Logo de la Universitat de València Logo Postgrau Títols propis de la Universitat de València Logo del portal

Màster de Formació Permanent en Nutrició i Dietètica en l'Esport

Dades generals
Objectius
-Conéixer les bases fisiològiques i metabòliques de la nutrició en l'exercici.

-Estudiar el sistema energètic, nutrients (hidrats de carboni, proteïnes, lípids, vitamines i minerals) i l'aigua des de la perspectiva de la nutrició esportiva.

-Conéixer les adaptacions fisiològiques i metabòliques a l'exercici, relacionades amb la nutrició.

-Establir la planificació nutricional i dietètica en diferents moments i modalitats esportives.

-Establir les pautes d'hidratació en diferents moments i modalitats esportives.

-Planificar la suplementació ergonutricional en diferents moments i modalitats esportives.
Curs acadèmicCurs 2025/2026
Tipus de cursMàster de Formació Permanent
Modalitat:Semipresencial
Preu matrícula 3.100 € (Importe preu al públic)
2.100 € (Importe preu al públic)
 
Termini de preinscripció24/10/2025
Data d'inici curs novembre 2025
Data de finalització curs juny 2026
Edició4 ª
Codi títol25731160
Crèdits:60.00 Crèdits ECTS
Horari Informació no disponible
Lloc d'imparticióOn-line y Facultad de Farmacia
Eixida professional
En aquest màster es tracten tant aspectes bàsics com pràctics de la nutrició i dietètica en l'esport, permetent la formació contínua dels graduats en Nutrició Humana i Dietètica, i servirà de suport als graduats en Ciències en l'Activitat Física i Esport, contribuint a emmarcar als professionals en equips multidisciplinaris i conéixer les competències en aquest àmbit.
Direcció
OrganitzadorDepartament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal
DireccióRaúl López Grueso
Profesor Ayudante Doctor de la Universitat Jaume I
María José Esteve Mas
Catedrática de Universidad (Área Nutrición y Bromatología), Universitat de València. Doctora en Farmacia (Universitat de València).
Jesús Blesa Jarque
Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal. Universitat de València
Profesor/a Permanente Laboral PPL
Més Informació
Telèfon 96 160 3000
Admissió i matrícula
Termini preinscripció24/10/2025

Documentació electrònica a adjuntar

 

Normes generals

  • En cas de voler presentar la preinscripció i la documentació en suport paper, haurà de descarregar, seguir les instruccions i omplir el següent formulari.
  • No s'admetrà cap sol.licitud d'inscripció que no siga omplida degudament.
  • La persona sol.licitant ha d'acceptar sotmetre's a les proves i/o a l'entrevista que convoque prèviament el comitè de selecció.
  • La selecció la realitzarà la comissió que s'establirà en cada cas seguint les directrius del director del curs.
  • En cas de renúncia a la plaça l'alumne haurà de comunicar-ho a la Fundació Universitat-Empresa de València - ADEIT.

És interessant que consulte el reglament que regula els Títols Propis de Postgrau i Programes de Formació Contínua de la Universitat de València en l'apartat corresponent d'esta mateixa pàgina web.

Important: La taxa d'expedició de Títols i Certificats no està inclosa.

Programa
Bases fisiològiques i metabòliques de la nutrició en l'exercici. Situacions fisiològiques especials i fisiopatologia en entrenament i nutrició esportiva.
 1. Bases fisiològiques i metabòliques de la nutrició en l'exercici:

- Control del moviment
-Fuentes energètiques en l'exercici
- Respostes i adaptacions hematològiques
-Respostes i adaptacions cardiovasculars a l'exercici
-Respostes i adaptacions respiratòries a l'exercici
-Respostes i adaptacions de sistemes funcionals
-Capacitat funcional aeròbica i anaeròbica

2. Situacions fisiològiques especials i fisiopatologia en entrenament i nutrició esportiva: embaràs, malalties prevalents, paralímpics,:

-Estratègies dietètic-nutricionals per a l'esportista amb diabetis.
-Estratègies dietètic-nutricionals per a l'esportista amb hipertensió.
-Estratègies dietètic-nutricionals per a l'esportista amb celiaquía.
-Estratègies dietètic-nutricionals per a la dona esportista embarassada.
-Estratègies dietètic-nutricionals per a l'esportista paralímpic, segons la seua
patologia o anomalia.
-Estratègies dietètic-nutricionals per a l'esportista en altres situacions fisiològiques i fisiopatologies especials.

3. Nutrició esportiva en grups de població: xiquets, adolescents, diferencies home-dona, majors.:

-Nutrició del xiquet esportista.
-Nutrició de l'adolescent esportista.
-Aspectes nutricionals específics de la dona esportista.
-Nutrició de l'adult major esportista.

4. Microbiota, sistema immunitari i activitat física:

-Introducció a la inmunonutrición.
-Nutrients, exercici físic i sistema immunitari.
-Microbiota intestinal.
-Alimentació, exercici físic i microbiota intestinal.
-Microbiota intestinal i sistema immunitari.
-Estratègies per a l'esportista.
 
Nutrició esportiva en grups de població. Aspectes psicològics en l'esportista.
 1. Nutrició esportiva en grups de població
-Nutrició del xiquet esportista.
-Nutrició de l'adolescent esportista.
-Aspectes nutricionals específics de la dona esportista.
-Nutrició de l'adult major esportista.

2. Aspectes psicològics en l'esportista relacionats amb la nutrició: coaching
- Adherència al consell alimentari.
- Diagnòstic i tractament dels trastorns del comportament alimentari en esportistes.
- Aspectes psicològics del rendiment esportiu.
-strategias de treball en equip.
 
Entrenament de musculación, potència i resistència: aspectes nutricionals.
 1. Aspectes nutricionals en l'entrenament de musculación.

