Des de la psicologia, i amb èmfasi en metodologia, les temàtiques o camps d'aplicació principals són:
- Envelliment i qualitat de vida: Atenció Pal·liativa Integral i Humanització de l'atenció;
- Prevenció de la violència de gènere;
- Innovació i qualitat educativa (compromís, emprenedoria, ocupabilitat en egressats amb diversitat funcional, salut laboral en professionals de l'educació…) i
- Revisions sistemàtiques i meta-anàlisis.
L'oferta tecnològica del grup es basa en la realització, anàlisi i informe tècnic de models predictius i/o explicatius basats en enquestes i estudis d'opinió en temàtiques que afecten qualitat de vida:
- Disseny i estudi d'eficàcia d'intervencions en qualitat de vida.
- Validació transcultural, adaptació de mesures i generació de qüestionaris i protocols nous en l'àmbit on hi haja manca de les necessàries eines.
Característiques singulars d'aquest grup són el seu interès per formar futurs investigadors en els àmbits de la seua recerca, l'aposta per la transferència a la societat i la internacionalització. Respecte a la formació en els últims anys s'han dirigit nombroses tesis doctorals, diverses d'elles reconegudes amb Premi Extraordinari de Doctorat. Gran part dels investigadors i investigadores del grup tenen competències en coordinació o direcció de doctorat interdisciplinari (Promoció de l'Autonomia i Atenció Socio-sanitària a la Dependència) i Màster en Atenció Socio-sanitària a la Dependència.
Simultàniament, compten amb experiència en docència en nombrosos àmbits centrats en la cooperació, la promoció de la salut i en general la millora de les condicions de vida de la ciutadania, com el Màster en Atenció Pal·liativa Integral a Persones amb Malalties Avançades (UAB, Barcelona), el Màster en Rehabilitació en Salut Mental Comunitària (UJI, Castelló), Màster en Psicologia Sanitària, Màster en Psicologia Educativa i del Desenvolupament en Contextos Multiculturals (màster UV impartit al Perú i República Dominicana en context de cooperació), i Programa expert en intervencions sanitàries (EVES).
Diversos membres de l'equip han estat guardonats amb premis per la seva trajectòria de qualitat (Premi de la GVA i del Consell Social de la UV, 2015, Premi a la transferència a la qualitat de vida dels ciutadans, premi de la Federació d'Associacions de Veïns de València), a més de premis estatals per les seues aportacions en terreny dels col·lectius vulnerables (Premi Fundació Prevent 2012; Premi Fundació Asindown en 2017) i també reconeixements a la innovació assistencial en l'àmbit local (2n premi idees innovadores INCLIVA 2019).
La transferència a la societat és present com a idea força en les seues iniciatives de recerca. A més dels mètodes més ortodoxos de publicació en revistes i fòrums científics, es difon en formats audiovisuals:
- Vídeos formatius per a cures del major: Tu que cuides, cuida't (Unió de Mútues) i Bons Records sobre Deterioració Cognitiva Lleu.
- APPs (sota la direcció del director de GESS-in Prof. Navarrès-Pérez i en col·laboració amb IRTIC l'app Liad@s i posteriorment el programa DAP360º).
- Esinergies amb l'administració, amb associacions i col·legis professionals i amb els moviments veïnals, participant en grups de treball i diverses iniciatives.
La projecció internacional està molt arrelada, perquè en les diferents línies es mantenen col·laboracions continuades en el temps amb centres de prestigi amb acadèmics reconeguts com: Kenneth A. Bollen (UNC Chapel Hill), Alistair Cheyne (Loughborough University UK i posteriorment en ESSCA School of Management, Bordeaux, France), Barry Schneider (University of Ottawa i posteriorment Boston College) o Julian Montoro (UNCC at Charlotte), Shane Sinclair (O. de Calgary), Gustavo de Simone (Pallium Llatinoamèrica, Buenos Aires), Michael Silberman (Middle East Cancer Consortium, Israel), Tomás Caycho (Universitat Privada del Nord, Lima, el Perú), Escola de pregrau i de postgrau en Universitat ESAN, Lima, el Perú.
De la mateixa forma aporten coneixement sobre la promoció de qualitat de vida en el marc de l'atenció pal·liativa, l'educació, la humanització de l'atenció, i posen èmfasi en la recerca en promoció de qualitat de vida durant l'envelliment. Aquest tema es troba en la intersecció de processos biològics, socials i psicològics, i per ser un model biopsicosocial, de totes aquestes àrees sorgeixen teories o models sobre aquest. El procés d'envelliment, a més de des del vessant físic-mèdic, en termes psicosocials parla de relació entre individus, el seu desenvolupament en la societat i la interpretació dels esdeveniments que els ocorren en funció del marc cultural. Arrencant en teories sociològiques clàssiques s'ha arribat a models més psicològics que han descrit les estratègies i modes que la gent empra per a manejar les dificultats associades amb l'edat per a aconseguir benestar (Rowe i Kahn, 1997; Kahana & Kahana, 1996; Baltes i Baltes, 1990; Brunstein, 1993; Diener, Suh, Lucas & Smith, 1999; Rapkin & Fisher, 1992), entre altres, a més de models «harmònics» o basats en perspectives orientals. El seu treball com a grup, consisteisx en gran part a utilitzar la metodologia més avançada perquè les dades dels seus col·lectius d'interès responguen amb rigor a les preguntes que formulen des del coneixement de tots aquests plantejaments teòrics i models.