Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Desenvolupament Sostenible, Governança Mundial i Regional, Ordre Internacional i Europeu Contemporanis - DSGMROIEC

El Grup d'investigació al qual es refereix la present sol·licitud es denomina "Desenvolupament sostenible, governança mundial i regional, ordre i valors internacionals i europeus contemporanis". Es tracta d'un tema sobre el qual el Grup d'investigació sol·licitant està treballant des de fa diversos anys amb el suport de diverses ajudes i projectes d'investigació autonòmics, nacionals i internacionals.

En l'actual fase de desenvolupament de les activitats del Grup d'investigació, el biaix s'amplia des de la perspectiva de la protecció del medi ambient als aspectes més amplis del desenvolupament sostenible, que inclou tres pilars: econòmic, social i ambiental. Es tracta d'una preocupació essencial de les comunitats internacional i europea contemporànies, les bases constitucionals de la qual per als pròxims anys han sigut establides en el document titulat "El futur que volem", adoptat en la Cimera de Riu + 20 sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, celebrada al juny de 2012, sota els auspicis de les Nacions Unides. Els elements principals de l'activitat del Grup d'investigació, tal com la seua pròpia denominació indica, són quatre.

En primer lloc, els continguts relatius al paradigma del desenvolupament sostenible en la seua dimensió internacional i europea, incloent, entre altres qüestions: la naturalesa jurídica del concepte de desenvolupament sostenible, el contingut de la noció de desenvolupament sostenible en els seus aspectes econòmic, social, cultural i ambiental, les característiques bàsiques del criteri de sostenibilitat, les qüestions vinculades a les disparitats de desenvolupament dels pobles, el concepte de responsabilitats comunes però diferenciades, les nocions de països desenvolupats, països en desenvolupament i països emergents, així com la justícia intergeneracional.

En segon lloc, s'abordarà l'examen del conjunt de qüestions vinculades a la governança global en l'àmbit del desenvolupament sostenible, prestant especial atenció a l'evolució del marc institucional internacional, tant a nivell mundial (institucions del sistema de l'Organització de les Nacions Unides), com en el pla regional (Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia, Antàrtida, Àrtic), les propostes i realitzacions en l'àmbit econòmic, social i ambiental amb vista a aconseguir el desenvolupament sostenible. En aquest context, es prestarà especial atenció als desenvolupaments que s'efectuen en l'àmbit de la Unió Europea i del Consell d'Europa.

En tercer lloc, atés que el Grup d'investigació està compost principalment per internacionalistes especialitzats en Dret i en Relacions internacionals, es prestarà especial atenció, entre altres qüestions, a la incidència del concepte del desenvolupament sostenible en els diversos sectors del Dret internacional (Dret internacional econòmic, Dret internacional dels drets humans, Dret internacional ambiental, Dret internacional laboral), els desenvolupaments conceptuals i normatius en l'àmbit internacional i europeu, prestant una atenció especial als nous instruments jurídics que s'han adoptat recentment i als quals ho faran en els pròxims anys. Els resultats de la investigació es plasmaran en publicacions científiques, ja es tracte d'articles inclosos en revistes nacionals o internacionals indexades, ja es tracte de monografies publicades per editorials d'excel·lència.

En quart i últim lloc, analitzarem els valors que tant la comunitat internacional, d'una banda, i la Unió Europea, per una altra, estan considerant com a necessaris per a regir les seues relacions i, per tant, dignes de protecció jurídica, tant en els àmbits internacional, europeu i nacional.

Continuant amb la tradició del Grup d'investigació, les nostres activitats també inclouran: la participació en diverses activitats investigadores a escala transnacional, l'organització d'i la participació en congressos científics d'àmbit internacional, europeu i nacional, la participació en les Reunions de les Parts en els Convenis internacionals per a la protecció del medi ambient, la contribució a l'elaboració d'instruments jurídics en la condició d'experts internacionals, la pertinença a diverses instàncies vinculades a l'aplicació efectiva de les normes internacionals i europees en la matèria, etc.

