II Congrés d'Escriptors en Defensa de la Cultura

Entre el 21 i el 25 de juny de 1935 s'havia realitzat a París el Primer Congrés Internacional d'Escriptors en Defensa de la Cultura. 230 delegats, pertanyents a 38 països van debatre sobre el perill que aguaitava a Europa, el feixisme, i sobre l'actitud i el compromís que han d'adquirir els escriptors. Un compromís internacional en defensa de la cultura.

En aquest Congrés es creà l'Associació Internacional d'Escriptors en Defensa de la Cultura presidida per un Comitè Internacional compost per H. Barbuse, R. Rolland, A. Gide, H. Mann, T. Mann, M. Gorki, Forster, A. Huxley, B. Shaw, S. Lewis, S. Lagerlöf i Valle-Inclán, encarregada de continuar impulsant el debat, la solidaritat i la coordinació.

Després de la revolta feixista contra la República, Espanya serà el centre d'atenció privilegiat de l'Associació Internacional. Recaptaren tota l'ajuda material de la qual són capaços, molts dels seus membres vindran al nostre país, a estar al costat dels republicans, a posicionar-se contra el feixisme. Alguns s'integraran en les Brigades Internacionals.

Així es proposarà i aprovarà la realització a Espanya del II Congrés.. Les seues sessions tindran lloc a Madrid, València, Barcelona, finalitzant en Paris.

Alvarez del Vayo Asistents Negrin

 

Segons Manuel Aznar "la indagació de les formes concretes d'ajuda a l'Espanya republicana, la condemna de la política de no-intervenció per les democràcies burgeses occidentals; la reafirmació d'una política d'unitat antifeixista són constantment reiterades en molts dels discursos." "L'art i la literatura havien d'estar al servei de les classes populars però sense supeditar-los a la urgència propagandística, a interessos sectaris o a dogmes estètics"

La vespra de l'inici de les sessions del Congrés a València, tindrà lloc un concert Sinfònic en el teatre Principal, en homenatge als delegats, era el 3 de juliol de 1937.

El 4 comencen les sessions, els escriptors assistents es calculen entorn dels 110 delegats, el nombre de països de procedència serà 28. De València hi haurà una delegació pròpia formada per Carles Salvador, Enrique Navarro i Borràs, Adolfo Pizcueta i Ricardo Blasco. La sessió inaugural es realitzarà en el Saló Consistorial de l'Ajuntament de València. El president del Consell de la República, Dr. Negrín, donarà la benvinguda als congressistes. Arrepleguem alguns extractes de la seua intervenció:

" Senyores, senyors, camarades, els meus estimats amics: us done la benvinguda en nom d'Espanya. En aquest moment difícil pel que travessem, el més tràgic de la nostra història, hem vingut a celebrar el congrés en el nostre país. Durant els dies que romangueu ací us trobareu amb les proves excepcionals de la tragèdia per la qual travessa Espanya. Jo no vull prevenir-vos, no vull dur prejudici algun al vostre ànim; preferisc que examineu vosaltres mateixos les coses que aneu a veure.

...El govern d'Espanya es va trobar de sobte davant una revolta militar. El que era una rebel·lió militar es va transformar en una lluita per la independència nacional. En el fons de tot açò, el que hi ha en realitat és una lluita d'un ordre més alt, d'un caràcter universal: una lluita per la llibertat i la independència de la Humanitat. És una lluita de tendències distintes, en la qual s'enfronten les unes amb les altres.

...Vull acabar, estimats amics, desitjant-vos en els vostres treballs tota classe d'èxits, i espere que les coses vistes i viscudes per vosaltres a Espanya us pose de manifest el sentiment que guia als nostres lluitadors de defensar, així com la seua causa, la pròpia vostra, la dels vostres països " .

Finalitzada la sessió, a les 10,30 es realitzarà una representació de Mariana Pineda, un homenatge a Federico García Lorca.

El 5 de juliol els congressistes van partir cap a Madrid. Com hem comentat anteriorment, en la nit del 4 els congressistes tindrien la seua experiència de guerra, la ciutat va ser bombardejada. La descripció completa de les sessions del Congrés poden trobar-se en el llibre de Luis-Mario Schneider " Inteligencia y guerra civil española ".


Extractes de la resolució final del Congrés:

Els escriptors de vint-i-vuit nacions, reunits per al seu II Congrés Internacional, que ha tingut lloc a València, Madrid i Barcelona i ha acabat els seus treballs en Paris proclamen:

Primer: Que la cultura que s'han compromès a defensar, té per enemic principal al feixisme.

Segon: Que estan disposats a lluitar per tots els mitjans que disposen contra el feixisme, ja quan mostre el seu rostre destructor, o adopte, per a arribar als seus fins, formes desviades; en una paraula, declaren estar disposats a lluitar contra els autors de la guerra.

Tercer: Que en la guerra efectiva que el feixisme ha obert contra la cultura, la democràcia, la pau, i en general, la felicitat i el benestar de la Humanitat, cap neutralitat és possible, ni pot pensar-se en ella, com han comprovat en dura experiència els escriptors de nombrosos països on tot pensament està limitat a les terribles condicions de la il·legalitat.

Pels referits motius fan aquesta crida solemne als escriptors de tot el món, a tots els quals creuen profunda i honradament en la seua visió humana, en l'eficàcia de l'expressió escrita, i els conviden a fixar la seua posició sense tardança davant l'amenaça que se cernd sobre la cultura i la humanitat....