesis doctorals en aquest camp, aprofundint en aspectes com ara: la transferència de marca des d'un esdeveniment patrocinat a la marca patrocinadora; la construcció de capital de marca en institucions d'educació superior públiques i privades; i el desenvolupament de mega esdeveniments sostenibles com a estratègia màrqueting potenciar la marca-ciutat. 

Igualment s'ha treballat amb empreses subscrivint periòdicament convenis de col·laboració per a investigar en aspectes com ara l'elecció del millor posicionament de marca per a una cadena de distribució d'alimentació, o l'estudi de la viabilitat d'una marca paraigua en la indústria de la moda valenciana.

Grup d'Investigació en Reconeixement per a la Sostenibilitat - REDOLi

El grup REDOLi cerca millorar la societat a través de la investigació en els àmbits del reconeixement, la sostenibilitat i la innovació. El grup REDOLi desenvolupa la seua investigació en els àmbits del reconeixement, la sostenibilitat i la innovació. Les seues línies de treball inclouen: 

  • Desenvolupament de molècules i nanomaterials per a modular l'activitat de proteïnes, en particular dels enzims polifenol oxidasa i lipasa/pancreatina. 
  • Desenvolupament de molècules i nanomaterials per a sensors. 
  • Desenvolupament d'estratègies per a aconseguir processos i productes més sostenibles, en particular en agricultura i la indústria química, de materials i aliments. 
  • Difusió d'aspectes actuals de bioeconomia, economia circular, canvi climàtic i anàlisi de cicle de vida. 
  • Suport a les empreses en els processos d'innovació, identificació de coneixement, transformació de coneixement en productes, desenvolupament d'estratègies de protecció i projectes.