Grup d'Investigació en Diversitat Microbiana i Taxogenómica de Procariotes - TAXGEN-PRO

Estudis de diversitat procariòtica de mitjans aquàtics (especialment marins) i de taxonomia bacteriana.

  • Caracterització polifàsica de bacteris i arqueges, especialment marines, amb finalitats taxonòmics, descripció formal i conservació de nous tàxons bacterians i generació de bases de dades d'utilitat en la seua identificació.
  • Caracterització fenotípica i funcional: caràcters culturals, estructurals, fisiològics, bioquímics i nutricionals, determinació de caràcters quimiotaxonòmics (àcids grassos, lípids polars, quinonas, proteïnes majoritàries mitjançant MALDI-TOF, G+C).
  • Genòmica comparada aplicada a la taxonomia procariòtica: obtenció de dades (noves seqüències, ampliació i/o tancat) de ceps tipus i nous aïllaments, Anàlisi comparativa i estudis filogenètics basats en gens conservats (gen 16S rRNA, diversos gens essencials), filogenòmica basada en genomes complets. Determinació de valors d'hibridació DNA-DNA in silico i índexs ANI (Average Nucleotide Identity) i AAI (Average Aminoacid Identity) a partir de seqüències genòmiques.
  • Aspectes formals: Nomenclatura en Taxonomia de procariotes. 

Grups taxonòmics: preferentment famílies, gèneres i espècies dels talls Pseudomonadota (especialment famílies Vibrionaceae, Halomonadaceae i Rhodobacteraceae) i Bacteroidota (ordre Flavobacteriales), entre altres tàxons.

Grup d'Investigació en Ecofisiologia i Toxicología Ambiental en Peixos i Animals Invertebrats - ECOFITOXFIN

Des dels anys 80 del segle passat la qualitat ambiental ha anat guanyant interés en l'àmbit científic sent un repte desenvolupar eines per a conéixer i avaluar les implicacions dels efectes negatius de l'acció antròpica sobre la biosfera, alhora que s'assegura un desenvolupament sostenible.

L'activitat investigadora del grup se centra des de llavors en l'estudi dels mecanismes i les respostes desencadenats per agents físics i químics en els animals, amb l'objectiu de la seua aplicació en diversos contextos: en el desenvolupament de nous pesticides, en l'avaluació de les respostes dels animals davant el calfament global, en l'avaluació de la toxicitat dels contaminants ambientals, en la caracterització ecofisiológica d'espècies plaga i invasores així com en el desenvolupament i optimització de biomarcadors indicatius de la salut i benestar animal.

El grup utilitza metodologies especialitzades en la realització de bioassajos amb substàncies d'interés agroquímic (pesticides) i mediambiental en diferents espècies d'insectes així com en animals dulciaqüícoles i marins (peixos, crustacis i mol·luscos). Els agents i problemes ambientals que investiga el grup inclouen pesticides, metalls, productes farmacèutics, nanopartícules, nano i microplàstics, augment de temperatura en relació amb el calfament global, així com espècies animals invasores. Per a això es duen a terme estudis en què s'empren variades metodologies que inclouen exposicions dels animals a tòxics mitjançant via ectòpica, alimentosa, aèria, o al mig aquàtic, tot això en condicions controlades.

També es desenvolupen estudis en el medi natural. S'emporten a acabe estudis de toxicocinètica, així com d'avaluació de paràmetres fisiològics (reproducció, nivell de reserves energètiques, osmolalitat, metabòlits plasmàtics), bioquímicos (mal oxidatiu, defenses antioxidants, nivell de metal·lotioneïna, activitats d'enzims de biotrasformació) o mitjançant la utilització de tecnologies òmiques. El grup col·labora amb grups d'investigació espanyols i estrangers en la realització de treballs conjunts, també participa activament en congressos internacionals mitjançant la seua assistència i la seua organització.

