Estudis de textos literaris escrits en llengua francesa, atenent principalment la seua recepció en altres àmbits culturals i la seua mediació amb aquests. Traduccions de textos literaris francesos a espanyol i estudi de les traduccions, entre totes dues llengües i en tots dos sentits, des de la perspectiva de la recepció i la mediació.
El grup d'investigació treballa el diàleg entre les diferents arts representatives i la literatura a través de la transmissió semiòtica i cultural de topoi literaris des d'i cap a la tradició anglosaxona. Les investigacions del grup se centren en l'estudi de diferents pràctiques culturals des de la perspectiva de la intertextualitat, la intermedialitat, la semiòtica, la recepció i l'adaptació. El període d'estudi considerat abasta des de l'Edat mitjana fins a l'època actual amb una anàlisi exhaustiva del mapa de creació, transmissió i influència del patrimoni cultural, artístic i literari en la tradició anglosaxona. El grup treballa així mateix en la indagació de l'impacte dels objectes de consum cultural considerats en les societats contemporànies. Per a això, fa treballs d'assessorament i consultoria d'agents culturals, empreses relacionades amb les arts escèniques, la indústria cinematogràfica, televisiva i digital, així com empreses del sector editorial i centres culturals interessats en la producció, conservació, ensenyament i divulgació de productes culturals afins o procedents de la tradició anglosaxona.
La recerca del grup intenta posar en relació i tenir en compte tres aspectes que moltes vegades s'estudien per separat però que tenen un inextricable enllaçament entre ells: la retòrica, l'humanisme i la Tradició Clàssica. La retòrica, com a llegat de la cultura grecollatina i com a eix central de l'educació; l'humanisme com a moviment que intenta recuperar i restaurat el llegat clàssic, en el que es compta la retòrica i que configura una nova actitud creativa i creador cap al coneixement sobre la base d'aqueixa restauració; i la Tradició Clàssica no sols entesa com a pervivència de referents, temes, motius o personatges de la literatura grecollatina sinó també dels procediments concrets com aquesta pervivència es produeix.Així l'activitat investigadora té com objectes:L'estudi, edició i traducció de tractats tècnics de retòrica neollatina i altres produccions literàries en llatí des del s. XV al XIX.La pervivència dels elements de la literatura clàssica en la literatura neollatina i en les literatures en vulgar arreu d'Europa i els procediments que l'han possibilitada.
La deterioració de les condicions mediambientals, ocasionat sobretot per les activitats humanes, és un dels principals riscos per a la salut. La contaminació, la degradació ambiental, la desforestació i la pèrdua de biodiversitat no sols estan afectant els ecosistemes i al clima, sinó que també tenen serioses repercussions sobre la producció d'aliments segurs i de qualitat i sobre la població.
Al començament del segle XXI, la seguretat dels aliments que consumim i del medi ambient on vivim s'ha convertit en una prioritat fonamental tant per als consumidors com per als poders públics. El grup d'investigació en Seguretat Alimentària i Mediambiental (SAMA-UV) es dedica a la investigació en ciències mediambientals i alimentàries i proporciona tecnologia i serveis analítics d'avantguarda per a la determinació de contaminants i components naturals centrant les seues activitats en les àrees de sanitat mediambiental, qualitat i seguretat alimentària així com en l'avaluació de riscos i l'estudi de l'exposició humana. Els contaminants amb els quals treballa el grup d'investigació i per als quals disposa de metodologia analítica avançada inclouen tant regulats com emergents i els seus productes de degradació (ex. pesticides, drogues d'abús, medicaments d'ús humà i veterinari, compostos perfluorats, retardants de flama, etc...).
Els resultats d'aquesta activitat desenvolupada ha permés al grup d'investigació relacionar-se i col·laborar amb altres equips nacionals i europeus que investiguen en temàtiques similars a través de l'assistència i la presentació de ponències en nombroses reunions i congressos internacionals i articles en revistes científiques. En el seu conjunt, l'activitat investigadora desenvolupada ha generat 15 capítols de llibre i més de 180 publicacions en revista internacionals SCI d'alt índex d'impacte com Analytical Chemistry, TrAC Trends in Analytical Chemistry, Journal of Chromatography, Analytica Chimica Acta, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, etc.
La investigació del grup es finança majoritàriament a través de projectes d'investigació enquadrats en el marc de les ajudes per a la realització de projectes d'I+D tant a nivell autonòmic com a nivell nacional, i també en el marc de diverses les accions integrades comptant amb la cooperació d'altres grups d'investigació de la Unió Europea. El grup també té col·laboracions i convenis amb empreses del sector alimentari i mediambiental.
Estudis de gèneres, temes, motius i tòpics de la literatura grega d'època hel·lenística i imperial, incloent la literatura de final d'època clàssica que serveix de pont per a la literatura alexandrina, i amb especial interés pels textos de gèneres dramàtics. Traducció, tant a català com a castellà, de textos d'aquestes èpoques, amb especial interés per aquells autors i obres que constitueixen font per a la literatura fragmentària d'èpoques anteriors. S'entén la traducció com a procés de divulgació del text, que inclou nombroses notes i que és el resultat final d'un llarg i minuciós procés d'estudi filològic i literari.
El grup de recerca Variació Lingüística en Català s'interessa per la morfologia, sintaxi i semàntica catalanes, amb una visió diacrònica i sincrònica. Especialment, els estudis del grup pretenen descriure la variació de la llengua catalana i explicar els processos de canvi lingüístic de les llengües, especialment en el context romànic, amb la metodologia de la lingüística de corpus. Els investigadors s'interessen per processos de gramaticalització, lexicalització, d'analogia i reanàlisi, de canvi semàntic, de subjectivació, etc. Apliquen diverses aproximacions teòriques, especialment de base cognitiva, com ara la Gramàtica Cognitiva, la Teoria de la Integració Conceptual, la Teoria del Prototip, la Gramàtica de Construccions, la Morfologia Natural, etc.