Logo de la Universitat de València Logo Memòries Transnacionals a la Cultura Visual de l'Àsia (TRAMEVIC) Logo del portal

TRAMEVIC: Memòries bèli·liques transnacionals en la cultura asiàtica

  • 12 de maig de 2025
Persones en una exposició

TRAMEVIC: Memòries bèl·liques transnacionals en la cultura visual asiàtica

Simposi 1: Representacions de víctmes i perpetradors

23 de maig, 10:00-16:00

TRAMEVIC (Transnational Wartime Memories in East Asian Visual Culture) examina la creació de memòries bèl·liques transnacionals a través de la cultura visual contemporània, abordant fenòmens fluids i canviants que adquirixen constanment nous significats. El pojecte gira entorn d'assumptes no resolts que resulten especialment rellevants hui dia, perquè continuen condicionant les relacions internacionals a la regió. Esta iniciativa proposa perspectives transnacionals i multidisciplinàries que avaluen l'ús creixent i divers d'imatges en pràctiques mnemotècniques (des del cinema, les sèries de TV i l'animació fins a la fotografia i la premsa escrita), que transcendixen les fronteres nacionals i tenen el potencial de tendir nouts ponts entre països.

A este efecte, TRAMEVIC analitza una varietat d'imatges relacionades amb la guerra, el seu ús en diversos formats (pantalles grans i xicotetes, així com en museus i suports impresos), les seues implicacions culturals i socials, la seua repercussió en l'àmbit internacional i el seu paper no sols en la representació del passat, sinó també en la transformació de la realitat present. Aixi, TRAMEVIC tracta les imatges com a llocs disputats, examinant com les noves pràctiques mnemotècniques en la cultura visual semblen desafiar els discursos hegemònics previs i les narratives dominants, articular enfocaments matisats cap al passat i posseir el potencial de crear nous ponts entre nacions en el present.

PROGRAMA

Lloc: Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, aula 702 (7a planta)

Universitat de València https://maps.app.goo.gl/prf83hsrrft3whuc7

Enllaç a Zoom: https://uv-es.zoom.us/j/91903593800

10.00–10.10

Bienvenida i introducció

10.10–11.00

Panell 1. Moderador: Marcos Ségol

Aaron William Moore

(The University of Edinburgh)

(Ponent convidat)

«Qui va tocar durant la II GM? Art aficionat dels xiquets japonesos en l'evacuació, la memòria i l'exposició»

Seth Jacobowitz (Texas State University, ponent convidat)

«Memòria bèl·lica transnacional en Dirty Hearts de Fernando Morais»

11.00–11.50

Panell 2. Moderador: Vicente Sánchez-Biosca

Jordi Serrano

(Universitat de Gant)

«Emblanquiment i expiació en Godzilla Minus One: de perpetradors traumatitzats a víctimes empoderades»

Ivo Plšek

(Universitat de Uppsala)

«Crims de guerra, criminals de guerra i cinema japonés de postguerra»

11.50–12.00

Pausa

12.00–13.00

Panell 3. Moderador: Ivo Plšek

 

Ryan Choi

(The University of Edinburgh)

 

«Recordant l'ocupació japonesa d'Hong Kong: herois e ‘héroinas’, hanjian i perpetradors al cinema xinés de postguerra»

Syada Dastagir (University of Westminster)

(Ponent convidada)

«Representacions cinematogràfiques de la batalla de Imphal»

13.00–14.30

Pausa per al menjar

14.30–17.00

Sala: Espai Cultural (1a planta)

Taller TRAMEVIC

Discussió sobre textos, idees, conceptes, debats teòrics i marcs de referència rellevants, i opcions de publicació

Coordinat per Marcos Centeno

Comité Organitzador: Marcos Ségol, Berto García, Jordi Serrano, Ryan Choi, Jordi Tordera, Raúl Fortes, Amparo Montaner, Ana Prieto, Terushi Morimoto, Alberto Porta, Antonio Blat, María Ferrer, Enrique Burgos, Chuan Li.

Moderadors de Zoom: Ana Prieto, Alberto Porta.

Comité Científic: Blai Guarné (UAB), Vicente Sánchez-Biosca (UV), Jaume Peris (UV), Fòrum Mithani (Cardiff University), Irene González (Birkbeck, University of London), Dolores Martínez (SOAS, University of London/Oxford), Edward Vickers (Kyushu University), Bruce Grant (NYU), Barak Kushner (Cambridge).

Finançat per Generalitat Valenciana, Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, rereferència CIGE/2023/066.

 Transnational memories logo-generalitat-valenciana

IUCIE Dpto-Llenguatges-ciencies-comunicacio

En col·laboració amb:

REPERCRI. Representacions contemporànies de perpetradors de crims de massa. Projecte NUREVIO: Nous paradigmes en la representació cultural dels espais de violència de masses: mirar i comptar el segle XX des del XXI. Ref. PID2022-140003NB-I00, finançat per MCIU/AEI/10.13039/501100011033/FEDER, UE.

GREGAL. Circulació cultural Japó–Corea–Espanya. Projecte El boom cultural japonés i sud-coreà a Espanya: aspectes culturals, polítics i socioeconòmics. Ref. PID2021-122897NB-I00, finançat per MCIN/AEI/10.13039/501100011033/FEDER, UE. Import total: 82.522 €.

