Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Descripció

El grup GI2AM centra el seu treball en la investigació, anàlisi, disseny i implementació de processos de tractament d'emissions gasoses i líquides industrials. Les investigacions del grup se centren en l'eliminació de compostos orgànics volàtils (COVs) en l'aire mitjançant processos biològics com ara la biofiltració i el filtre biopercolador, i mitjançant processos físic-químics com ara l'oxidació fotocatalític i l'adsorció. Així mateix, el grup compta amb una línia de treball en la depuració d'emissions industrials a l'aigua contaminades amb metalls pesants mitjançant bioadsorció.

El grup d'investigació es va constituir l'any 2002 i des de llavors ha obtingut finançament de manera constant a través de projectes d'investigació i ajudes complementàries de convocatòries públiques amb concurrència competitiva a nivell europeu, estatal, autonòmic, i de la pròpia Universitat de València, entre els quals s'inclouen 3 projectes consecutius del Pla Nacional d'I+D+i i els projectes europeus NextAirBiotreat (2011-2015) i el TrainonSec (2013-2017). Així mateix, el grup ha signat nombrosos contractes d'I+D amb empreses. Aquest finançament ha permés que el grup desenvolupe una intensa labor d'investigació, així com dotar les seues instal·lacions d'equipament científic d'alt nivell especialitzat en el control de COVs i en la caracterització d'aigües.

El grup té una clara vocació en transferència de tecnologia. Des de l'any 2006 el grup ve desenvolupant projectes de transferència de tecnologia en col·laboració amb Centres Tecnològics i empreses valencianes, espanyoles i europees. Durant la vigència d'aquests contractes s'ha construït, operat i avaluat una planta pilot de filtre biopercolador per a l'eliminació de COVs en emissions d'aire d'empreses d'acabat del moble, flexogràfica i de pintat d'automòbils, així com una planta pilot d'eliminació biològica en columna de llit fix de nitrats en aigües industrials del sector de recobriments metàl·lics. GI2AM ha participat en la posada a punt d'un prototip industrial de filtre biopercolador instal·lat en una empresa flexogràfica holandesa i un altre prototip instal·lat en una empresa d'acabat del moble situada a Vila-real (grup Porcelanosa). Així mateix, el grup va pertànyer a la xarxa REVIV de la Comunitat Valenciana com a grup especialista en enginyeria ambiental aplicada a la indústria (2007-2008).

Quant a la difusió dels resultats d'investigació, el grup ve participant amb regularitat en congressos internacionals especialitzats i en la publicació dels resultats científics. Des de la seua creació, s'han presentat més de 20 comunicacions en congressos internacionals i s'han publicat 45 articles científics en revistes internacionals indexades en el SCI, amb diversos treballs pendents de publicació. Els investigadors de GI2AM mantenen relació amb altres grups d'investigació tant nacionals com internacionals, amb els quals es produeix l'intercanvi d'investigadors tant predoctorals com postdoctorals, que s'han vist reflectits en diverses publicacions científiques conjuntes.

Quant a la capacitat formativa del grup, en els últims cinc anys s'han defensat quatre tesis doctorals, dues de les quals posseeixen esment europeu. En aquests moments hi ha 4 estudiants predoctorals realitzant la seua tesi doctoral amb finançament públic obtingut en convocatòries competitives, i un investigador postdoctoral contractat en el marc d'un projecte europeu. El grup al seu torn acull de manera habitual estudiants Erasmus i de màster.

Objectius CT
  • Desenvolupar tecnologies sostenibles de depuració d'emissions industrials de COVs i metalls pesants i transferir-les al sector industrial.
  • Investigar les tecnologies biològiques de filtre biopercolador i biofiltre per a la depuració d'emissions industrials de COVs i olors.
  • Estudiar les tecnologies de l'oxidació fotocatalítica i l'adsorció per a l'eliminació de COVs com en emissions industrials i aire en interiors.
  • Estudiar la tecnologia de bioadsorción per a depurar aigües contaminades amb metalls pesants.
  • Difondre els resultats d'investigació a la comunitat científica i acadèmica nacional i internacional. Formar a professionals en tecnologia ambiental.
Línies d'investigació
Direcció
  • GABALDON GARCIA, CARMEN
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa
Membres
  • MARZAL DOMENECH, PAULA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Responsables de Gestio Academica
  • Coordinador/a Titulacio de Grau
Veure fitxa
  • PEÑARROCHA OLTRA, JOSEP MANUEL
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Grup d'Investigació en Enginyeria Ambiental (GI2AM)

Campus Burjassot/Paterna

Av. Universitat, s/n

46100 Burjassot (València)

963 544 996

Geolocalització

www.uv.es/giam

giam@uv.es

carmen.gabaldon@uv.es

Persones de contacte
  • GABALDON GARCIA, CARMEN
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa