Logo de la Universitat de València Logo Grup de recerca en reconeixement per a la sostenibilitat - REDOLi Logo del portal

Avanços Tecnològics en la Citricultura Valenciana: Presentació del Projecte SENSOPLAG

  • Grup de Recerca en Reconeixement per a la Sostenibilitat (REDOLi)
  • 22 de setembre de 2023
Membres que col·laboren en el projecte SENSOPLAG

Investigadors presenten tecnologies avançades en SENSOPLAG per a combatre plagues en la citricultura valenciana.

Divendres passat 22 de setembre, els socis del projecte SENSOPLAG van presentar les innovadores tecnologies desenvolupades en els últims dos anys per a combatre de manera primerenca, precisa i sostenible les principals plagues que afecten els cítrics a la regió valenciana. L'esdeveniment va tindre lloc en la Finca Sinyent de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) i va reunir diversos representants del sector agrari.

El projecte SENSOPLAG s'ha centrat en abordar plagues crítiques per a la citricultura valenciana, com el Cotonet de Sud-àfrica, el Trips de l'Orquídia, l'àcar roig oriental i, d'igual importància, amenaces encara no presents a la regió, com els vectors transmissors del Huanglongbing (HLB).

Durant la jornada de presentació, Cristóbal Aguado, president de AVA-ASAJA, va inaugurar l'esdeveniment emfatitzant la importància de la digitalització en l'agricultura. Va destacar que projectes com SENSOPLAG són essencials per a adaptar-se a les demandes del Pacte Verd Europeu, ja que les noves tecnologies permeten una prevenció i control de plagues més efectiva i redueixen la necessitat de productes fitosanitaris.

Javier Bartolomé, secretari autonòmic d'Agricultura, va subratllar la necessitat d'avançar tecnològicament per a reduir els costos de producció i millorar la rendibilitat dels agricultors a la regió valenciana.

Els investigadors de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) van presentar les seues contribucions al projecte SENSOPLAG. Enrique Moltó va detallar l'aplicació de teledetecció via satèl·lit i informació d'ortofotos per a detectar estressos fotosintètics que causen el fredolic en els arbres, mentre que Sergio Cubero va mostrar prototips de paranys intel·ligents cromotrópicas, equipades amb plaques solars i bateries de baix consum, que faciliten el monitoratge continu de plagues sense necessitat de desplaçar-se al camp.

Lorenzo Cervera, responsable de projectes del centre tecnològic AINIA, va ressaltar l'experimentació que combina dades d'un dron de huit hèlices amb una cambra *hiperespectral i multiespectral, i un vehicle autònom sensorizado, encara que va admetre desafiaments per a correlacionar les dades obtingudes amb els danys de les plagues.

El grup vaig REDOLí del IDM de la Universitat de València també va exercir un paper crucial en el projecte, amb Sheila Sánchez presentant un prototip de nas electrònic que combina sensors electroquímics i òptics per a detectar la presència del Cotonet de Sud-àfrica mitjançant la detecció dels compostos orgànics volàtils que emeten, i així millorar els models de predicció de plagues en els cultius de cítrics.

Salvador Rodrigo, en representació de Locatec Aplicacions Informàtiques, va avançar el desenvolupament d'una aplicació mòbil que proporcionarà als agricultors una guia informativa, guia fotogràfica i reconeixement de plagues basat en un banc de milers d'imatges, juntament amb nivells de probabilitat i la capacitat d'enviar alertes positives. Locatec també ha creat una plataforma d'integració de tecnologies i un recomendador de tractaments fitosanitaris.

Carlos Montesinos, agent d'innovació de AVA-ASAJA, va destacar el paper d'aquesta organització per a coordinar i transferir àgilment els resultats del projecte als agricultors. SENSOPLAG ha sigut finançat per la Generalitat Valenciana, a través de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), i la Unió Europea.

La presentació del projecte SENSOPLAG marca una fita important en la cerca de solucions tecnològiques per a enfortir la citricultura valenciana i protegir-la contra les amenaces actuals i emergents. El compromís de la comunitat agrària i científica demostra que la innovació i la col·laboració són clau per al futur sostenible de l'agricultura a la regió.