- Universitat de València
- Fundación para la investigación del Hospital universitario La Fe de Valencia
- Bataller Mompean, Manuel
- PDI-Titular d'Universitat
- Frances Villora, Jose Vicente
- PDI-Titular d'Universitat
- Coordinador/a Curs
- Rosado Muñoz, Alfredo
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Coordinador/a Curs
- Teruel Marti, Vicent Manuel
- PDI-Titular d'Universitat
- Director/a de Departament
- Antonio Gutiérrez Martín
- Irene Martínez Torres
- Pilar Rubio Sánchez
Actualment, els pacients amb malalties neurològiques relacionades amb trastorns de moviment, com per exemple la malaltia de Parkinson, pateixen símptomes com ara tremolor, rigidesa, engarrotament, moviment lent i problemes per a caminar. Un grup d'aquests pacients no respon a teràpies farmacològiques, i una opció de tractament per a ells pot ser l'implant d'elèctrodes mitjançant cirurgia amb la tècnica d'estimulació cerebral profunda (DBS: Deep Brain Stimulation) amb l'objectiu d'eliminar aquests símptomes. La DBS s'aplica en la malaltia de Parkinson utilitzant com a diana d'aplicació el nucli subtalàmic, que abasta una àrea d'aproximadament 2-5 mm. La seua reduïda grandària fa que la implantació d'elèctrodes crònics siga crítica, i depenga completament de l'experiència del neuròleg/neurofisiòleg. El problema principal és, per tant, la correcta localització de l'elèctrode d'estimulació. Per a això, en diferents punts de la trajectòria d'implant s'obté un registre microelèctrode, que permet analitzar l'activitat neuronal en cada zona. Generalment, la interpretació del microregistre es realitza pel neurocirurgià durant la intervenció. A causa de la complexitat dels senyals obtinguts, i a la variabilitat interpacient, aquesta interpretació comporta un cert marge d'error.
Personal investigador de la Universitat de València (UV) en col·laboració amb investigadors de la Fundació per a la investigació de l'Hospital universitari La Fe de València han desenvolupat un nou programari denominat DBSPost: que és una eina d'ajuda al seguiment de pacients implantats en cirurgia d'estimulació cerebral profunda aplicada a la malaltia de Parkinson. Proporciona informació complementària a l'obtinguda actualment amb els programaris convencionals mitjançant registres de l'activitat bioelèctrica cerebral del pacient preoperatori i en successives revisions.
El nou programari seria aplicable en el sector d'equips mèdics de neurocirurgia funcional de trastorns del moviment. Permetria afegir major funcionalitat, precisió i optimització de resultats a aquests equips, complementant els equips de microregistre convencionals. A més del tractament de la malaltia de Parkinson, també podria aplicar-se a altres patologies en les quals s'utilitza la DBS com a teràpia simptomàtica com per exemple epilèpsia.
El principal avantatge aportat per la invenció és la major probabilitat d'èxit en la implantació de l'elèctrode, pel fet que el programari ajuda a delimitar la zona òptima d'estimulació mitjançant l'obtenció i registre de mesures anatomofisiològiques. Aquestes mesures permeten el seguiment del pacient, basant-se en l'anàlisi de canvis en el patró d'electroencefalografia del còrtex motor induïts per l'estimulació.
- Propietat intel·lectual registrada
Campus de Blasco Ibáñez
C/ Amadeu de Savoia, 4
46010 València (València)