Repercri logo-repercri

 

BIOGRAFIES DELS PONENTS

Aaron William Moore

The University of Edinburgh

Prof. Aaron William Moore és titular de la Càtedra Handa de Relacions Japoneses-Xineses en la Universitat d'Edimburg. És historiador comparatiu que ha treballat amb arxius de la Xina, el Japó, Rússia, els EUA i el Regne Unit, publicant sobre diaris de soldats de combat en Writing War (Harvard, 2013), relats civils de bombardejos en Bombing the City (Cambridge, 2018) i documents personals de xiquets i jóvens en guerra en diversos articles i capítols de llibre. Ha coeditat dos volums recents: How Maoism Was Made (Oxford, 2024), que arreplega nous estudis sobre primers diaristes de la RPC, i Mass Culture and Intermediality in Interwar Japan (Bloomsbury, 2025), que inclou les seues traduccions originals de l'influent intel·lectual Hirabayashi Hatsunosuke. Actualment finalitza un llibre sobre la joventut en temps de guerra transnacional titulat What Ca Be Said, així com una sèrie d'articles sobre ciència-ficció, violència bèl·lica i memòries de l'ocupació japonesa entre comunitats indígenes de Taiwan. La seua investigació ha rebut suport de AHRC, British Academy i Leverhulme Trust; en 2014 va ser guardonat amb el Leverhulme Prize.

Seth Jacobowitz

Texas State University

Dr. Seth Jacobowitz és Professor Assistent d'Estudis Japonesos a Texas State University. És autor de Writing Technology in Meiji Japan: A Mitjana History of Modern Japanese Literature and Visual Culture (Harvard Àsia Center, 2016), que va obtindre el International Convention of Àsia Scholars Book Prize in the Humanities en 2017 i està disponible en portugués com A escrita no Japão dona era Meiji (Editora Estação Liberdade, 2024). És així mateix traductor de The Edogawa Rampo Reader (Kurodahan Press, 2008) i de Dirty Hearts: The History of Shindo Renmei de Fernando Morais (Palgrave Macmillan, 2021).

Jordi Serrano

Universidad de Gant

Jordi Serrano-Muñoz és investigador MSCA en la Universitat de Gant, centrat en literatura comparada i representació de la crisi climàtica. El seu projecte actual examina els desastres com a recurs narratiu per a representar la crisi climàtica en les produccions literàries contemporànies del Japó, Amèrica Llatina i Austràlia. També ha treballat sobre la representació literària del trauma japonés de postguerra, especialment en Okinawa. Ensenya en la Universitat Oberta de Catalunya i en la Universitat de Granada, i forma part dels grups d'investigació GREGAL-UAB, INDOVIG-UOC i ESTAND-UGR. Va ser professor i investigador postdoctoral en El Col·legi de Mèxic (2020-2021) i becari de la Japan Foundation en la Universitat de Waseda (2021-2022). Coedita Asiademica: Open Journal of East Asian Studies.

Ivo Plšek

Universitat de Uppsala

Ivo Plšek és investigador postdoctoral en el Uppsala Centre for Holocaust and Genocide Studies de la Universitat de Uppsala. S'especialitza en l'estudi del Japó modern, Àsia Oriental i els estudis de la memòria. Ha escrit extensament sobre els llegats de la II GM a Àsia Oriental i Europa, amb especial atenció al Japó i Alemanya. Abans d'arribar a Uppsala, va ser professor assistent en el Departament d'Estudis Japonesos de la Universitat Masaryk.

Ryan Choi

The University of Edinburgh

Ryan Choi és candidat a doctorat en Estudis Asiàtics en la Universitat d'Edimburg; la seua tesi, Collaborationism in Wartime Hong Kong: The Cultural Production of Hanjian (Traitors) under Japanese Occupation, 1941–1945, explora la història cultural i literària de l'ocupació japonesa a Hong Kong. La seua investigació se centra en figures culturals marginades etiquetades com hanjian (漢奸, traïdors) en el període de postguerra. Com a historiador cultural, treballa amb una varietat de textos i arxius de regions ocupades pel Japó en l'Est d'Àsia—incloent Hong Kong, Manchukuo i Shanghái durant la II GM—i la Taiwan colonial. En 2024 va ser investigador visitant a l'Hong Kong History Centre de la Universitat de Bristol. Va obtindre un màster en Estudis Xinesos en la SOAS (University of London) en 2021 i un grau en Xinés per la Universitat d'Hong Kong en 2019.

Syada Dastagir

University of Westminster

Syada Dastagir va obtindre el seu doctorat en Birkbeck, University of London, sobre les representacions sudasiáticas en l'animació japonesa i manté un interés continu en el camp. Ha intervingut en diversos congressos, inclòs un simposi internacional sobre ensenyança del còmic, i ha publicat un capítol sobre la idealització de l'Índia en representacions de la II GM per revisionistes històrics que glorifiquen l'Imperi japonés. Ha impartit mòduls de grau en Birkbeck, com a Manga and Anime, i actualment manté un canal de YouTube, Everything Eastenders, on analitza la longeva sèrie britànica des d'una perspectiva interseccional i de fan.