Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Aquest projecte multidisciplinari i interdisciplinari té com a objectius: l'avaluació de les tendències associades al canvi climàtic, per a tota la IMB, principalment en termes de dues Variables Climàtiques Essencials, temperatura i precipitació; el monitoratge d'aquestes variables mitjançant dades observades a nivell superficial i satel·litaris, i el seu pronòstic a curt i mitjà termini; i l'estudi de fenòmens extrems associats i de l'impacte de les tendències observades.
Acrònim

Tool4Extreme

Codi referència

PID2020-118797RB-I00

Descripció

En els últims anys s'han accentuat els fenòmens meteorològics extrems, i s'han revelat tendències regionals i locals de calfament i canvis en els patrons de pluja en la conca mediterrània de la Península Ibèrica (IMB, de l'anglés). Aquest projecte multidisciplinari i interdisciplinari té com a objectius: l'avaluació de les tendències associades al canvi climàtic, per a tota la IMB, principalment en termes de dues Variables Climàtiques Essencials (definides pel Sistema Mundial d'Observació del Clima), temperatura i precipitació; el monitoratge d'aquestes variables mitjançant dades observades a nivell superficial i satel·litaris, i el seu pronòstic a curt i mitjà termini; i l'estudi de fenòmens extrems associats i de l'impacte de les tendències observades. Per a això s'utilitzaran tècniques avançades de: reconstrucció-homogeneïtzació de dades observades, teledetecció, modelització i predicció. Amb aquests propòsits, plenament emmarcats dins del Repte 5 de "Canvi climàtic i utilització de recursos i matèries primeres", les principals aportacions i novetats del projecte seran: (1) l'estudi de tendències locals en tota la IMB, amb àmplia variabilitat de condicions i patrons de canvi, i els seus impactes; (2) el desenvolupament de noves tècniques avançades, tant de teledetecció per a un ampli conjunt de missions (incloent les més recents) com de reconstrucció de sèries observades i reducció d'escala; (3) un ampli conjunt de productes satel·litaris de variables climàtiques i associades (precipitacions, temperatures de la superfície terrestre i oceànica, temperatura de l'aire, índexs de vegetació, humitat del sòl i contingut d'aigua en la vegetació); (4) el monitoratge de variables climàtiques mitjançant dades observades i productes de teledetecció per a períodes extensos; (5) el pronòstic de temperatures diàries i precipitacions a alta resolució espacial a curt i mitjà termini; (6) l'estudi i pronòstic de fenòmens extrems, amb comparacions creuades entre models estadístics i mesoescalars, i dades observades i de satèl·lit; (7) l'anàlisi de sèries temporals de temperatures marines donat el seu impacte en la precipitació; i (8) l'estudi de tendències en la freqüència de nits tropicals i els efectes d'illa de calor en zones urbanes. Aquest projecte proporcionarà, a més de nous avanços científics-tècnics, eines (cartografies de canvi, índexs d'impacte i pronòstics) per a millorar la gestió dels efectes del canvi climàtic en la IMB i dels sistemes d'alerta d'esdeveniments extrems, per a l'activació de protocols d'intervenció social i ambiental. Per a això, el projecte compta tant amb la col·laboració de les administracions públiques com de diferents entitats nacionals i internacionals de rellevància en els camps d'estudi del canvi climàtic i dels satèl·lits d'observació de la Terra.

Desenvolupa el projecte
Física de la Terra i Termodinàmica
Grup de Teledetecció Tèrmica (GTT)
Grup d´Investigació del Canvi Climàtic, Riscos Meteorològics e Inputs al Sistema Hidrològic en el Mediterrani (CLIMAMET)
Paraules clau

teledetecció, canvi climàtic, tendències climàtiques

Investigadors principals:
  • Niclos Corts, Raquel
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Veure fitxa
  • Estrela Navarro, Maria Jose
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors participants:
  • Caselles Miralles, Vicente
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
  • Valor I Mico, Enric
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Dega/Degana / Director/a Ets
Veure fitxa
  • Coll Company, Cesar
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
  • Miro Perez, Juan Javier
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
  • Garcia Santos, Vicente
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
Equip de treball UV
  • Puchades Yago, Jesus Jose
  • PIT-Tecnic/a Sup Uv
Veure fitxa
  • Perello Rosello, Martin
  • PIT-Tecnic/a Sup Prometeu
Veure fitxa
  • Garcia Ten, Alejandro
  • PI-Invest Formacio Predoc Fpu
Veure fitxa
Equip de treball no UV

Lluís Pérez Planells (Karlsruhe Institue of Technology, Alemania)

Igor Gómez Doménech (Universidad de Alicante)

María Yolanda Luna Rico (Agencia Estatal de Meteorología)

Fernando Belda Esplugues (Agencia Estatal de Meteorología)

Deliang Chen (University of Gothenburg, Suecia)

Frank Michael Göttsche (Karlsruhe Institue of Technology, Alemania)

Raúl Eduardo Rivas (Instituto de Hidrología de Llanuras, Comisión de Investigaciones Científicas, Argentina)

María Jesús Barberà Bisbal (VAERSA)

Contacte

Raquel Niclòs
Departament de Física de la Terra y Termodinàmica
Facultat de Física. Campus de Burjassot. Bloc C.
C/. Doctor Moliner, 50.
46100 Burjassot - Valencia (Spain)

E-mail: Raquel.Niclos@uv.es

Secretaria del Departament de Física de la Terra y Termodinàmica
Telèfon: (+34) 96 354 43 50
Fax: (+34) 96 354 33 85

Data d'inici
2021 Setembre
Data de finalització
2024 Agost
Entitats finançadores:

 

Resultats

ALGUNS RESULTATS GRÀFICS

Aquest projecte té data d'inici al setembre de 2021. En aquesta secció s'aniran incorporant els resultats gràfics derivades del projecte a mesura que tinguen lloc.

Fig. 1. Avaluació de LSTs obtingudes a partir de dades MODIS en EOS-Aqua (esquerra) i EOS-Terra (dreta) utilitzant productes operatius (MYD/MOD21, amb algorisme de tipus TES, i MYD/MOD11_L2, amb algorisme de tipus split-window) i productes de la iniciativa ESA CCI LST (versions 1 a 3) enfront de dades veritat-terreny adquirits amb radiòmetres al llarg de transectos en la zona experimental dels arrossars pròxims a la ciutat de València (Niclòs et al., 2022; Good et al., 2022).

Fig. 2. Distribució espacial de la incertesa (RMSE) per al producte MSWEP V2.2, enfront de dades veritat-terreny AEMET (període 1979 – 2020) (esquerra). Diagrames de caixa de diferents paràmetres associats (CC, RMSE, POD i FAR) per als productes CMORPH V1.0, IMERG V06B i MSWEP V2.2 vs dades veritat-terreny AEMET (Niclòs et al., 2023).

Fig. 3: A dalt: canvi absolut entre els valors diaris SPEI del percentil 20 en les escales temporals de 3 (esquerra), 12 (centre) i 36 (dreta) mesos dels dos períodes de 35 anys (1952-1986 i 1987-2021). A baix: la mateixa anàlisi per als valors diaris SPEI del percentil 80. L'estudi es realitza en una àrea de recàrrega de diversos rius de la IMB (Miró et al., 2023).

Fig. 4: Sèrie temporal dels valors mitjans diaris del SPEI en l'escala temporal de 36 mesos per al període 1952-2021 i totes les estacions meteorològiques la Confederació Hidrogràfica del Tajo (Miró et al., 2023).

Tipus projecte
  • MCiencia - Innovació