Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Nova metodologia per a l'estudi de l'ocupabilitat
Tipus: Metodologia. Codi referència: 201901R-Llinares,L
Entitats titulars
  • Universitat de València
Personal inventor UV
  • Llinares Insa, Lucia Inmaculada
  • PDI-Titular d'Universitat
Ver ficha
  • Gonzalez Navarro, Pilar
  • PDI-Titular d'Universitat
Ver ficha
  • Cordoba Iñesta, Ana Isabel
  • PDI-Titular d'Universitat
Ver ficha
  • Zacares Gonzalez, Juan Jose
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Ver ficha
Antecedents

L'increment dels canvis d'ocupació i l'actual inestabilitat laboral fa que ja no garantisca la seguretat de l'ocupació. El neoliberalisme ha obert la porta a la gestió per competències, la qual cosa suposa que és necessària la polivalència, la flexibilitat en l'ocupació, la capacitat d'aprendre i adaptar-se a noves funcions i situacions, necessitat de compromís, dots socials de relació, etc. En aquest context, el desenvolupament de l'ocupabilitat definida per la RAE com el “conjunt d'aptituds i actituds que permeten a una persona aconseguir i conservar una ocupació”, és un dels temes més rellevants actualment en matèria d'ocupació i de formació. L'ocupabilitat serveix de base per a aconseguir la inclusió social dels grups desfavorits i el seu foment tant a nivell polític com social és conseqüència dels alts nivells d'aturats de llarga duració.

Encara que existeixen un gran nombre de bateries de qüestionaris i/o entrevistes que la tracten, gran part d'ells analitzen l'ocupabilitat des de la percepció de control de la consecució de l'ocupació o des d'una perspectiva funcionalista o organitzacional. En tots ells, els factors individuals són la base de la valoració i cada qüestionari utilitza uns elements d'anàlisis diferents per a valorar l'ocupabilitat en funció del grup referent, és a dir, les característiques del col·lectiu al qual va dirigit (ex. estudiants). No obstant això, no existeix cap instrument que permeta una forma d'avaluació comuna i única per a tots i, al costat d'això, permeta una formació contextualitzada i comuna per a tots els col·lectius que tenen dificultats d'accés a l'ocupació.

Invenció

Personal investigador de la Universitat de València ha desenvolupat una metodologia per a la millora de l'estudi de l'ocupabilitat que parteix de la perspectiva bioecològica. Aquest model teòric entén l'ocupabilitat com una fique-competència única per a tot col·lectiu que passa de centrar-se en les persones i/o grups amb unes determinades característiques a estendre's a tota la població, per la qual cosa és independent de l'ètnia, gènere, edat, classe social, nivell de formació, etc.

El qüestionari permet valorar aspectes individuals i circumstàncies personals de subjectes pertanyents a diferents col·lectius (treballadors precaris, treballadors qualificats, aturats, dones, joves, immigrants, etc.) però presentant-se una mesura única de l'ocupabilitat, per a qualsevol ús, en qualsevol moment i per a qualsevol persona. Aquesta nova metodologia proveeix de l'adequada interpretació de les puntuacions per a l'avaluació de l'ocupabilitat, de manera que, a partir de les puntuacions obtingudes, siga adequada per a diferents aplicacions sense necessitat de realitzar modificacions.per al diagnòstic de l'ocupabilitat i, com a generador de propostes d'intervenció en la transició a l'ocupació, el desenvolupament de carreres laborals i els itineraris d'inserció de les poblacions vulnerables i/o en risc d'exclusió social, la formació permanent en les empreses, el desenvolupament del procés presocialitzador dels pares i escoles, l'orientació vocacional, el disseny del currículum.

Aplicacions

Les principals aplicacions d'aquesta invenció van dirigides a:

  • Empreses que busquen una formació permanent que potencie l'ocupabilitat dels seus treballadors.
  • Empreses d'inserció per a dur a terme els itineraris d'inserció i la seua evolució al llarg d'ells.
  • Associació, patronat, entitat, etc. que tinga com a objectiu la inclusió laboral.
  • SERVEF/SEPE amb l'objectiu de diagnosticar les àrees bàsiques de formació dels aturats i persones que desitgen millores de l'ocupació.
Avantatges competitius

Els principals avantatges aportats per la invenció són:

  • Ràpid emplenament i autogestionable.
  • Mesurament tant de factors individuals com circumstàncies personals des d'una perspectiva holística.
  • Aplicabilitat a qualsevol col·lectiu.
  • Múltiples utilitats (formatiu, curricular, intervenció social, investigació…).
Estat de la propietat intel·lectual
  • Propietat intel·lectual registrada
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es