Objectius
- La recerca en promoció de qualitat de vida, pel seu caràcter aplicat, en treballar amb diferents col·lectius afrontant nous reptes i problemàtiques, és una constant font de coneixement per a l'objectiu cientificotècnic d'identificar noves dificultats i com donar-les solució. Atès que hi ha major complexitat en les dades i hipòtesis, és necessari avançar amb els mètodes, molts procediments s'han vist insuficients o han estat superats. Tot aquest aprenentatge "hands on", aquesta experiència com a grup permet al grup oferir a altres grups de recerca suport tècnic en disseny i anàlisi de dades, així com formació a la carta en competències concretes en el seu àmbit de treball/recerca aplicada, i investigar oferint solucions des de metodologia quantitativa i qualitativa en àmbits necessaris per a la transferència del coneixement en àrea de qualitat de vida.
- Aportar evidència sobre la idoneïtat de diferents plantejaments teòrics explicatius de la qualitat de vida a partir de dades del propi context del grup.
- Oferir informació, suport, consultoria i actualització constant especialment en mètodes estadístics de recerca complexos, usualment tècniques multivariades amb models d'equacions estructurals.
- Validar escales o qüestionaris, intervencions i protocols orientats tots ells a aconseguir millores en diferents àmbits de qualitat de vida prenent com a inici un bon diagnòstic.
- Treballen dissenyant i duent a terme mostreig, passe de proves, gestió i depuració de dades, selecció, execució i interpretació d'anàlisi, i preparació d'informe. Tot això en diferents entorns com el sanitari, l'organitzacional en general o l'educatiu. Per exemple en l'àmbit educatiu (infantil, secundària, batxillerat, universitat, formació en adults majors) la recerca s'orienta tant al col·lectiu d'estudiants (variables relacionades amb capacitats, actituds, compromís, rendiment i qualitat de l'aprenentatge..) com al de docents (compromís organitzacional, burnout, emprenedoria,..) i pot realitzar-se en una comunitat autònoma, en un país o en diversos amb comparació transcultural. Aquest tipus de recerques a vegades són promogudes per agències de qualitat, per organismes internacionals de cooperació o administracions públiques amb competències en avaluació de qualitat educativa.
- Un altre objectiu com a universitat pública, és impulsar accions amb compromís social, donant-nos suport en instruments com a convenis marcs, contractes OTRI, disseny i supervisió d'aprenentatges de servei, presència en fòrums o grups de treball rellevants en la presa de decisions. Per a aquesta presa de decisions des de l'administració, és indispensable comptar amb informació rigorosa basada en l'evidència que poden oferir aquests estudis científics sobre la ciutadania.
- Algunes de les competències del seu arsenal com a grup per a afrontar aquests objectius són:
- Base teòrica en constant actualització per cerques sistemàtiques i presència en fòrums.
- Disseny i realització d'enquestes en paper i en línia.
- Ús de programes com SPSS, JASP, EQS, Mplus, R.. amb un gran rang de mètodes d'estimació concordes a la tipologia de dades i necessitats de recerca. En alguns casos enfoqui frecuentista i bayesià.
- Estimació, interpretació i informe de models multimostra, models multinivell, models multitret-multimètode i models longitudinals, latent growth corbi modeling.
- Recerques per meta-anàlisi.