Logo de la Universitat de València Logo Oferta Científic Tecnològica Logo del portal

Nous materials porosos per a la degradació de compostos tòxics i contaminants
Tipus: Patent. Codi referència: 201812R-Martí, C - 201947R-Martí, C
Entitats titulars
  • Universitat de València
  • Universidad de Granada

 

Personal inventor UV
  • Almora Barrios, Neyvis
  • PDI-Ayudante Doctor/A
Ver ficha
Personal inventor no UV
  • Natalia Muñoz Padial
  • Rodrigo Gil San Millán
  • Jorge Andrés Rodriguez Navarro
Antecedents

El desenvolupament de nous materials híbrids metall-orgànics porosos i cristal·lins (MOFs) és un gran focus d'interés en l'actualitat. La seua importància radica en una molt elevada capacitat d'adsorció i la major versatilitat química exhibida per qualsevol família de materials sintètics. Aquestes propietats els fan materials extraordinàriament atractius per a l'emmagatzematge de gasos, catàlisis, intercanvi iònic o degradació de contaminants ambientals. Possiblement la major limitació per a la integració dels MOFs en aplicacions industrials radica en la seua obtenció a gran escala i la seua baixa estabilitat en mitjans aquosos o en presència d'àcids i/o bases.

D'altra banda, en sectors industrials, químics o agricultura, s'empren productes que tenen efectes tòxics o contaminants en l'ésser humà i en la terra, per la qual cosa des de fa uns anys s'estan investigant compostos o mètodes que facen front a aquesta toxicitat i contaminació per a la seua degradació. Entre aquests compostos tòxics es troben els compostos organofosforats que s'empren en els insecticides i que pot tindre greus conseqüències en el sistema nerviós humà. Actualment, com a protecció contra aquest compost s'utilitza un filtre de carbó actiu, la qual cosa suposa que puga absorbir els compostos nocius, però no degradar-los, per la qual cosa el material se satura i es rebutja.

Invenció

Personal investigador de la Universitat de València i de la Universitat de Granada han desenvolupat un MOF heterometàlic basat en titani i ferro que combina una elevada porositat, similar a la de carbons actius, amb alta estabilitat al mig aquós. Aquesta combinació de metalls ho dota d'activitat catalítica per a la degradació de compostos tòxics en aigua sense necessitat d'additius.

Aquestes característiques ho converteixen en un material nou que pot degradar tòxics i contaminants sense un condicionament previ, la qual cosa facilitaria la seua incorporació en diferents aplicacions com degradar pesticides, degradar compostos contaminants i tòxics com els compostos organofosforats, o protecció enfront d'agents tòxics mitjançant l'ús de màscares amb filtres d'aquest material. En combinar les capacitats de adsorbir i degradar catalíticament, presenta una elevada capacitat de detoxificació que pot augmentar la vida útil dels productes en els quals s'utilitze. A més, aquest compost és estable tant en mitjans àcids com bàsics i no perd la seua activitat catalítica durant la seua utilització per a una millora substancial en la seua durabilitat.

Aplicacions

La tecnologia és aplicable en indústria química, en agricultura per a la degradació de pesticides i en materials de defensa i protecció per a equips militars, a més de poder ser utilitzada en tractament d'aigües.

Avantatges competitius

Els principals avantatges i beneficis aportats per la invenció serien:

  • Capacitat de degradació de compostos tòxics i contaminants.
  • Augment de la vida útil dels productes en els quals s'utilitze.
  • El material és altament estable, sent possible la seua aplicació en mitjans amb pHs tant àcids com bàsics el que millora la seua durabilitat.
Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent sol·licitada
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es