Grup d'Investigació en Ecologia, Etologia i Evolució - e3

El grup de "Ecologia, Etologia i Evolució" reuneix investigadors del Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva i es dedica a la investigació fonamental i aplicada en la interfase entre l'ecologia, el comportament animal i la biologia evolutiva. L'objectiu és contribuir al coneixement científic de fenòmens biològics complexos en els quals exerceix una funció fonamental la relació entre els individus i el seu ambient biòtic i abiòtic.

Són exemples la comunicació animal, l'ecologia sensorial, les característiques i comportaments associats a la reproducció sexual i asexual, els cicles de vida complexos, les dinàmiques poblacionals no lineals, la resposta a la fluctuació i a la incertesa ambiental, la resposta a l'heterogeneïtat espacial, els processos de coevolució entre simbionts i els efectes de factors antropogènics sobre els organismes.

Des del punt de vista metodològic, s'utilitza un enfocament integratiu que combina l'anàlisi teòrica, els experiments de laboratori i els experiments i observacions de camp, així com una gamma àmplia de tècniques conceptuals i instrumentals: modelització, simulació computacional, tècniques moleculars, microscòpiques i audiovisuals, espectrofotometria, bioacústica, demografia, anàlisi filogenètica, determinació de paràmetres físic-químics, taxonomia clàssica i molecular, etc.

L'èmfasi del grup és la investigació bàsica o fonamental, però es para atenció a totes aquelles derivacions d'importància aplicada: bioassajos de toxicitat, aqüicultura, anàlisi de viabilitat de poblacions, efectes del canvi climàtic, etc. En les seues investigacions el grup busca solucionar problemes biològics d'índole general, motivats teòricament, i ho fa utilitzant sistemes i organismes model en els quals els seus membres són experts.

Grup d'Investigació en Educació Multimodal i Multiliteracitat a través de la Literatura, l'Art, les Llengües Estrangeres i les Tecnologies per a l'Aprenentatge - LiTerart

Aquest grup integra investigadors i investigadores procedents de diferents universitats i disciplines que comparteixen un objectiu comú: desenvolupar investigacions dirigides, en primer lloc, a proporcionar una educació integral que contribuïsca a la formació personal, intercultural i social de l'alumnat del segle XXI i, en segon lloc, a desenvolupar les seues competències i capacitats lectores, lingüístiques, crítiques i creatives.

Amb aquesta finalitat, cohesionem la investigació educativa amb la innovació didàctica per a estudiar el valor pedagògic de l'ús i impacte de la multiliteracidad i els recursos multimodals a l'aula, a través de l'enfocament de diverses disciplines transversals relacionades prioritàriament amb les humanitats, l'educació artística, l'ensenyament de les llengües estrangeres i les noves tecnologies per a l'aprenentatge i el coneixement (TAC). La pretensió de Lit(T)erart és aprofundir en l'aportació d'aquestes àrees, fonamentalment en la formació del professorat i en l'elaboració de propostes curriculars que fomenten les dimensions cognitiva, conceptual, sociocultural i estètica, per a després centrar-se en el disseny d'un sistema d'avaluació basat en la creació de rúbriques que mostren el progrés de l'alumnat i la validesa de la metodologia proposada.

En línia amb les directrius de l'EEES, plantegem construir una bastimentada didàctica basada en la pedagogia de les multiliteracitats que no sols considera el llenguatge com a forma exclusiva per a la construcció de significats, sinó que incorpora la multimodalitat com a manera de representació per a crear i expressar idees.

Grup d'Investigació en Laboratori d'Observació de la Terra - LEO

El Laboratori Observació de la Terra (LEO, http://ipl.uv.es/leo) forma part de la unitat d'investigació interdisciplinària Laboratori de Processament d'Imatges (IPL) de la Universitat de València. Dirigit pel Prof. J. Moreno, s'ocupa de la majoria dels aspectes tècnics i científics de l'observació de la Terra, incloent el disseny de noves missions d'instruments, el processament de nous tipus de dades, en particular dades òptiques multiangulars i hiperespectrals. 

