Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Mesura de senyals lluminosos emesos per foto luminescència
Tipus: Patent. Codi referència: 201423R-Martinez, J.
Entitats titulars
  • Universitat de València
  • Universitat Politècnica de València
Personal inventor UV
  • Martinez Pastor, Juan Pascual
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a d' Institut Universitari
Ver ficha
  • Canet Ferrer, Jose
  • PI-Invest Disting d'Excel.lencia Cv
Ver ficha
Personal inventor no UV
  • Guillermo Muñoz Matutano
  • Salvador Sales Maicas
Antecedents

Les tècniques de fotoluminescència (o fluorescència) resolta en temps, són tècniques d'anàlisi usuals d'estats electrònics amb transicions òptiques d'espècies en Química Orgànica, Química Inorgànica, Bioquímica, Biologia Molecular, així com també en Ciència de Materials i Física/Química de l'Estat Sòlid. Aquesta tècnica és una eina de gran capacitat perquè ofereix una anàlisi directa de la longitud d'ona, de la intensitat de pic de fotoluminescència/fluorescència, així com del temps de vida de l'estat electrònic responsable de la fotoluminescència/fluorescència. Típicament, el dispositiu experimental de fotoluminescència està compost per un làser d'excitació, un espectròmetre i un detector monocanal o multicanal. En l'actualitat, la tècnica més usada per a realitzar mesures òptiques de temps de vida es basa en la tècnica de correlació temporal de comptatge de fotons (Time Correlated Single Photon Counting (TCSPC)), encara que existeixen altres com les basades en l'ús de Cambres “Streak”, tècniques de “up-conversion”, sincronitzat estroboscòpic o mètodes “boxcar”. No obstant això, aquests sistemes presenten diferents desavantatges, com a baixos rangs dinàmics de sincronització, costos econòmics alts, o elevada complexitat experimental del sistema de mesurament. Resulta per tant necessari oferir una alternativa a l'estat de la tècnica, que permeta obtindre sistemes i mètodes més eficients, de baix cost i versàtils que els coneguts.

Invenció

Personal investigador de la Universitat de València en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, han desenvolupat un nou i ràpid sistema per a la mesura i anàlisi de senyals lluminosos temporals, que permet transformar, per deflexió, un senyal lluminós variable temporalment en un senyal lluminós variable espacialment. El sistema previst per a l'anàlisi de senyals lluminosos premuts modulades temporalment, permet variar la freqüència de deflexió, per a sincronitzar-la amb la de la modulació temporal dels senyals lluminosos premuts. Aquest sistema permet una reducció important de costos en la fabricació d'equips compactes i modulars d'anàlisi temporal de llum, perquè es basa en una tecnologia econòmica.

Aplicacions

El sistema es pot materialitzar en un equip compacte d'anàlisi espectral i temporal de la Fotoluminescència/Fluorescència usant el mateix detector multicanal (tipus CCD), que seria aplicable en sectors tan diversos com les bio-ciències (biologia, microbiologia, nanomedicina, farmacologia, biofísica, bioquímica, …), química i ciència de materials, física/química de l'estat sòlid, entre les més destacables.

Avantatges competitius

Els principals avantatges aportats per la invenció són:

  • La dispersió de la llum per a cada angle és lineal pel fet que la velocitat de gir es pot mantindre constant amb una precisió alta.
  • Reducció considerable de costos d'un equip d'anàlisi temporal de la llum, ja que la tecnologia per a fabricar aquest tipus d'espills per a deflexió de feix és econòmica.
  • Baix temps d'adquisició necessari per a la mesura.
  • Modularitat: sota un sol equip es poden realitzar mesures resoltes en temps i en longitud d'ona (espectres).
  • Prestacions més elevades que els sistemes actuals usant deflectors de feix micro-mecànics i CCD de major sensibilitat.
Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent concedida
Estructures
Institut Universitari de Ciència dels Materials (ICMUV)
Física Aplicada i Elecromagnetisme
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es