Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Determinació de la frescor del peix mitjançant tractament d'imatge
Tipus: Patent. Codi referència: 201202R-de la Guardia, M
Entitats titulars
  • Universitat de València
Personal inventor UV
  • Guardia Cirugeda, Miguel De La
  • PDI-Emerit/a Universitat
Ver ficha
Personal inventor no UV
  • Majid Dowlati
Antecedents

La frescor és l'indicador més important de la qualitat del peix. La frescor és un concepte complex però pot ser estimat a partir del temps d'emmagatzematge a zero graus centígrads com una combinació de diverses propietats sensorials, com ara aparença, olor, sabor i textura, emprant l'esquema definit pel Mètode d'Índex de Qualitat (QIM) aplicat per un panell entrenat de persones. No obstant això, tals panells són cars, la instrucció dels mateixos és crítica i el panell no és sempre accessible. També existeixen mètodes instrumentals per a la determinació de la frescor del peix basats en anàlisis químiques, bioquímicos o microbiològics. No obstant això, per a satisfer en la indústria la necessitat de mesures de qualitat senzilles i de baix cost, així com per a realitzar determinacions per un usuari no experimentat en el comerç o pel mateix consumidor, són necessaris nous mètodes de determinació de la frescor del peix.

Invenció

Personal investigador de la Universitat de València han desenvolupat un procediment que permet la determinació ràpida de la frescor del peix sense utilitzar un panell entrenat de tastadors i sense danyar les mostres ni requerir instruments costosos, és a dir, sense fer olor, tocar, dissoldre ni manipular el peix. La tecnologia permet la determinació de la frescor d'un peix a partir exclusivament del tractament matemàtic d'imatges del peix preses amb qualsevol càmera digital, inclosos telèfons mòbils, i la seua comparació amb una biblioteca d'imatges i dades obtinguda per a exemplars de la mateixa mena de peix a avaluar. A més, el mètode permet comprovar si el peix s'ha mantingut correctament, sense trencar la cadena del fred, mitjançant la comparació del valor de frescor determinat pel procediment desenvolupat amb el valor de frescor que apareix en la seua etiqueta de traçabilitat.

Aplicacions

La principal aplicació de la tecnologia és en el sector alimentari, per a la determinació de la frescor del peix o la verificació de la conservació adequada d'aquest.

Avantatges competitius

Els principals avantatges aportats per la invenció són:

  • L'absència de manipulació de la mostra per a dur a terme la determinació.
  • La senzillesa i rapidesa; ja que només és necessari l'ús d'un Telèfon intel·ligent i unes condicions adequades d'il·luminació i no requereix personal especialitzat.
  • La universalitat, perquè el procediment és aplicable a qualsevol mena de peix del qual es dispose d'un calibrat obtingut a partir de dades per a aqueixa espècie.
Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent concedida
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es