2. Aspectes nutricionals en l'entrenament de potència.

3. Aspectes nutricionals en l'entrenament de resistència.

4. Pràctiques.
 
Valoració funcional i cineantropométrica de l'esportista
 1. Recomanacions per a la realització d'un correcte mesurament antropomètric.

2. Consentiment informat i fulla de recollida de dades.

3. Punts anatòmics: cap, tronc, extremitats superior i inferior.

4. Instrumental antropomètric.

5. Localització dels plecs cutanis.

6. Localització dels perímetres corporals.

7. Localització dels diàmetres corporals.

8. Localització de les longituds corporals.

9. Altres referències antropomètriques.

10. Mètodes fórmules i metodologies per al càlcul de la composició coporal.

11. Mètodes, fórmules i metodologies per al càlcul del somatotipo.

12. Valoració i validació dels resultats.

13. Somatotipo: classificació i aplicació.

14. La somatocarta.

16. Índexs corporals.

17. Valoracions cineantropométricas de referència.

18. Practica de mesuraments antropomètrics.

19. Valoració funcional de l'esportista
 
Planificació nutricional i dietètica, pautes d'hidratació, suplementació ergonutricional i aliments funcionals en diferents moments i modalitats esportives.
 1. Planificació nutricional i dietètica en diferents moments i modalitats esportives-

- Planificació nutricional i dietètica segons el període esportiu.
- Planificació nutricional i dietètica segons el moment esportiu (abans, durant i després) en esports de força.
- Planificació nutricional i dietètica segons el moment esportiu (abans, durant i després) en esports de resistència.
- Planificació nutricional i dietètica segons el moment esportiu (abans, durant i després) en esports d'equip.
- Casos reals pràctics.

2. Pautes d'hidratació en diferents moments i modalitats esportives:

- Pautes d'hidratació segons el moment esportiu (abans, durant i després) en esports de força.
- Pautes d'hidratació segons el moment esportiu (abans, durant i després) en esports de resistència.
- Pautes d'hidratació segons el moment esportiu (abans, durant i després) en esports d'equip.
- Begudes per a esportistes: composició i utilització
- Casos reals pràctics.

3. Planificació de la suplementació ergonutricional i aliments funcionals en diferents moments i modalitats esportives:

1. Ajudes ergonutricionales en l'esport.
2. Aliments funcionals en l'esport.
3. Planificació d'ajudes ergonutricionales en esports de força.
4. Planificació d'ajudes ergonutricionales en esports de resistència.
5. Planificació d'ajudes ergonutricionales en esports d'equip.
6. Substancies dopants. Mètodes prohibits. Normativa en matèria de dopatge.
7. Casos reals pràctics i planificació ergonutricional.
 
Adaptacions fisiològiques i metabòliques a l'exercici
 1. Ejercicio físico: del efecto agudo a la adaptación crónica.
2. Vías metabólicas de transducción de señales.
3. Comienzo de la cascada de señalización.
4. Señalización secundaria.
3. Efecto de la nutrición sobre las adaptaciones al entrenamiento.
4. Exceso de fatiga y el síndrome de sobreentrenamiento.
5. Efecto de la nutrición sobre el sueño.
 
Valoració bioquímica i biomarcadores en la salut i el rendiment esportiu
 1. El control bioquímic de la resposta a l'entrenament esportiu.

2. Anàlisi bioquímica i la seua interpretació.

3. Biomarcadores de l'activitat física i de l'esport.

4. Marcadors de condició física.

5. Marcadors de fatiga i estrés crònic.

6. Marcadors de sobreentrenament.

7. Marcadors de risc cardiovascular.

8. Marcadors d'estrés oxidatiu.

9. Aplicacions pràctiques.
 
Necessitats energètiques i nutricionals en la pràctica esportiva
 1. Hidrats de carboni en l'esport.

2. Greixos en l'esport.

3. Proteïnes i aminoàcids en l'esport.

4. Vitamines en l'esport.

5. Minerals en l'esport.

6. L'aigua i la hidratació en l'esport.
 
Planificació nutricional i dietètica en diferents moments i modalitats esportives: gestió de viatges, grups i cultures.
 1. Consideracions nutricionals en la planificació d'un viatge.

2. Organització d'un menjador col·lectiu per a esportistes.

3. Planificació dietètic-nutricional per a l'esportista vegà.

4. Altres situacions especials.

5. Casos pràctics.
 
Termorregulación, hidratació i rehidratació en l'exercici.
 1. Bases fisiològiques de la termorregulación.
2. Factors que afecten la sudoració i condicionen la planificació de la hidratació en l'esport.
3. Mètodes de mesura de la deshidratació.
4. Begudes de reposició.
5. Hiperhidratació i hiponatrèmia.
6. Casos pràctics.
 
Avanços en nutrició i ajudes ergonutricionales per a l'exercici saludable i el rendiment: noves tendències
 1. Noves tendències en nutrició esportiva.
2. Estratègies nutricionals: entrenament en dejú, low-carb
3. Ajudes ergonutricionales: noves tendències.
4. Casos pràctics.
 
Microbiota, sistema immunitari i activitat física.
 1. Introducció a la inmunonutrición.
2. Nutrients, exercici físic i sistema immunitari.
3. Microbiota intestinal.
4. Alimentació, exercici físic i microbiota intestinal.
5. Microbiota intestinal i sistema immunitari.
6. Estratègies per a l'esportista.
 
Aspectes gastronòmics i culinaris en l'esport-salut i d'alt rendiment.
 1. Gastronomia i tendències culinàries aplicades a l'esport.
2. Seminari-taller
 
Biomecànica, prevenció i readaptació de lesions: Implicacions nutricionals
 1. Canvis fisiològics derivats de la lesió.
2. Prevenció de les lesions des de la nutrició i l'estil de vida.
3. Inflamació i intervenció nutricional.
4. Intervenció nutricional en l'esportista lesionat.
5. Recomanacions pràctiques
 
Ús de noves tecnologies en l'àmbit de la nutrició esportiva
 1. Noves tecnologies utilitzades en l'àmbit de la nutrició esportiva.
2. Interpretació dels resultats i la seua utilització en l'establiment de les estratègies dietètic-nutricionals.
3. Casos pràctics. Seminari-taller.
 
