Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

L'objectiu principal del nostre treball és el desenvolupament de noves metodologies que ens permeten accedir a noves entitats químiques (NCE=new chemical entities; esquelets estructurals capaços d'interactuar amb una diana terapèutica). La generació de NCEs és actualment una de les limitacions més importants en el procés de descobriment de fàrmacs. En aquest context, la nostra activitat investigadora aborda l'aplicació de noves metodologies recentment incorporades a l'arsenal d'eines de la química orgànica a la preparació de noves estructures químiques d'interés. L'auge de l'òrgan-catàlisi i de la catàlisi foto-redox en l'última dècada ha sigut extraordinari, degut entre altres coses a la simplicitat operacional de totes dues metodologies, i a la incorporació de noves maneres d'activació de molècules a través de mecanismes diferents que permeten dur a terme noves transformacions de forma molt eficient. Totes dues tècniques són objecte d'estudi en el nostre grup de treball. Específicament, implementem processos de desimetrització enantioselectiva mitjançant l'ús de la reacció aza-Michael intramolecular. Això ens permet accedir a una nova família de piperidines disubstituïdes, esquelets que es consideren estructures privilegiades donada l'àmplia gamma d'activitats biològiques que indueixen. També en el marc de l'òrgan-catàlisi, dissenyem nous processos tàndem òrgan-catalítics on un dels processos individuals és una reacció aza-Michael intramolecular. Això ens permet obtindre noves famílies de sistemes policíclics nitrogenats amb generació simultània de diversos estèreocentres.

La combinació de processos òrgan catalítics amb cicleaddicions dipolars també és objecte d'estudi en el nostre grup. Prenent com a base l'activació imínica, l'addició nucleofílica òrgan catalítica sobre cinamaldehids orto substituïts amb una unitat trifluorovinil donarà lloc al corresponent producte d'addició conjugada, susceptible d'experimentar una reacció intramolecular (3+2) de nitrones. Aquest procés ens permetrà general centres quaternaris que contenen una unitat trifluorometil. La generació d'aquesta mena d'estèreocentres és un repte sintètic molt important, resolt només parcialment mitjançant addicions conjugades.

Finalment, ens proposem endinsar-nos en el camp de la catàlisi foto-redox. Donada la nostra experiència prèvia en substrats fluorats, i la gran varietat de radicals fluoroalquilo generats mitjançant aquesta metodologia, es pretén estendre la generació d'aquesta mena de radicals a sistemes difluorobrom propargìlics i halurs de imidoilo. D'aquesta manera, s'estudiarà la viabilitat d'aquests intermedis així com una avaluació preliminar de la seua reactivitat, en reaccions d'inserció sobre diversos sistemes insaturats. Com una aplicació d'aquesta metodologia es durà a terme la síntesi de gamma amino àcids fluorats.

Objectius CT
  • El desenvolupament de noves estratègies per a la síntesi enantioselectiva de noves entitats químiques fluorades i no fluorades.
  • Disseny de nous processos tàndem òrgan-catalítics.
  • Estudi de la combinació de processos òrgan-catalítics amb cicleaddicions dipolars.
  • Aplicació de la catàlisi foto-redox a nous derivats fluorats.
Línies d'investigació
  • Reaccions tàndem asimètriques

    Reaccions tàndem asimètriques. La combinació de diversos processos òrgan-catalítics o, alternativament, un procés òrgan-catalític amb una cicleaddició dipolar intramolecular, amb l'objectiu de generar nous esquelets enantiomericament enriquits és una de les línies d'actuació del grup.

  • Òrgan-catàlisi

    Òrgan-catàlisi. En el nostre grup de treball hem desenvolupat metodologies òrgan-catalítiques per a dur a terme la reacció aza-Michael intramolecular. L'extensió d'aquesta metodologia a processos de desimetrització i a reaccions tàndem és un dels objectius futurs en aquest camp.

  • Catàlisi foto-redox

    La incorporació de noves eines sintètiques al grup com és l'ús de processos radicalaris catalítics iniciats per llum, permetrà obrir noves línies de treball en combinació amb altres metodologies com la síntesi asimètrica o la generació de noves entitats químiques fluorades.

Direcció
  • DEL POZO LOSADA, CARLOS
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
Membres
  • ESCOLANO PEREZ, MARCOS
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
  • SANCHEZ ROSELLO, MARIA
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • ALZUET PIÑA, GLORIA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Grup de Síntesi Asimètrica (CARMASA)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner, 50

46100 Burjassot (València)

963 543 428

Geolocalització

www.uv.es/carmasa

carlos.pozo@uv.es

Persones de contacte
  • DEL POZO LOSADA, CARLOS
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa