Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Discurs i Gramàtica - DIGRAM

Descripció

El grup DIGRAM orienta la seua activitat de recerca a l'anàlisi d'aspectes gramaticals amb una projecció discursiva rellevant des d'una perspectiva que inclou i supera l'estudi de la gramàtica del text i la cohesió textual.

Específicament, ha treballat i treballa en els connectors i els marcadors del discurs en general des d'una perspectiva descriptiva i també contrastiva (bàsicament contrastant el català amb l'anglés i l'espanyol i, ocasionalment, amb altres llengües romàniques), l'ús dels demostratius, la funció de noms encapsuladors o les funcions pragmàtiques dels verba dicendi en discurs, entre altres, en la construcció discursiva. Aquests aspectes textuals es relacionen amb el gènere discursiu i el canal.

Les recerques es basen en corpus oral de discurs polític (debat electoral i debat parlamentari), de conversa i entrevista semidirigida (CUB i CAP de la UB) i en corpus escrit, com ara novel·les o el Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana (IEC), segons l'aspecte que s'estudia. De fa anys col·laborem amb el grup GREPAD de la UB (http://www.ub.edu/grepad/). Actualment, M. J. Cuenca treballa en el projecte Polarization and Digital Discourses: Critical and Socio-Cognitive perspectives (PODDS) de la UAM .

Objectius CT

L'objectiu general del grup és l'anàlisi d'aspectes gramaticals i textuals amb una projecció discursiva i com incideixen en la coherència i l'adequació textuals. Aquest objectiu es concreta en diversos objectius específics:

  1. Estudiar els límits entre els mecanismes de referència i els de connexió, analitzant la creació de unitats connectives a partir de unitats lèxiques o de naturalesa referencial.
  2. Analitzar el funcionament dels noms encapsuladors i els verba dicendi com a elements clau en la seqüenciació discursiva i en la integració de diferents plans enunciatius, respectivament.
  3. Aprofundir en la funció modalitzadora dels marcadors del discurs, els marcadors modals i els noms encapsuladors com a estratègia persuasiva de subjectivació o d'objectivació de la informació.
  4. Estudiar marques i estratègies lingüístiques amb un valor argumentatiu i ideològic marcat.
Línies d'investigació
  • Verbs de comunicació en discurs

    Funcions pragmàtiques dels verba dicendi en discurs.

  • Estudi de connectors i marcadors del discurs

    Estudi del funcionament de connectors, interjeccions i marcadors del discurs en català des d'una perspectiva descriptiva i contrastiva (aspectes estructurals i funcionals, lexicogràfics, discursius i d'organització textual).

  • Mecanismes fòrics de cohesió textual

    Anàlisi de mecanismes fòrics de cohesió textual: demostratius textuals, noms encapsuladors i mecanismes endofòrics de cohesió. Funcionament, projecció discursiva i relació amb els marcadors del discurs-

Direcció
  • CUENCA ORDIÑANA, M.JOSEP
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Estructura asociada
Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana
Dades de contacte del grup
Discurs i Gramàtica (DIGRAM)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 32

46010 València (València)

963 983 804

Geolocalització

maria.j.cuenca@uv.es

Persones de contacte
  • CUENCA ORDIÑANA, M.JOSEP
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa