Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Art, Arqueologia i Patrimoni Cultural - ARSMAYA

Descripció

Els membres del Grup Arsmaya (GIUV2013-094) venen desenvolupant des de l'any 2000 i de manera ininterrompuda, treballs de camp en l'àmbit de l'art, l'arqueologia i el patrimoni cultural, tant a Espanya com a Amèrica. En l'equip participen des d'expertes en art i arqueologia a especialistes en arquitectura, restauració, anàlisi física-químics de materials i cooperació al desenvolupament.

Les activitats d'investigació a Espanya han estat dirigides a projectes d'intervenció en edificis històrics, a la investigació arqueològica en les seues àrees circumdants i a l'estudi dels materials exhumats (ceràmica, vidre, monedes, restes òssies, etc.), principalment a través dels Projectes: Església Col·legiata Santa María de Gandia i Plaza del Fossar (GV 2000-2004) i Església de Sant Martí Obispo i Sant Antoni Abat de València (GV 2008-2009), així com a altres accions de documentació del patrimoni mitjançant l'ús de les noves tecnologies digitals (Església Arxiprestal i Aqüeducte de Morella). En l'àmbit americà s'han dut a terme investigacions arqueològiques en l'àrea arqueològica de Petén, Guatemala, amb el propòsit d'investigar i posar en valor el ric patrimoni cultural dels assentaments urbans maies de la conca del riu Mopán. Els centres estudiats de manera intensiva han sigut La Blanca i Chilonché. Aquests treballs s'han desenvolupat a través del Projecte La Blanca i el seu entorn (Ministeri de Cultura d'Espanya i Fundació Palarq, 2004 a 2019). Una altra activitat investigadora del Grup és l'estudi de l'arquitectura maia mitjançant l'anàlisi dels criteris compositius, solucions formals, tipologies arquitectòniques, sistemes constructius i materials utilitzats en la construcció dels edificis, així com l'anàlisi iconogràfica de les manifestacions artístiques amb les quals van ser ornamentats, inclòs l'art dels grafits.

Aquestes accions s'han dut a terme de manera ininterrompuda des de l'any 2005 a través de nombrosos Projectes d'I+D+i concedits per diferents institucions: Ministeri d'Educació, Generalitat Valenciana, Ministeri de Ciència i Innovació, Ministeri d'Economia i Competitivitat i Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d'Espanya. A aquesta línia d'investigació pertany també la desenvolupada en els últims anys sobre l'aplicació de la perspectiva de gènere en la interpretació dels espais i usos dels edificis investigats, a través del Projecte Dones, Art i Antiguitat. Trencant tòpics. En el camp de la arqueometria el Grup desenvolupa dos Projectes: Arqueometria del color en l'àrea maia i Arqueometria del cosmètic i el perfum a Mesoamèrica. A través del primer es realitza la caracterització físic-química de la pintura mural procedent dels diversos assentaments investigats. El segon projecte pretén conéixer les substàncies emprades en les antigues cultures de Mesoamèrica per a preparar els pigments corporals i aromes utilitzades per l'elit.

També són nombroses les accions de transferència a la societat que realitza el Grup, especialment les desenvolupades en el si del Projecte La Blanca (Creació d'un Centre d'Interpretació, museïtzació a l'aire lliure del lloc arqueològic, formació i capacitació dels habitants de l'entorn en diverses activitats relacionades amb el turisme, la conservació del patrimoni cultural i l'apoderament de les dones), les quals van ser patrocinades per diferents institucions: Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universidad de Granada, Prince Claus Fund, Associació BALAM, Institut Guatemalenc de Turisme. Gràcies a la incorporació en aquesta última dècada de les Noves Tecnologies aplicades al patrimoni cultural precolombí, a través del projecte per a Grups d'Investigació d'Excel·lència Prometeu-Mayatech (Generalitat Valenciana 2016-2019 i 2020-2023), s'han generat nombroses restitucions ideals en 3D de les edificacions i objectes investigats, tant de la Blanca i Chilonché com d'altres importants ciutats maies Patrimoni de la Humanitat, com Quirigúa i Tikal a Guatemala, o Uxmal a Mèxic, aconseguint amb això una major difusió al públic en general dels resultats d'aquestes investigacions (http://mayatech.artemaya.es/).

Objectius CT
  • Intervencions arqueològiques en el patrimoni cultural.
  • Conservació i posada en valor del patrimoni cultural.
  • Elaboració de bases de dades sobre obres d'art i materials artístics.
  • Documentació i difusió del patrimoni cultural.
  • Anàlisi arqueomètrics d'objectes i materials arqueològics.
Línies d'investigació
  • Arqueometria del color en l'àrea maia

    Caracterització físic-química de la pintura mural de les Terres Baixes Maies. Banc amb més de 300 mostres procedents de murals que van decorar els palaus maies de Yucatán i Campeche (Mèxic) i de Petén (Guatemala). Elaboració de la Base de dades "Materials i tècniques de la pintura mural maia".

  • Art i arqueologia maia

    Intervencions en el patrimoni arqueològic maia destinades a la seua documentació i posada en valor, així com a la interpretació dels canvis en l'organització social i en els esdeveniments econòmics, polítics i ideològics ocorreguts en època antiga.

  • Arqueometria del cosmètic i el perfum a l’antiga Mesoamèrica

    Caracterització físic-química de les substàncies que van ser utilitzades en les antigues cultures de Mesoamèrica per a preparar els pigments corporals i aromes utilitzades per les altes classes socials, els quals van tindre una gran importància estètica, simbòlica i ritual.

  • Difusió del patrimoni cultural maia

    Creació de Centres d'Interpretació i museïtzació de jaciments arqueològics maies. Aplicació de noves tecnologies per a l'estudi i difusió del patrimoni cultural: sistema de presa de dades amb escàner làser, reconstruccions ideals en 3D, arqueologia virtual i realitat augmentada.

  • Arqueologia medieval valenciana

    Intervencions en edificis històrics valencians d'època medieval. Documentació i interpretació de les seues diferents fases d'ocupació i estudi de les restes de cultura medieval (ceràmica, vidre, monedes, restes òssies, etc.).

  • Iconografia i conservació de pintura mural i grafitis prehispànics

    Anàlisi i estudi iconogràfic de les representacions murals i dels grafits gravats en els edificis prehispànics. Establiment d'una metodologia per al seu registre, documentació i conservació. Consolidació de la Base de dades "Grafits Maies".

Direcció
  • VIDAL LORENZO, CRISTINA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • LOPEZ BERTRAN, MIREIA
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
Veure fitxa
  • PARPAL CABANES, ESTHER
  • PI-Postd_Conselleria_Ant.Apostd2022
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • FELIU BELTRAN, NURIA
  • PDI-Substitut/A
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Begoña Carrascosa Moliner - Universitat Politècnica de València.
  • Gaspar Muñoz Cosme - Universitat Politècnica de València.
Producció cientifica per investigador UV
  • VIDAL LORENZO, CRISTINA
    PDI-Catedratic/a d'Universitat
    Expandir
  • LOPEZ BERTRAN, MIREIA
    PDI-Titular d'UniversitatVicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
    Expandir
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Grup de Recerca en Art, Arqueologia i Patrimoni Cultural (ARSMAYA)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 28

46010 València (València)

963 983 330

Geolocalització

www.uv.es/arsmaya

cristina.vidal@uv.es

Persones de contacte
  • VIDAL LORENZO, CRISTINA
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa