MENÚ
.
.
.

Canvi climàtic en el litoral mediterrai espanyol: evidència, evolució futura i accions d'adaptació

alt=

El clima actual en la fachada mediterránea española ya no es el mismo de hace tres décadas. Es un hecho constatado con datos científicos. A partir de estos datos, Jorge Olcina explicará cómo las consecuencias del cambio climático se manifestarán en las actividades económicas y en la propia organización del ser humano sobre el territorio. Turismo y agricultura, de tanta importancia económica e impronta territorial en el litoral mediterráneo español, son actividades con elevada exposición y alta vulnerabilidad ante el impacto del cambio climático. Algunos efectos ya empiezan, incluso, a manifestarse en ellas. Ante esto resulta necesario poner en marcha políticas y prácticas de reducción y adaptación a los cambios que continuará manifestando el calentamiento planetario en las próximas décadas. Algunos territorios llevan años trabajando en esta cuestión, con la elaboración de informes oficiales en los que se han desarrollado diagnósticos rigurosos y propuestas de actuación. Se presentarán ejemplos de buenas prácticas y propuestas de actuación necesarias para minimizar el impacto del cambio climático en la región mediterránea.

 

Any/Edició 2020  / 37
Data i hora d'inici 21/07/2020 18:00
Data i hora cloenda 21/07/2020 19:00
Durada 1 hora
Preu Gratuïta
Lloc

www.uv.es/ueg

Tipus activitat Confèrencies
Modalitat Online oberta
Idioma Castellà
Adreçat a Estudiants. Públic en general
Coordina/Presenta

Jorge Hermosilla, Vicerector de Projecció territorial i societat de la Universitat de València

Programa

La conferència de Jorge Olcina busca explicar com el clima actual en la façana mediterrània espanyola ja no és el mateix de fa tres dècades. És un fet constatat amb dades científiques.  S'explicarà com hi ha  tres processos que tenen relació estreta amb el mecanisme planetari d'escalfament global: 1) variacions estacionals de les precipitacions i la intensificació dels ruixats; 2) l'increment de la temperatura mitjana i, especialment, de la calor nocturna, manifestat en les denominades “nits tropicals”; i 3) l'assenyalat escalfament de les aigües de la mar Mediterrània occidental en el seu sector central (mar d'Alger i mar Balear), que està, sens dubte, en l'origen de les dues alteracions anteriors assenyalades de  les precipitacions i temperatures. Els tres estan ja corroborats en dades científiques. I a això se suma la pujada del nivell de la mar que, encara que amb una dinàmica menor en una conca marina tancada com la del Mediterrani, no deixa de presentar un panorama preocupant en la modelització climàtica per a les pròximes dècades.

A més, les projeccions climàtiques assenyalen que tots aquests processos tenen a incrementar el seu desenvolupament i intensitat en les pròximes dècades. Les conseqüències del canvi climàtic es manifestaran en les activitats econòmiques i en la pròpia organització de l'ésser humà sobre el territori. Turisme i agricultura, de tanta importància econòmica i empremta territorial en el litoral mediterrani espanyol són activitats amb elevada exposició i alta vulnerabilitat davant l'impacte del canvi climàtic. Alguns efectes ja comencen, fins i tot, a manifestar-se en elles.  Davant això resulta necessari  posar en marxa polítiques i pràctiques de reducció i adaptació als canvis que continuarà manifestant l'escalfament planetari en les pròximes dècades. Alguns territoris del litoral mediterrani porten anys treballant en aquesta qüestió, amb elaboració d'informes oficials on s'han desenvolupat diagnòstics rigorosos i propostes d'actuació. Es presenten exemples de bones pràctiques i propostes d'actuació necessàries per a minimitzar l'impacte del canvi climàtic en aquesta regió.

Aquesta conferència obri el segon bloc de la programació de la 37 UEG dedicat al planeta. En aquest bloc s'obordaran els títols del 12 al 15 dels ODS:

12. Consum responsable: Garantir un consum i patrons de producció sostenibles.

13. Lluita contra el canvi climàtic: Combatre amb urgència el canvi climàtic i els seus efectes.

14. Flora i fauna aquàtiques: Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins per a un desenvolupament sostenible.

15. Flora i fauna terrestres: Protegir, restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, i detenir i revertir la degradació de la terra i detenir la pèrdua de la biodiversitat

Participants

Jorge Olcina director del Laboratori de Climatologia, Universitat d’Alacant. Catedràtic  d'Anàlisis Geogràfic Regional.

Informació adicional