Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Grup d'Investigació en Tendències Actuals al Dret Penal i la Criminologia: Prevenció i Garanties Penals - DPC

Descripció

El dret penal té un caràcter bifront: d'una banda prevé la comissió de delictes i en aqueixa mesura protegeix els drets de tots els ciutadans, i d'altra banda garanteix que el poder estatal de castigar s'exercisca d'acord amb una sèrie de garanties, per la qual cosa protegeix especialment els drets fonamentals dels acusats i condemnats. Des d'aquesta tensió entre prevenció i garanties ha estudiat tradicionalment la dogmàtica els fonaments i límits de l'ordenament jurídic. Per a aquest fi, la posició central dels principis constitucionals i la protecció dels drets fonamentals ha servit per a defensar un discurs polític-criminal on el respecte al principi general de llibertat puga legitimar el ius puniendi estatal. No obstant això, l'anàlisi del Dret penal contemporani mostra una acusada tendència cap a l'augment del rigor punitiu i cap a la consideració de la perillositat criminal com a fonament de les sancions penals. Aquesta tendència pot fàcilment observar-se en les reformes legislatives del Codi penal espanyol des de la seua aprovació en 1995, sent d'especial importància la Llei orgànica 1/2015 de reforma del Codi penal, on s'introdueixen institucions de dubtosa constitucionalitat com la presó permanent revisable, a més de l'expansió de mesures de seguretat com la llibertat vigilada. En tots dos casos, són pronòstics de perillositat criminal els que fonamenten l'execució de les sancions. 
El grup d'investigació sobre "Prevenció i garanties penals" pretén estudiar aquesta evolució, partint del respecte als principis constitucionals i la protecció dels drets fonamentals com a marc metodològic de la investigació, per a valorar críticament les insuficiències d'aquestes noves tendències polític-criminals, utilitzant la formació en Criminologia de gran part dels membres del grup per a establir relacions entre aquesta i el Dret penal. El caràcter interdisciplinari del grup d'investigació permetrà estudiar respostes que puguen adaptar el discurs garantista a la implementació de tècniques preventives eficaces enfront dels nous reptes polític-criminals propis dels canvis socials, a més de valorar l'adequació al sistema de justícia penal de noves formes de resolució de conflictes pròpies de la justícia restaurativa, com és la mediació penal. Així mateix, s'estudiaran fenòmens criminològics concrets, com la prevenció i tractament de la delinqüència sexual, a més dels supòsits de cibercriminalitat on el fet criminal presenta una correlació amb els avanços derivats de la tecnologia de la informació. 
En tot cas, l'activitat del grup d'investigació perseguirà oferir una perspectiva que integre el Dret penal comparat, així com la normativa internacional, per a reforçar les propostes de lege llanda i lege ferenda resultants.

Objectius CT
  • Estudio y análisis crítico de las modernas reformas penales a partir de los fundamentos y límites establecidos por la función preventiva y garantista
Línies d'investigació
  • Mediació penal

    Estudi i valoració crítica des d'una perspectiva multidisciplinària de la introducció en el sistema de justícia penal de mecanismes alternatius per a la resolució de conflictes derivats de la justícia restaurativa.

  • Cibercriminalitat

    El context resultant de l'auge de les tecnologies de la informació ha suposat l'aparició de noves formes delictives relacionades amb la cibercriminalitat. Així les coses, ha de reflexionar-se per a adequar la resposta del Dret penal a aquest nou fenomen criminològic.

  • Dret penal i Principis Constitucionals

    Examen crític de l'estat actual de la legislació penal espanyola d'acord amb els principis constitucionals i drets fonamentals que limiten el concepte de Dret penal.

  • Culpabilitat i perillositat criminal

    Anàlisi crítica de les tendències actuals cap a la consolidació d'un Dret penal d'autor en diversos àmbits de la política criminal i la seua tensió amb els drets fonamentals, amb especial atenció a les relacions entre Criminologia i Dret penal, i a la introducció d'algorismes i intel·ligència artificial en la presa de decisions penals sobre individus.

  • Valoració político-criminal de les modernes reformes penals

    Estudi general de les línies polític-criminals seguides pel legislador penal espanyol en les successives reformes penals des de l'entrada en vigor del Codi penal en 1995.

  • Estudi jurídic i criminològic dels delictes relatius a la llibertat i indemnitat sexuals

    Anàlisi jurídica i criminològica de la problemàtica, amb especial atenció als delictes d'agressió i abús sexual, així com als delictes relatius a la pornografia infantil.

  • Conseqüències jurídiques del delicte, exempció i extinció de la responsabilidad penal

    La projecció de les garanties penals en la construcció de la responsabilitat criminal ha impregnat des de fa temps les categories centrals del delicte. Però aquestes garanties han de projectar-se, així mateix, sobre les conseqüències jurídiques del delicte, sobre l'execució penal i sobre les institucions basades en criteris de "necessitat de pena".

Membres
  • CORRECHER MIRA, JORGE
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Director/a Titulacio Master Oficial
  • Secretari/a de Departament
  • Responsables de Gestio Academica
  • Coordinador/a Titulacio de Grau
Veure fitxa
  • GUARDIOLA GARCIA, JAVIER
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
  • Vicedega/Vicedegana / Vicedirector/a Ets
  • Doctorand.
Veure fitxa
  • JAREÑO LEAL, M DE LOS ANGELES
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Col·laboradors/es
  • CARBONELL MATEU, JUAN CARLOS
  • PDI-Associat/Da Universitari/A
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laboradors/es

  • Víctor Manuel Carratalá Valera - Universitat de València 
  • Andrea Maria Garcia Ortiz - Universitat de València 
  • Antoni Gili Pascual - Universitat de les Illes Balears (Palma) 
Estructura asociada
Dades de contacte del grup
Tendències Actuals al Dret Penal i la Criminologia: Prevenció i Garanties Penals (DPC)

Campus de Tarongers

Edifici Departamental Occidental. Av. dels Tarongers, s/n

46022 València (València)

961 625 231

Geolocalització

lucia.martinez@uv.es