Les línies d'investigació de LEO impliquen: Modelització teòrica dels processos de transferència radiativa de les superfícies naturals, amb èmfasis en el mostreig hiperespectral de la radiació electromagnètica Desenvolupament d'algorismes i implementació d'entrades de models físics d'entrada en els productes d'observació e la Terra: inversió de models i assimilació de dades. Desenvolupament de nous instruments i tècniques relacionades amb la detecció de fluorescència. Desenvolupament de mètodes de processament de dades (correcció atmosfèrica, correccions geomètriques relacionades amb els sistemes multiangulars, cadenes de processament) Seguiment de la vegetació natural, els cicles hidrològics, la desertificació, els fluxos de CO₂, i els balanços energètics mitjançant dades d'observació de la Terra. Definició de requisits, desenvolupament d'algorismes de processament i simulació de dades per a futurs sensors i missions (FLEX, CHIME, SPECTRA), calibratge i validació de dades de satèl·lits òptics (Sentinel-2, Sentinel-3, PROBA) i dades aèries (CFL, AHS, CASI, HYPER).

El grup LEO va començar el seu treball en el camp de l'espectroscòpia d'imatges en 1998 amb la participació del professor José Moreno com a coordinador de les activitats de camp per a l'experiment DAISEX98 de l'ESA. Aquest experiment es va posar en marxa per a provar el nou sensor hiperespectral aeri DONEU desenvolupat per l'Agència Aeroespacial Alemanya (DLR) Des de llavors, LEO ha participat en més de 50 projectes d'investigació nacionals i internacionals. En aqueixos projectes, el grup s'ha ocupat de la majoria dels aspectes tècnics i científics de l'observació de la Terra, inclòs el disseny de noves missions d'instruments, el processament de nous tipus de dades, especialment dades òptiques multiangulars i hiperespectrals.

El grup ha desenvolupat una cadena de processament per al preprocessament automàtic d'imatges; partint de les dades brutes, identificant i corregint tot tipus de soroll, fins al lliurament de dades de reflectància corregits atmosfèrica i geomètricament i de productes derivats (per exemple, mapes de núvols, profunditat òptica d'aerosols) amb la major qualitat possible. Actualment, aquesta cadena de processament s'implementa en el Basic ERS & Envisat (A)ATSRe i en la MERIS Toolbox (BEAM) de l'ESA, i s'ha aplicat recentment als sensors òptics de nova generació. 

LEO ha assumit el lideratge en el projecte FLuorescence EXPLORER (FLEX) de l'ESA, en marxa des de 2007, que serà la primera missió dissenyada per a cartografiar globalment l'emissió de fluorescència de la clorofil·la originada per la vegetació terrestre (http://ipl.uv.es/flex-parcs). FLEX va ser acceptat per a convertir-se en el huité Earth Explorer (Explorador de la Terra) de l'ESA, el llançament de la qual està previst per a 2022. Es proposa que FLEX vole en tàndem amb el satèl·lit Sentinel-3 de Copernicus per a detectar característiques interrelacionades de fluorescència, reflectància hiperespectral i temperatura del dosser.

Grup d'Investigació en Limnologia - Limnologia

Aquest grup té un reconegut prestigi pels nombrosos treballs de qualitat que ha dut a terme en ecosistemes aquàtics continentals i pels nous investigadors que s'hi han format. A continuació s'hi mostren alguns temes d'investigació bàsica i aplicada que desenvolupa aquest grup.