Metodologia científica i anàlisi dels resultats.
 1. Anàlisi i interpretació d'estudis científics.

-Tipus d'investigació científica.
-Tipus d'estudis científics.
-Conceptes bàsics dels estudis científics.
-Com analitzar un estudi científic.
-Seminari-Taller

2. Anàlisi i interpretació de dades d'investigació.
-Conceptes bàsics.
-Planificació estadística.
-Pla de tabulació de la base de dades i descripció.
-Anàlisi de les dades.
-Estudi de casos
 
Treball Final de Màster
 1. Fonaments de la cerca bibliogràfica: operadors lògics, truncament de termes, parèntesis. Cerques exhaustives versus precises. Formularis típics de cerca: característiques. Cerques senzilles i avançades.

2. Bases de dades bibliogràfiques d'informació científica nacionals i estrangeres en Ciències de la Salut. Estructura del treball de recerca: parts preliminars, cos del treball i parts finals. El treball de revisió i la revisió sistemàtica: concepte, estructura i presentació.

3. Treball Final de màster: presentació d'un treball escrit amb una dimensió professional-investigadora.
 
Professorat
Nom Cognoms Vinculació + info
Francisco Ayala Rodríguez Contratado Ramón y Cajal (Facultad de Ciencias del Deporte), Universidad de Murcia. Doctor en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte (Universidad Católica de San Antonio de Murcia).
David Barranco Gil Profesor en la Universidad Europea de Madrid (Departamento Ciencias del Deporte). Entrenador de ciclistas paralímpicos y de alta competición. Doctor en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte (Universidad Europea de Madrid)
Simone Benedetti Dietista y Nutricionista Deportivo (Equipo World Tour Ineos Grenadier Cycling Team). Doctor en Nutrición y Fisiología del Deporte (Kingston University, London). Docente Master en Nutrición Deportiva (St Marys University, London)
Jesús Blesa Jarque Profesor/a Permanente Laboral PPL + info
Consuelo Borrás Blasco Catedrática de Universidad (Departamento de Fisiología), Universitat de València. Doctora en Farmacia (Universitat de València). + info
Roberto Cejuela Anta Prof.Tit. U. Alicante en el G. en CC Actividad Física y el Deporte. Direc. Secretariado Deportes de la U.Alicante. Entrenador triatletas y atletas de élite y olímpicos. Acr. Cineantrop. ISAK de N. 3. Dr.CC. Activ. Física y el Deportepor (UA)
Francisco Miguel Celdrán de Haro Prof. Asociado Universidad de Alicante. Responsable Área de Salud GiroSaludable S.L. Consultor del comité ejecutivo de la Federación Dominicana de Medicina del Deporte (FEDOMEDE). Doctor en Nutrición (Universidad Católica de Murcia).
Raúl Celdrán Romero CEO, preparador físico y asesor nutricional en Natur Training System. Ldo. Farmacia,Master en AR en deportes cíclicos (UAM). Responsable de la Nutrición del equipo ciclista Burgos BH Pro Cycling Team (2021-2022). Jefe de rendimiento del equipo profesional de MTB Klimatiza Team. Profesor Máster Alto Rendimiento de HP-Sport Science. Formador en Coaches 4 Coaches. Co-autor libro Potencia tus Pedaladas 2. Podcast El Avituallamiento. Máster en Obesidad y Nutrición.
Clara Cortés Fenollar Profesor/a Asociado de Universidad + info
Carmen Daries Alfonso Farmacéutica adjunta.Doctora en Farmacia (Universitat de València). Diplomada en Nutrición Humana y Dietética.
Raúl Domínguez Herrera Profesor Ayudante Doctor (Departamento Motriz Humana y Rendimiento Deportivo), Universidad de Sevilla. Doctor en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte (Universidad Alfonso X el Sabio).
María José Esteve Mas Catedrática de Universidad (Área Nutrición y Bromatología), Universitat de València. Doctora en Farmacia (Universitat de València). + info
Vicent Falquet Caudeli Graduado en Nutrición Humana y Dietética. Máster Oficial en Nutrición y Salud (Universitat Oberta de Catalunya). Doctorando en Ciencias de la Alimentación (Universitat de València). Acreditación en Cineantropometría ISAK de Nivel 1.
Jaime Fernández Fernández Profesor Titular de Universidad (Departamento Educación Física y Deportiva), Universidad de León. Doctor en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte (Universidad de Oviedo)
Juan Marcelo Fernández López Gerente y Nutricionista Clínico y Deportivo en NUTRIR-Nutrición Medicina y Entrenamiento. Asesor Nutricional en el Club Liceo (Córdoba) de Gimnasia Rítmica. Nutricionista Deportivo de Profesional Sky Runner. Profesor asociado, Universidad Isabel I. Licenciado en Nutrición (Universidad Nacional de Salta, Argentina). Doctor en Nutrición (Universidad de Córdoba, España).
Carlos Ferrando Ramada Director de Nutralab. Nutricionista deportivo del Valencia CF. Profesor Asociado Universidad Cardenal Herrera CEU (Valencia). Acreditación en Cineantropometría ISAK de Nivel 1. Graduado en Nutrición Humana y Dietética. Máster en Calidad y Seguridad Alimentaria (Universitat de Vlència).
Ana María Frígola Cánoves Catedrática de Universidad (Área Nutrición y Bromatología), Universitat de València. Doctora en Farmacia (Universitat de València) + info
Ismael Galancho Reina Dietista de deportistas de élite y diplomado en EF. Máster en Nutrición y salud, Máster en Nutrición Deportiva y Máster en Entrenamiento Personal. Docente, congresista nacional e internacional y divulgador. CEO en Perform Institute.
Juan Gambini Buchón Profesor Titular de Universidad y Director del Departamento de Fisiología, Universitat de València. Doctor en Farmacia (Universitat de València) + info
Esther García Domínguez CAFyD. Dra en Fisiología. Investigadora postdoctoral en la Universidad de Monash; Australia
Jaime Giménez Sánchez Director y socio fundador de Consultoría Nutritional Coaching SL y Nutritional Coaching Institute. Dietista-Nutricionista deportivo, responsable servicio nutrición en Academia Internacional Emilio Sánchez Vicario (Barcelona). Acreditación en Cineantropometría ISAK de Nivel 1. Doctorando en Nutrición (Universidad de Barcelona). Miembro del equipo profesional de atletas de Alto Rendimiento Deportivo. Asesor externo empresas suplementación deportiva.
María Carmen Gómez Cabrera Catedrática de Universidad (Departamento de Fisiología), Universitat de València. Doctora en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte (Universitat de València) + info
Clara Gómez Urios Graduada en Nutrición Humana y Dietética. Máster Universitario en Nutrición Personalizada y Comunitaria (Universitat de València)
Francisco Javier Guerrero López Cofundador y nutricionista deportivo en INDYA. Diplomado en Nutrición Humana y Dietética. Licenciado en Ciencia y Tecnología de los Alimentos. Máster del Comité Olímpico Español en Alto Rendimiento Deportivo. Doctorando de la Universitat de València.
Pedro Jiménez Reyes Profesor Titular de Universidad (Área Educación Física y Deportiva), Universidad Rey Juan Carlos. Doctor en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte (Universidad Pablo de Olavide).
Cristina Juan García Profesor/a Titular de Universidad + info
Ignacio Lillo Monforte Dietista-Nutricionista responsable de nutrición en el Hospital Quirónsalud de Zaragoza y en el Basket Casademont Zaragoza. Sección de nutrición propia todos los jueves en Aragón Radio. Profesor en la Univ. de Zaragoza y Univ. San Jorge. Grado en Nutrición Humana y Dietética. M.U. Evaluación y Entrenamiento Físico para la Salud. Certificado Internacional de Cineantropometría ISAK Nivel 1. Certificado Coaching Nutricional y Entrevista Motivacional. Universidad de Zaragoza.
Maria Eugenia Loira Martinelli Licenciada en Nutrición. Esp. Nutrición Clínica (Máster en nutrición Clínica y Patologías Digestivas) y Nutr. Deportiva. Cert. Intern.l de Cineantrop. ISAK Niv. 2. Actual nutricionista del Levante UD, ex nutricionista Castellón CD, Club Atlético Central Córdoba (Santiago del Estero, Argentina), Club Ciclista Olímpico La Banda (Santiago del Estero, Argentina).
Jose Antonio López Gómez Dietista-Nutricionista deportivo en ManáLab (Barcelona), centro de tecnificación nutricional en el alto rendimiento deportivo. Dietista-Nutricionista en el Centro KOM (Granollers). Profesor Asociado, Universidad de Vic. Diplomado en Nutrición Humana y Dietética (Universidad de Vic). Máster Oficial Nutrición y Dietética (Universidad de Vigo)
Raúl López Grueso Profesor Ayudante Doctor de la Universitat Jaume I
Daniel López Malo Profesor Titular (Facultad de Ciencias de la Salud), Universidad Europea de Valencia. Doctor en Química (Universitat de València)
Raúl Luzón Herranz Dietista- Nutricionista dentro del cuerpo técnico del Real Zaragoza S.A.D de la Segunda División de Fútbol Español. Docente en las plataformas formativas online y presencial: Grupo CEAN y Universidad Europea de Madrid. Fundador y Co-director de Vive! Escuela de Salud. Acreditación en Cineantropometría ISAK de Nivel 1. Grado en Nutrición Humana y Dietética y Diplomado en Fisioterapia (Universidad Zaragoza).
Pablo Marcos Pazos Master en Alto Rendimiento Deportivo, Comité Olímpico Español (UCAM, Madrid) Entrenador de deportes de resistencia con especialización en el alto rendimiento deportivo. Apasionado de las ganancias marginales a través de la biomecánica y la aerodinámica de triatletas y ciclistas. Asesor independiente de equipos y deportistas profesionales.
Ignacio Martínez Navarro Ayudante/a Doctor/a + info
Leyre Martínez Sandez Graduada en Nutrición Humana y Dietética por la Universitat de València, con especialización en nutrición deportiva a través de un máster propio en la misma universidad y certificación Antropometría ISAK I.
Fernando Mata Ordóñez
Manuel Mateo March Prof. Asociado U. Miguel Hernández de Elche y Universidad Europea de Madrid. Responsable Rendimiento Deportivo de la Real Federación Española de Ciclismo. Graduado CC Actividad Física y Deporte (Universidad Isabel I de Madrid) Máster Alto Rendimiento Deportivo COE (U.A. Madrid)
Luis Juan Morán Fagúndez Dietista-Nutricionista en el centro MUVHIT, Movement and Health. Co-fundador de la empresa Dietistas-Nutricionistas del Sur S.L. Profesor Asociado (Universidad Pablo de Olavide). Acreditación en Cineantropometría ISAK de Nivel 3. Grado en Nutrición Humana y Dietética (Universidad Católica San Antonio de Murcia). Máster en Agroalimentación, Nutrición y Gastronomía (Universidad de Córdoba). Doctorando en la Universidad de Granada.
Javier Olaya Cuartero
Miquel Angel Pans Sancho Ayudante/a Doctor/a + info
Helios Pareja Galeano Profesor en Universidad Autónoma de Madrid. Ex-director del Máster Entrenamiento y Nutrición Deportiva (Escuela Real Madrid-Universidad Europea). Asesor Científico de Deporte y Salud del COLEF. Máster y Doctor en Fisiología (UV)
Sergi Parejo Pedrajas Responsable del área de Nutrición en Healthplace Valencia SL. Profesor Asociado (Universidad Internacional de Valencia). Acreditación en Cineantropometría ISAK de Nivel 1.Grado en Nutrición Humana y Dietética (Universitat de València). Máster en Fisiología (Universitat de València). Doctorando en la Universitat de València.
Víctor Peiró Chillida Nutricionista deportivo. Máster Universitario en Nutrición Personalizada y Comunitaria (Universitat de València). Doctorando en la Universitat de València. Acreditación en Cineantropometría ISAK Nivel 3.
Xavier Puchalt Urbano Dietista-Nutricionista (Universidad de Valencia) especializado en rendimiento deportivo. Responsable y encargado del área de nutrición del Club de Voleibol Blu Volley. Acreditación en Cineantropometría ISAK Nivel 2. Técnico Superior en Actividades Físicas y Deportivas.
Paloma Quintana Ocaña Dietista-Nutricionista en CEO Nutrición con Q®.Acreditación en Cineantropometría ISAK de Nivel 1.Diplomada en Nutrición Humana y Dietética (Universidad de Granada). Licenciada en Ciencia y Tecnología d ellos Alimentos (Universidad de Granada). Máster oficial en Nutrición Humana (Universidad de Granada).
Lucía Redondo Cuevas Dietista-Nutricionista y Dra en ciencias. Máster en Nutrición y metabolismo, y Máster en Condicionantes genéticos, nutricionales y ambientales del crecimiento y desarrollo. Especializada en el tratamiento integrativo de patologías digestivas y terapias para la modulación de la microbiota intestinal. Fundadora y coord. de su propio equipo clínico, ofrecen Planes individualizados de salud integrativa online.Autora de los libros "Alimentación prebiótica" y "Remedios naturales al alcance de todos".
Enrique Roche Collado Profesor. Universidad Miguel Hernández de Elche
David Romero García Dietista - Nutricionista. Profesor Asociado del Área de Anatomía y Embriología Humana del Departamento de Óptica, Farmacología y Anatomía de la Universidad de Alicante. Grupo de Investigación en Dietética Aplicada, Nutrición y Composición Corporal (DANuC). Doctor en Ciencias de la Salud por la Universidad de Alicante. Acreditación en Cineantropometría ISAK Nivel 2.
Luis Alberto Royuela Sanchis Dietista-Nutricionista. Máster en Entrenamiento y Nutr. Dep. por la Escuela Univ. Real Madrid, IOC Diploma in Sports Nutrition y Post. Nutritional Coaching por la UB. Nutricionista en la Fed. Valenciana Triatlón, el Atlético Saguntino y el C. Tecnificación del Motor Circuito Ricardo Tormo. Prof. M.U.en Act. Física y Deporte en la UE de Valencia. Especialista en evaluación antropométrica y diseño de programas de nutrición para deportistas de élite. Acreditación en Cineantrop. ISAK Nivel 1.
Rafael Sabido Solana Profesor Titular de Universidad (Departamento Ciencias del Deporte), Universidad Miguel Hernández de Elche. Doctor en Ciencias de la Actividad Física y del Deporte (Universidad de Extremadura).
Javier Sánchez Gálvez Responsable escuela de cocina y Nutricionista en "Vive! Escuela de Salud". Docente Grado Superior Dietética, Grado Actividades físicas y deportivas y Grado Auxiliar de Enfermería (Formación Profesional Océano Atlántico, Zaragoza). Grado en Nutrición Humana y Dietética (Universidad de Zaragoza). Grado Superior en Dirección de Cocina (Escuela de Hostelería, I.E.S Miralbueno, Zaragoza). Máster en Calidad, Seguridad y Tecnología de los Alimentos (Universidad de Zaragoza).
Jesús Sanchis Chordá Dietista-Nutricionista en el Valencia Club de Fútbol S.A.D.Doctor en Medicina (UV) Máster de Fisiología Integrativa (UB), Graduado en Nutrición Humana y Dietética (UV) y Técnico superior en Actividades Físicas y Deportivas. Profesor en la Universitat Carlemany y en diferentes Másteres.
Santiago José Sanz Quinto Fisiólogo de atletas. Dirige la escuela de AlbaSanz Club de Atletismo. Dr.fisiología del ejercicio Universidad Miguel Hernández-Elche, especializado en entrenamiento en altitud y ejercicio físico en el entorno hipóxico. Licenciado en CC Actividad Física y Deporte Universidad de Valencia y Máster en Alto Rendimiento Deportivo y Salud Universidad Miguel Hernández de Elche. Creador de la Colección de infográficos "The Altitude Collection" (editada español e inglés).
Jaime Sebastiá Rico Graduado en Farmacia y en Nutrición Humana y Dietética (Universitat de València). Máster Universitario Nutrición Personalizada y Comunitaria. Doctorando de la Universitat de València. Certificado Internacional de Cineantropometría ISAK Nivel 1. Nutricionista de la Clinica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia (CUNAFF) de la UV.Divulgador en Nutricracia.
Javier Sola López CEO de Training for All (Training4ll), empresa de Rendimiento Humano, especialistas en Biomecánica y Planificación y control del entrenamiento.Profesor Asociado (Universidad de Loyola). Entrenador del equipo World Tour UAE Emirates. Doctorando en Ciencias de la Actividad Física y el Deporte (Universitat de Sevilla). Postgrado en Alto Rendimiento de Deportes Cíclicos (Universidad de Murcia). Entrenador de ciclismo nivel III (RFEC). Especialista en biomecánica del ciclismo (Custom4).
Kristine Bakklund Stromsnes Contratado/a Predoc. Santiago Grisolía. Departamento de Fisiología. Universitat de València
Néstor Vicente Salar Profesor Titular de Universidad, UMH de Elche. Doctor en Biología(UMH) Diplomado en Nutrición Humana y Dietética (UA) Nutricionista deportivo en Nutrievidence SND SL (Elche), especializado en tenistas ITF, WTA y ATP. Ex-nutricionista Elche CF (2014-2021)
Adriana Viñas Ospino Beca Presidente de la República (PRONABEC-PERÚ). Licenciada en Nutrición y Dietética (Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas). Máster en Tecnología de Alimentos (Universidad Nacional Agraria la Molina). Doctoranda en la Universitat de València.
Metodologia
Metodologia
Les classes seran semipresencials, sessions online (síncrones/asíncrones) en les quals el professor presentarà els continguts més rellevants de l'assignatura i sessions presencials pràctiques. També es proposaran activitats com a treball de materials, exercicis en línia, participació en fòrums, etc. Es posarà a la disposició de l'estudiant documentació seleccionada pel docent en relació amb els temes abordats. En el Fòrum de Debat els professors aniran fent aportacions per a complementar la matèria i l'apartat de Tutories de l'Aula Virtual on podran consultar directament amb els professors els possibles dubtes que pogueren tindre.
FAQ

TIPUS DE TÍTOLS I CRÈDITS

 
QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE UN MÀSTER OFICIAL I UN MÀSTER DE FORMACIÓ PERMANENT DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA?
 
S'entén per màster oficial el conjunt d'ensenyaments reglats de postgrau amb validesa a tot el territori nacional i a l'espai europeu d'ensenyament superior (EEES) que han superat un procés d'elaboració i aprovació d'acord amb les normes legals dictades pel Govern i les comunitats autònomes (lleis, decrets, ordres), reconegut en el marc de les normes i acords de l'EEES.

El màster de formació permanent es refereix a estudis que han de superar un procés normatiu intern més flexible i diversificat (a la Universitat), pensat per a oferir un tipus de formació que s'adiga amb les demandes de la societat. En determinats supòsits, aquests estudis propis poden servir per a l'exercici d'activitats professionals, sempre que la normativa legal així ho establisca.
 
 
QUÈ ÉS UN CRÈDIT ECTS?
 
ECTS és l'acrònim d'European Credits Transfer System. És una manera de mesurar la duració dels estudis universitaris que preveu diferents factors, com ara l'assistència a sessions teòriques, l'elaboració de treballs pràctics o la dedicació a pràctiques.

Cada crèdit suposa 25 hores de càrrega de treball de l'estudiant. En els títols propis de la Universitat de València, 1 crèdit ECTS està reconegut amb 10 hores de docència. Per exemple, un curs de 3 crèdits ECTS està reconegut amb 75 hores de dedicació de l'estudiant, de les quals 30 hores són de docència.
QUINS TÍTOLS PROPIS OFEREIX LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA? REQUISITS D'ACCÉS
La Universitat de València renova anualment la seua oferta de títols propis. En aquesta oferta podem trobar els títols de postgrau següents: màsters de formació permanent (60, 90 o 120 crèdits ECTS), diplomes d'especialització (entre 30 i 59 crèdits ECTS) i experts universitaris (entre 15 i 29 crèdits ECTS).
 
Tipus de títols propis Crèdits Requisits d'accés
Màster de formació permanent 60,90 o 120 ECTS Titulats universitaris amb titulació oficial o equivalent (*)
Diploma d'Especialització 30-59 ECTS Titulats universitaris amb titulació oficial o equivalent (*)
Expert/a universitari/ària 15-29 ECTS Titulats universitaris amb titulació oficial o equivalent (*)

(*) S'hi permet l'accés, condicionada a l'obtenció del títol universitari de grau en el mateix curs acadèmic, a les persones a les quals els falte menys d'un 10% dels crèdits per a acabar aquests estudis
 
 
QUINS TÍTOLS DE FORMACIÓ CONTÍNUA OFEREIX LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA? REQUISITS D'ACCÉS
 
En aquesta oferta podem trobar els títols de formació contínua següents: certificats de formació contínua (15 - 30 crèdits ECTS), i microcredencials universitàries (fins a 15 crèdits ECTS).
 
Tipus de formació contínua Crèdits Requisits d'accés
Certificat de formació contínua 15-30 ECTS No cal acreditar titulació
Microcredencial universitària Fins a 15 ECTS Es pot requerir o no titulació universitària prèvia (*)


(*) Els requisits d'accés s'especifiquen en la memòria del curs.

 

CONVALIDACIÓ D'ESTUDIS

 
HI HA LA POSSIBILITAT D'OBTENIR ALGUN TIPUS DE CONVALIDACIÓ D'ESTUDIS?
 
Pel que fa als títols propis, les ofertes formatives es renoven anualment i no són convalidables.

En els títols propis no hi ha la possibilitat de convalidació acadèmica, excepte en el cas dels màsters de formació permanent amb estructura modular, que són aquells que poden estar integrats per diplomes d'especialització i/o experts/es universitaris/àries. La matrícula a un màster de formació permanent d'estructura modular pot ser del curs complet o de cadascun dels seus mòduls per separat, i és possible cursar-los en diferents anys acadèmics.

En cap cas no permeten l'accés als estudis oficials de doctorat.
 

SOL·LICITUD D'INFORMACIÓ

 
ON PUC OBTENIR INFORMACIÓ D'UN CURS EN CONCRET?
 
En la pàgina web https://postgrado.adeituv.es/ca-valencia/home.htm trobarás tota la informació referent a cadascun dels títols oferits.
 

ADMISSIÓ I MATRÍCULA

 
COM PUC REALITZAR LA PREINSCRIPCIÓ A UN CURS?
 
Pots fer la preinscripció a un títol propi electrònicament a través de l'apartat que trobaràs en la web de cada curs. També pots imprimir la FITXA DE PREINSCRIPCIÓ , omplir-la i enviar-la juntament amb tota la documentació sol·licitada a l'adreça de correu electrònic informacion@adeituv.es o per correu (o en persona) a: Fundació Universitat Empresa de València (plaça de la Mare de Déu de la Pau, 3 - 46001 València).
 
 
POT UN ESTUDIANT ESTRANGER AMB UN TÍTOL NO HOMOLOGAT ACCEDIR A AQUESTS ESTUDIS?
 
Sí, sempre que siga autoritzat per la direcció del curs.
 
 
EL PAGAMENT QUE REALITZE EN LA MATRÍCULA, QUÈ INCLOU?
 
El pagament del preu públic de la matrícula inclou:

- L'accés a totes les accions formatives del curs i/o a la plataforma virtual que el suporte.

- El dret a l'obtenció del carnet universitari.

- Tot el material que la direcció del curs estime oportú.

- Una assegurança de responsabilitat civil i d'accident a l'entorn del curs.

Les taxes d'emissió del certificat estan incloses en els cursos de formació contínua (certificat de formació contínua i microcredencial universitària). En els títols propis, les taxes d'emissió de títols i certificats NO estan incloses.
 
 
COM SOL·LICITAR EL CARNET UNIVERSITARI?
 
Passos a seguir per sol·licitar el carnet universitari per primer cop.

Paso 1
https://secvirtual.uv.es/

Paso 2
Punxar a Accedir Secretària Virtual

Paso 3
Introduir usuari i contrasenya de la universitat. És el que et va sortir quan et vas matricular a la Universitat.

Paso 4
Punxar a canviar la fotografia

Paso 5
Pujar foto amb la mida indicada

Paso 6
A partir d'aquell moment ja es disposarà de la targeta virtual.

Paso 7
Descarregar la L'APP MÒBIL UV
 
ES POT FRACCIONAR EL PAGAMENT DE LA MATRÍCULA?
 
El pagament es pot fraccionar sempre que l'import de la matrícula supere la quantitat de 500 euros i la duració del curs siga superior a tres mesos:
 
  • Fins a 1.000 euros: dos terminis, la meitat en el moment de l'admissió i l'altra meitat als dos mesos de la data d'inici del curs.
  • Superior a 1.000 euros: tres terminis, un terç en el moment de l'admissió, un altre terç als dos mesos de la data d'inici del curs i el terç restant als quatre mesos.


Per als cursos de més de dos anys de duració, s'ha d'abonar el 50% de l'import total de la matrícula en el moment de l'admissió al curs i l'altre 50% a l'inici del segon any del curs.

*És requisit indispensable per al fraccionament lliurar el document d'ORDRE DE DOMICILIACIÓ DE DEUTE DIRECTE SEPA, emplenat i signat (*que es pot descarregar des del formulari de preinscripció).

*El primer pagament sempre s'ha de fer motu proprio per l'estudiant a través del procediment facilitat en l'admissió. Els pagaments següents es domicilien al compte bancari facilitat.

*L'impagament d'algun dels terminis comporta l'anul·lació de la matrícula de l'estudiant sense dret al reintegrament de la quantitat ja satisfeta.

 

EN QUINS CASOS ES POT RETORNAR L'IMPORT DE LA MATRÍCULA?
 
Les quantitats abonades en concepte de matrícula no es retornen una vegada s'ha iniciat el curs. Si l'estudiant causa baixa abans d'iniciar-lo, es retornaran dos terços del preu públic de la matrícula, en cas de pagament únic, després de la presentació de la corresponent sol·licitud. En cas de pagament fraccionat, s'abonarà la quantitat que excedisca d'un terç del preu públic de matrícula.

L'anul·lació de la matrícula després d'iniciar-se el desenvolupament dels estudis no dona dret a la devolució de les taxes pagades, excepte en casos excepcionals a causa de malaltia greu o fallida econòmica de la unitat familiar, degudament justificats documentalment.
 
 
HI HA ALGUN TIPUS DE DESCOMPTE A l'HORA D'ABONAR LA MATRÍCULA?
 
Els estudiants de títols propis de postgrau i formació contínua no es poden acollir a les exempcions que preveu el decret de la Generalitat Valenciana que regula les taxes per prestació de serveis acadèmics universitaris per a cada curs acadèmic.
 

AUTOMATRÍCULA

 
AJUDA AL PROCEDIMENT D?AUTOMATRÍCULA (NOMÉS PER A AQUELLES PERSONES QUE JA HAN SIGUT ADMESES)
 
Una vegada formalitzat el pagament, l'estudiant rebrà una notificació amb les instruccions per a realitzar l'acte de matrícula a través de la plataforma de la Universitat de València.

Per a obtenir el manual amb les instruccions del procediment, cliqueu ACÍ

En cas de tenir algun dubte sobre aquest tema, contacteu amb nosaltres mitjançant l'adreça
electrònica: informacion@adeituv.es
 

PRÀCTIQUES

 
HI HA LA POSSIBILITAT DE REALITZAR PRÀCTIQUES EN EMPRESES O INSTITUCIONS?
 
Sí, sempre que ho preveja l'organització dels estudis. Aquestes pràctiques poden formar part del pla d'estudis (curriculars), i en aquest cas les han de realitzar tots els alumnes matriculats, o poden ser un complement formatiu addicional a la programació acadèmica (extracurriculars), i en aquest cas no és necessari que les realitzen tots els alumnes matriculats. Es poden fer fins a 900 hores de pràctiques.

Més informació: https://www.adeituv.es/practicas/postgrado-propios/?lang=ca
 
 
CAL FORMALITZAR ALGUN CONVENI PER REALITZAR LES PRÀCTIQUES EN EMPRESES/INSTITUCIONS?
 
Sí, és necessari subscriure un conveni entre la Universitat i l'empresa/institució per al desenvolupament de les pràctiques. Aquest conveni, que el gestiona la direcció dels estudis a través d'ADEIT, Fundació Universitat-Empresa de València, ha de recollir les dades bàsiques de l'activitat que es desenvoluparà durant les pràctiques, així com les signatures de l'alumne/a, dels tutors o tutores de l'empresa i dels tutors o tutores de la Universitat.
 

AVALUACIÓ

 
QUIN ÉS EL SISTEMA D'AVALUACIÓ?
 
L'organització de cada curs indica els procediments d'avaluació específics. En qualsevol cas, però, és requisit necessari per a obtenir el títol aprovar totes les assignatures dels estudis corresponents d'acord amb el procediment que estableix la guia docent.

Només quan s'ha acabat el postgrau i les actes estan tancades i registrades per la Universitat de València, es pot sol·licitar el certificat o títol acreditatiu de la formació. L'estudiant rebrà, al seu moment, una notificació amb les instruccions per obtenir-lo.

La qualificació final dels títols propis de postgrau és el resultat de la mitjana ponderada de les notes obtingudes en cadascuna de les assignatures, inclòs el TFM (en el cas dels títols de màster).

En el cas dels cursos de formació contínua, s'atorguen únicament les qualificacions d'apte o no apte.
 

EXPEDICIÓ DE TÍTOLS PROPIS I CERTIFICATS

 
QUI EXPEDEIX ELS TÍTOLS DE POSTGRAU?
 
Els títols propis de la Universitat de València són expedits pel rector o la rectora segons un model normalitzat i en queda constància en el registre de títols de la Universitat. En aquests títols es fa esment exprés que no tenen caràcter oficial.
 
 
QUINA TITULACIÓ OBTINC?
 
Títols propis

El fet de superar els estudis de màster de formació permanent dona dret a l'obtenció del corresponent títol de màster de formació permanent en '...' per la Universitat de València.El fet de superar els estudis de diploma d'especialització dona dret a l'obtenció del corresponent diploma d'especialització en '...' per la Universitat de València.

El fet de superar els estudis d'expert/a universitari/ària dona dret a l'obtenció del corresponent títol d'expert/a universitari/ària en '...' per la Universitat de València.

Una vegada superats els títols propis és possible sol·licitar un certificat que inclou: matèries, crèdits, modalitat d'impartició i nota.

Formació contínua

El fet de superar els estudis de certificat de formació contínua dona dret a l'obtenció del corresponent certificat de formació contínua en '...' per la Universitat de València.

I el fet de superar els estudis de microcredencials universitàries dona dret a l'obtenció de la corresponent certificació de microcredencial universitària en '...' per la Universitat de València.

Aquestes certificacions són d'aprofitament i inclouen la denominació del curs i el nombre de crèdits.

Les taxes d'emissió de títol o certificat que acredita la realització del curs per part de la Universitat de València no estan incloses en l'import de la matrícula, excepte en el cas de la formació contínua (certificat de formació contínua i microcredencial universitària).
Accés i Resultats d'Aprenentatge
Requisits titulació
Graduats en Nutrició Humana i Dietètica, i graduats en Ciències en l'Activitat Física i Esport.
Criteris admissió
1. Nota del Grau.

2. Haver cursat el Diploma d'especialització en planificació dietètica per a l'activitat física i l'esport o el títol d'Expert universitari en Nutrició i Fisiologia en l'Esport.

3. Ordre d'inscripció
Resultats d'aprenentatge
- Comprendre els processos fisiològics i metabòlics que ocorren durant l'exercici i la seua relació amb la nutrició.
- Identificar com els diferents tipus d'exercici afecten les demandes nutricionals de l'organisme.
- Analitzar el paper dels sistemes energètics (aeròbic i anaeròbic) en la producció d'energia durant l'exercici.
- Avaluar la importància dels diferents nutrients (hidrats de carboni, proteïnes, lípids, vitamines i minerals) en el rendiment esportiu.
- Identificar les adaptacions del cos a l'exercici i com aquestes adaptacions es veuen influenciades per la nutrició.
- Analitzar com la nutrició pot optimitzar les respostes fisiològiques a l'entrenament i la recuperació.
- Desenvolupar habilitats per a dissenyar plans nutricionals específics per a diferents esports i moments d'entrenament.
- Avaluar les necessitats nutricionals individuals i adaptar les dietes segons els requeriments de cada modalitat esportiva.
- Comprendre la importància de la hidratació en el rendiment esportiu.
- Establir pautes específiques d'hidratació per a diferents tipus d'esports i moments durant la pràctica esportiva.
- Avaluar la necessitat i eficàcia de la suplementació en el context esportiu.
- Dissenyar plans de suplementació ergonutricional que s'ajusten a les demandes específiques de diferents moments i modalitats esportives.
- Utilitzar mesures antropomètriques per a avaluar la composició corporal i aplicar millores en el rendiment esportiu.
- Interpretar paràmetres bioquímics per a valorar l'estat nutricional dels esportistes.
- Aplicar el mètode científic en el disseny i avaluació de dietes.
- Adquirir habilitats en la cerca i maneig de fonts d'informació, bibliografia, elaboració de protocols i altres aspectes essencials per al disseny de plans nutricionals.
- Emetre consells dietètics per a promoure la salut, el bon estat físic i en el context de teràpia nutricional mèdica.
- Proposar de manera fonamentada la utilització de suplements ergonutricionales en diferents moments i modalitats esportives, considerant les necessitats específiques de cada cas.
Contacte