Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Programari de compensació de gasos i/o vapors ambientals en espectroscòpia infraroja
Tipus: Patent. Codi referència: 201117R-delaGuardia, M
Entitats titulars
  • Universitat de València
Personal inventor UV
  • Guardia Cirugeda, Miguel De La
  • PDI-Emerit/a Universitat
Ver ficha
  • Garrigues Mateo, Salvador
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a de Programa de Doctorat
Ver ficha
Antecedents

És freqüent observar en els espectres infrarojos de mostres la presència d'interferències causades per gasos i vapors presents en el compartiment en el qual s'introdueix la mostra a mesurar. Aquestes interferències resulten perjudicials per a la qualitat de la mesura, especialment quan aquests gasos i/o vapors ambientals presenten bandes d'absorció en la zona espectral d'interés. Per a evitar aquesta contribució la cambra en la qual s'introdueix la mostra està típicament segellada i pateix un procés de purgat mitjançant aire sec o nitrogen. No obstant això, encara existeix interés a corregir els espectres mitjançant mètodes de correcció quan i) no és possible el purgat de la cambra o no funciona apropiadament, ii) la cambra de la mostra s'obri i l'operari subestima el temps necessari per a equilibrar les condicions dins de la cambra o iii) el dispositiu de mostreig no permet que es tanque la cambra. Actualment, hi ha algun programari comercial que compensa només la contribució de vapor de l'aigua i CO₂ en espectres infrarojos. Per això, és necessari un mètode de compensació general de gasos i/o vapors ambientals en el camp de l'espectroscòpia infraroja que permeta eliminar de manera seqüencial totes les interferències d'aquest tipus.

Invenció

Personal investigador de la Universitat de València han desenvolupat un procediment de compensació de gasos i/o vapors ambientals en mesures d'espectroscòpia infraroja, així com el programa d'ordinador associat a aquest procediment. El procediment de la invenció permet obtindre un espectre infraroig corregit de la mostra sota anàlisi en el qual s'elimina de manera precisa, robusta, i eficient la contribució dels gasos i/o vapors presents en la cambra en la qual es realitza la mesura. L'algorisme es basa en la mesura d'un espectre que conté les bandes del gas o vapor ambiental que es vol eliminar seguit de l'estimació automàtica de la contribució espectral de les interferències en la mostra a corregir. Després, aquesta contribució es compensa mitjançant una simple sostracció espectral. Així mateix, el mètode és d'una gran rapidesa computacional, i pot aplicar-se de manera universal per a diferents tipus de mostres sòlides, líquides o gasoses i condicions de mesura.

Aplicacions

La principal aplicació de la tecnologia és en el sector químic, com a mètode de correcció de la contribució de gasos i/o vapors ambientals en els espectres infrarojos, la qual cosa permet millorar la selectivitat i els límits de detecció de les mesures.

Avantatges competitius

Els principals avantatges aportats per la invenció són:

  • Facilitat d'ús, només cal obtindre un espectre del vapor o gas a corregir en les mateixes condicions de mesura que els espectres de les mostres per a seleccionar uns valors d'absorbància relatives.
  • Rapidesa, la computació és ràpida ja que l'algorisme és senzill.
  • És un mètode universal, pot aplicar-se en múltiples situacions (diferents mostres i equips, diferents condicions de mesura). Corregeix altres gasos a més d'H₂O i CO₂.
  • El mètode no aplica un suavitzat als espectres, evitant la distorsió de les bandes d'infraroig dels anàlits d'interés.
  • Millora dels resultats obtinguts utilitzant les eines de programari comercialment disponible.
Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent concedida
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es