Investigacions de Limnologia bàsica:

  1. Riquesa específica i dinàmica de les poblacions i comunitats d'organismes aquàtics: bacteris, fitoplàncton, perífiton, zooplàncton, fito- i zoo-bentos i peixos, i els seus factors de control.
  2. Dinàmica i funcionament dels ecosistemes aquàtics: cicles biogeoquímics, productivitat, processos microbians.
  3. Estudi de les xarxes tròfiques aquàtiques, la seua estructura, especies clau i vulnerabilitat davant del canvi global.
  4. Acoblament de comunitats: mecanismes i regles.
  5. Biogeoquímica del carboni en els ecosistemes aquàtics, GEI i canvi climàtic.
  6. Ecologia molecular.
  7. Paleolimnologia i canvi global.
  8. Limnologia de zones polars.
  9. Genòmica de Pancrustacea.
  10. Ecotoxicologia.
  11. Teledetecció.

Investigacions aplicades en:

  1. Processos de contaminació aquàtica i eutrofització.
  2. Qualitat fisico-química i microbiològica de l'aigua.
  3. Caracterització d'ecosistemes aquàtics.
  4. Seguiment i avaluació de l'estat ecològic i de conservació dels ecosistemes aquàtics.
  5. Gestió i restauració d'ecosistemes aquàtics.
  6. Avaluació de la resposta dels ecosistemes aquàtics als canvis globals, incloent-hi la contaminació química.
  7. Gestió d'ecosistemes aplicada a la mitigació del canvi climàtic.
  8. Depuració i naturalització d'aigües en aiguamolls artificials.
  9. Bioremediació.
  10. Espècies exòtiques invasores en aigües continentals.
  11. Teledetecció com a eina per a l´estudi de la qualitat ambiental i l´estat ecològic de les aigües continentals.
Grup d'Investigació en Patògens en l'Aqüicultura: Patògens de Peixos i Zoonòtics - PAFZP
  1. Investigació bàsica en patògens zoonòtics d'interés en aqüicultura. Bacteri model Vibrio vulnificus, patogen de peixos i de l'home. 
  • Objectiu: Conéixer els mecanismes d'interacció V. vulnificus-hoste a nivell funcional i molecular usant l'anguila i el ratolí com a animals model per a predir virulència per a peixos i per a l'home, respectivament. 
  • Mètodes: microbiologia clàssica; microbiologia i genètica molecular; immunologia clàssica i molecular; cultiu de teixits i línies cel·lulars; genòmica, transcriptòmica; bioxips; manipulació d'animals de laboratori. 
  1. Investigació aplicada a empreses relacionades amb l'aqüicultura. 
  • Objectiu: desenvolupar:
    • mètodes de diagnòstic de malalties infeccioses de peixos.
    • mètodes moleculars de detecció de patògens.
    • vacunes i procediments de vacunació i inmunoestimulació.
Grup d'Investigació en Sistemàtica, Evolució i Biogeografia de Fongs, Algues i Plantes - SEBHAP

L'activitat investigadora se centra en l'adquisició de nous coneixements sobre els fongs, les algues i les plantes, que s'apliquen: 

  1. En estudis sobre la biodiversitat de: fongs, líquens, algues, briòfits i plantes vasculars, en la península Ibèrica, mar Mediterrània i altres àrees.
  2. Per a la solució de problemes relacionats amb la seua Identificació, Sistemàtica, Filogènia, Biogeografia i estat de Conservació.

L'activitat investigadora es duu a terme amb un enfocament multidisciplinari des de diferents perspectives desenvolupant quatre línies d'investigació: "Micologia i Liquenologia", "Botànica Marina", "Briologia" i "Ecologia de les plantes".

Grup d'Investigació en Síntesi de Molècules per a Aplicacions Biotecnològiques - SYMOBIA

L'activitat investigadora del grup se centra en el disseny, preparació i caracterització de molècules orgàniques de qualsevol tipus, tant substàncies naturals com sintètiques, i la seua utilització per a diverses aplicacions biotecnològiques. Entre elles s'inclouen, fonamentalment, l'obtenció d'anticossos i desenvolupament d'immunoassajos per a la determinació d'anàlits d'interés en mostres agroalimentàries i medi ambient, i el desenvolupament i escalat de la síntesi de feromones per a la seua aplicació en lluita integrades ecològica de plagues agrícoles.

Grup d'Investigació en Unitat de Canvi Global - UCG

L'àrea d'estudi de la Unitat de Canvi Global està relacionada amb els canvis que pateix el nostre planeta analitzats amb el suport de satèl·lits de teledetecció i el tractament digital de les imatges subministrades per aquests. La investigació del grup té com a objectiu desenvolupar algorismes operatius que permeten estimar diferents paràmetres com la temperatura de la superfície terrestre i de la mar, l'emissivitat de la superfície terrestre, l'albedo, la inèrcia tèrmica, l'evapotranspiració, la radiació neta, el contingut total en vapor d'aigua de l'atmosfera, etc. També s'estudia la dinàmica espaciotemporal de la cobertura terrestre des de satèl·lits. Tot això es realitza a partir de les dades subministrades per sensors situats a bord de satèl·lits (AVHRR, TM, AATSR, MODIS, SEVIRI, METOP, ÀSTER, etc) i sensors aerotransportats (DONEU, AHS, etc). A més la UCG també organitza i realitza freqüents campanyes de camp en les quals es determinen alguns d'aquests paràmetres a partir de l'ús de radiòmetres, cambres tèrmiques, etc.

La UCG compte, entre una altra instrumentació, amb antenes receptores d'imatges de satèl·lit corresponents als satèl·lits MSG (Meteosat Second Generation) i NOAA, així com una estació de recepció que permet l'obtenció d'imatges dels satèl·lits TERRA i AQUA (www.uv.es/iplsat/). La UCG és un grup de referència que permeta aplicar els algorismes desenvolupats a les imatges rebudes en temps real; mantindre un arxiu de dades de satèl·lit que puga estar a la disposició de qualsevol organisme públic interessat en el seguiment de desastres naturals, desertització, incendis forestals, etc; i participar en projectes de desenvolupament de missions espacials futures per a l'observació de la terra, tant a nivell nacional com internacional.

La UCG presenta a més una àmplia experiència en la participació activa en diferents projectes d'investigació, liderant dos projectes europeus: 

  • WATERMED "WATer use Efficiency in natural vegetation and agricultural areas by remalnom sensing in the MEDiterranean basin" en el qual han participat 5 grups d'Espanya, Dinamarca, França, Egipte i el Marroc. 
  • EAGLE "Exploitation of Angular effects in Land surfacE observations from satellites" en el qual participen grups d'Espanya, Holanda i França. 

I participant en nombrosos projectes europeus WATCH "Water and Global Change" del VI programa marc i CEOP-AEGIS "Coordinated Àsia-European long-term Observing system of Qinghai - Tibet Plateau hydro-meteorological processes and the Asian-monsoon systEm with Ground satellite Image data and numerical Simulations" del VII programa. A més s'ha participat i/o liderat altres projectes finançats per l'Agència Espacial Europea (CEFLES2, AGRISAR, SEN2FLEX, SPARC, SIFLEX i DAISEX), el Ministeri d'Educació i Ciència i l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECI). 
Cap també destacar les nombroses col·laboracions de la UCG amb personal investigador de centres nacionals i internacionals, en particular amb el International institute for Geo-Information Science and Earth Observation (ITC) d'Holanda, el Goddard Space Flight Center (GSFC) de la NASA, l'Institut d'Investigació Alterra de la Wageningen University and Research Centre en Holanda, la Universitat de Washington (els EUA), el National Aerospace Laboratory (NLR) d'Holanda, el Institut National de Recherche Agronomique de Avignon i Bordeus (França), el Groupe de Recherche en Télédetection Radiométrique de la Universitat Louis Pasteur d'Estrasburg (França), el Laboratori d'Agricultura Sostenible del CSIC a Còrdova, el Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals d'Universitat de Xile, la Universitat de Marràqueix al Marroc.

