Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

PEPTIPROTECT: SOLUCIONS BIOFUNCIONALITZADES VIABLES I ECOSOSTENIBLES PER MILLORAR LA SEGURETAT DEL PERSONAL SANITARI ENFRONT DE PATÒGENS. La lluita contra els patògens en entorns sanitaris és un desafiament constant que afecta no només els pacients, sinó també de forma directa el personal sanitari que diàriament s'enfronta a una gran varietat de microorganismes, molts d'ells multiresistents. En aquest context, la biofuncionalització de materials amb agents antimicrobians naturals, com el pèptid TcPaSK, emergeix com una estratègia prometedora per augmentar la seguretat del personal sanitari i reduir la càrrega microbiana en entorns clínics.
Acrònim

PeptiProtect

Codi referència

INNVA1/2024/114

Descripció

L'objectiu principal del projecte és millorar la seguretat del personal sanitari enfront de l'exposició a patògens, mitjançant el desenvolupament de materials plàstics i tèxtils d'ús mèdic, hospitalari i odontològic, biofuncionalitzats amb el pèptid antimicrobià TcPaSK d'origen natural que els confereix capacitat bactericida i fungicida.

Per assolir l' objectiu del projecte, plantegem els següents objectius específics:

1. Desenvolupament d'un procés optimitzat per a la producció de la molècula bioactiva (pèptid antimicrobià TcPaSK).

La síntesi del pèptid antimicrobià s' abordarà mitjançant una aproximació biotecnològica ecosostenible i escalable que permetrà obtenir grans quantitats de pèptid a baix cost.

La capacitat biocida dels materials biofuncionalitzats es confirmarà analitzant la seva activitat enfront dels microorganismes Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli i Candida albicans.

2. Obtenció de materials biofuncionalitzats amb el pèptid TcPaSK.

La biofuncionalització dels materials inclourà: l' estudi de la compatibilitat del pèptid TcPaSK amb materials plàstics i tèxtils d' ús en l' àmbit sanitari; la selecció de la tecnologia d'aplicació òptima del pèptid; l'estudi de la possibilitat d'encapsulació del pèptid per allargar la seva vida útil; i la viabilitat dels consegüents materials obtinguts.

Els materials biofuncionalitzats que es pretén desenvolupar inicialment són: pel·lícula plàstica per a la protecció de monitors tàctils i altres equips mèdics, així com films flexibles per protegir teclats, ratolins, etc.; tovalloletes per a la desinfecció de pantalles facials o superfícies de contacte no reemplaçables (per exemple, ases, cables, tubs, etc.) i draps per a material quirúrgic en entorns d'alt risc a causa de la generació d'aerosols.

3. Avaluació de les propietats antimicrobianes dels materials biofuncionalitzats amb el pèptid TcPaSK.

Analitzarem l'eficàcia preventiva dels materials bioactius enfront d'una àmplia gamma de microorganismes patògens freqüentment presents en entorns mèdics, hospitalaris i

Desenvolupa el projecte
Laboratori d´Investigació en Biomolècules d´Aplicació Agrícola i Terapèutica (BIOMOL)
Paraules clau

pèptids antimicrobians, materials plàstics i tèxtils biofuncionalitzats, patògens microbioans, malalties nosocomials, personal sanitari

Investigadors principals:
  • Rausell Segarra, Carolina
  • PDI-Titular d'Universitat
Veure fitxa
Investigadors principals no UV

 

Investigadors participants:
  • Real Garcia, Maria Dolores
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Contacte

Departamento de Genética 

Facultad de Biología

C/ Doctor Moliner 50, 46100 Burjassot

biomoluv@uv.es

Data d'inici
2024 Setembre
Data de finalització
2026 Desembre
Entitats finançadores:

GVAuE

Tipus projecte
  • GVA - AVI - Valorització i transferència de resultats d'investigació a les empreses
Xarxes socials