Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Cel·la electroquímica emissora de llum (LEC)
Tipus: Patent. Codi referència: 201265R-Bolink, H
Entitats titulars
  • Universitat de València
Personal inventor UV
  • Bolink -, Hendrik Jan
  • PDI-Titular d'Universitat
Ver ficha
  • Tordera Salvador, Daniel
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Ver ficha
Personal inventor no UV
  • Antonio Pertegas Ojeda
Antecedents

En general, els díodes orgànics emissors de llum (OLEDs) tenen avantatges considerables respecte a altres tecnologies d'il·luminació en estat sòlid. No obstant això, els OLED amb major rendiment empren una arquitectura multicapa molt sensible a l'atmosfera ambiente, per la qual cosa precisen un rigorós encapsulat, i es preparen mitjançant evaporació seqüencial en càmeres d'alt buit. Per part seua, les cel·les electroquímiques emissores de llum (LEC), són dispositius molt més simples, poden ser processats des de dissolució, i són menys sensibles a l'ambient. Els LEC usen com a material electroluminiscent bé una mescla de semiconductor neutre (generalment un polímer conjugat) amb una sal, o bé un metall de complex de transició iònic (iTMC), possiblement amb l'addició d'una sal. El primer sistema és difícil de preparar a causa de la pobra compatibilitat entre el semiconductor neutre i la sal, la qual cosa porta a una separació de fases i dispositius inestables. El segon no presenta problemes de compatibilitat ja que el semiconductor és intrínsecament iònic, però requereix metalls de transició (generalment Iridi, Ruteni, Osmi, etc.) que són materials molt cars.

Invenció

Investigadors de la Universitat de València han desenvolupat un nou tipus de LEC que empra tints orgànics iònics com a material electroluminiscent. L'ús de tints iònics porta a materials sense problemes de compatibilitat i permet la producció de LECs molt més econòmics. Aquest tipus de tints es coneixen des de fa molts anys i compten amb aplicacions diverses, com a pel·lícules fotogràfiques i discos grabables de DVD, i es produeixen en grans quantitats a baix cost. Alguns exemples de tints orgànics iònics adequats serien els colorants cianúrics, els hemicianúrics i els escuarilènics.

Els investigadors han comprovat que aquestes xicotetes molècules iòniques, sense necessitar d'un material addicional, poden realitzar totes les funcions necessàries en materials electroluminiscents de LEC: transport d'electrons, transport de buits i emissió de fotons. D'aquesta manera no és necessari combinar el tint amb un altre material de transport de càrrega, la qual cosa simplifica i redueix el cost del dispositiu.

Aplicacions

Els LEC són candidats molt interessants per a aplicacions d'il·luminació, ja que operen a voltatges molt baixos (donant lloc a dispositius eficients d'alta potència) i són fàcils de produir.

Avantatges competitius

Els nous tipus de LECs tenen els següents avantatges:

  • Baix cost: fabricació amb materials comercials d'elevada disponibilitat.
  • Funcionament: nivells de radiància, eficiència i vida mitjana del dispositiu satisfactoris, adequats per a futures aplicacions tecnològiques.
  • Fabricació: procesable des de dissolució, a partir de dissolvents innocus.
Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent concedida
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es