Grup d'Investigació en Zoología Marina - ZOOMAR

La Unitat de Zoologia Marina (UZM) és un equip d'investigació de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva que ha demostrat una gran capacitat per a atraure finançament extern a fi de desenvolupar els seus objectius científics i posseeix un llarg historial de cooperació internacional. La UZM compta amb noves i modernes instal·lacions en el Parc Científic i comparteix edifici amb la Planta d'Aqüicultura Experimental de la Universitat de València. Des de 1982 ve desenvolupant investigacions sobre Biologia de la Conservació i Parasitologia de peixos, rèptils i mamífers marins. 

La nostra investigació té una important orientació aplicada, tant pel seu interés per al maneig i conservació de les espècies marines i la protecció dels seus hàbitats, com per la seua importància en l'anàlisi i solucions de les patologies parasitàries en aqüicultura. Però tampoc descurem els aspectes d'investigació bàsica, orientada cap a l'estudi de processos evolutius i ecològics, especialment en el context de les associacions paràsit-hoste. La Investigació sobre biologia de la conservació es concentra en cetacis, pinnípedes i tortugues marines. La UZM manté un registre dels varaments de cetacis a la Comunitat Valenciana. 

Els nostres objectius s'han fet progressivament més ambiciosos al llarg dels anys i actualment també portem un control dels varaments de tortugues marines i de les interaccions amb aparells de pesca de cetacis i tortugues en les aigües de la Comunitat Valenciana. Des de 1988, la UZM actua per delegació de la Generalitat Valenciana com l'organisme científic a càrrec del registre de varaments i captures accidentals en arts de pesca de cetacis i tortugues a la Comunitat Valenciana. 

La Unitat de Zoologia Marina alberga la Mediterranean Database of Cetacean Strandings sota els auspicis del ACCOBAMS i el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient. A més, la unitat ha sigut el coordinador d'un estudi exhaustiu finançat pel Ministeri de Medi Ambient dins de la iniciativa de la UE Natura 2000. L'objectiu de l'estudi va ser el d'identificar i designar àrees de protecció per a cetacis i tortugues marines en aigües del Mediterrani espanyol. La nostra contribució al projecte va consistir en la realització de censos aeris a la Comunitat Valenciana i Regió de Múrcia per a obtindre estimacions de la grandària de les poblacions de cetacis i de tortugues marines. Així mateix, hem realitzat estudis sobre la distribució, migració i comportament de nidificació de tortugues marines a Guinea Equatorial i República Dominicana, i sobre l'alimentació de tortugues i cetacis al Mediterrani. 

La Segona línia d'investigació de la UZM se centra en estudis parasitològics de vertebrats marins (mamífers, tortugues i peixos), incloent aspectes taxonòmics (tant convencionals com moleculars), ecològics i evolutius. Mereixen especial esment els nostres estudis pioners sobre els determinants ecològics i evolutius de les comunitats paràsites de cetacis i tortugues marines. Alguns dels estudis realitzats pel nostre grup han utilitzat dades parasitàries per a l'obtenció d'informació sobre les migracions i estructura social de poblacions de mamífers marins. 
També estem portant cap estudis aplicats en els camps de la pesca i l'aqüicultura, que inclouen estudis de la distribució de larves de nematodosi Anisakiosi en peixos de consum humà, parasitologia d'orades, seriolas i d'altres noves espècies d'interés en l'aqüicultura. 
En resum, pretén subministrar evidència científica als gestors i administradors per al maneig i la conservació de la biodiversitat marina. Col·laborar amb entitats públiques i privada en ús sostenible dels recursos biològics. Incrementar la competitivitat de les empreses proveint serveis i eines que milloren la seua productivitat i promoguen l'explotació sostenible dels recursos marins.