Logo de la Universitat de València Logo Grup de recerca en reconeixement per a la sostenibilitat - REDOLi Logo del portal

Avanços recents en envasament intel·ligent per a la reducció de la quantitat de menjar tirat al fem

  • 11 de desembre de 2017
Envasament intel·ligent

La reducció de la quantitat de menjar que acaba en el fem és un camp de treball fonamental de cara a garantir la sostenibilitat.

La reducció de la quantitat de menjar que acaba en el fem és un camp de treball fonamental de cara a garantir la sostenibilitat. Els indicadors ens poden ajudar a aconseguir aquest objectiu augmentant la vida útil dels aliments.

Es troba disponible en línia l'article «Recent advances on intelligent embalatge as tools to redueix food waste» publicat en la revista Journal of Cleaner Production.

Abstract

Food waste is one of the main issues for international organisms. It is not only an ethical and economic issue but it also depletes the environment of limited natural resources. Among strategies suitable for fighting such challenge, intelligent packaging is an interesting tool to reduce waste derived from households and retailers. A revision of 45 recent advances in the area of optical systems for freshness monitoring is reported herein. The study covers fruits, vegetables, fish products and meat since they are the most representative fields of application. Furthermore, a discussion about the main research challenges and opportunities that will be faced by intelligent packaging in the coming years is included.

Keywords
Food freshness, Intelligent packaging.optoelectronic nose, Chromogenic array