"El moment d'Europa". 19:30h Jardí de la Casa de la Marquesa, Gandia
Joan Romero González, Catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de València, Premi Extraordinari de Llicenciatura (1977) i Premi Extraordinari de Doctorat (1983).

Ha estat professor a la Universitat de València des que va iniciar la seva responsabilitat docent l’any 1980. Des de llavors, ha impartit docència en les titulacions de Geografia, Història, Ciències Polítiques i de l'Administració, i Periodisme. Ha estat també Visiting Scholar a la School of Geography de la Universitat de Leeds durant el curs 1991-1992.
Actualment imparteix la matèria "Geopolítica, globalització i qüestió nacional" en el grau de Ciències Polítiques i de l’Administració a la Universitat de València. També participa com a docent en el màster del Departament de Geografia Tècniques per a la gestió del medi ambient i el territori, així com en el màster Nous periodismes, comunicació política i societat del coneixement, també a la Universitat de València. Durant els últims anys, ha centrat la seva activitat docent i investigadora en el camp de la geografia política, les polítiques públiques, l’estructura de l’Estat i les noves formes de governança territorial a Espanya i a Europa.
En l’àmbit de la docència, ha dedicat especial atenció a l’edició de textos universitaris com Geografia Humana. Processos, riscos i incerteses en un món globalitzat (2004; segona edició, 2007), Les altres geografies (2006 i 2012) i Geografia Humana d’Espanya (2017). Entre les seves publicacions més recents cal destacar La secessió dels rics, en col·laboració amb Antonio Ariño (2016), i la coordinació de Geografia del balafiament a Espanya (2019). Recentment ha editat, juntament amb el professor Jorge Olcina, Canvi climàtic al Mediterrani. Processos, riscos i polítiques (2022). La seva publicació més recent és Metròpolis sense govern. L'anomalia espanyola a Europa (2023), on és coautor del capítol dedicat a la Comunitat Valenciana i de les conclusions generals.
En la seva activitat investigadora, és autor o editor de 30 llibres i de gairebé un centenar d’articles i capítols de llibre, i ha dirigit una dotzena de tesis doctorals. Ha estat investigador principal i coordinador del projecte de recerca finançat per FEDER i pel Ministeri d’Educació i Ciència (2002-2005), Estratègies de cooperació territorial a Espanya, amb la participació de 54 investigadors de 14 universitats espanyoles. Ha estat membre de l’equip espanyol responsable del projecte ESPON.
Entre 2006 i setembre de 2007, va ser membre de la comissió d'experts nomenada pel ministre espanyol d'Administracions Públiques per elaborar un diagnòstic i propostes de reforma de l'Administració General de l'Estat. Ha participat, en qualitat d’expert, en l’elaboració i discussió de l’Estratègia Territorial de Navarra, de la Comunitat Valenciana i de Castella-la Manxa.
La seva recerca s'ha centrat en la governança territorial i l'organització territorial de l’Estat. En els últims anys, ha focalitzat el seu interès en la governança metropolitana a Espanya i a Europa. Ha coordinat un projecte sobre la geografia del balafiament a Espanya i ha participat en el projecte internacional Métropol, coordinat per la professora Nacima Baron (Université Paris-Est Marne-la Vaig barrar). Actualment forma part, en qualitat d’investigador col·laborador (IC), del projecte nacional coordinat Governança metropolitana a Espanya: institucionalització i models (projecte del Pla Nacional de R+D METROGOV – PID2019-106931GA-100).
En l’àmbit de les responsabilitats de gestió vinculades a l’educació i la ciència, és membre de la Càtedra Alfons Cucó de Reflexió Política Europea i de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, ambdues de la Universitat de València. És director acadèmic de la col·lecció Tirant lo Blanc Humanitats.
Va ser director de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (Universitat de València) entre setembre de 2005 i setembre de 2008. Del 2006 al 2021, va dirigir la col·lecció Desenvolupament Territorial de Publicacions de la Universitat de València. Entre juliol de 2019 i desembre de 2021, fou director de la Càtedra Prospect Comunitat Valenciana 2030, impulsada per la Presidència de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.
Ha dedicat una atenció especial a la transferència i a l’alta divulgació, impartint desenes de conferències i publicant regularment en mitjans de comunicació sobre aspectes relacionats amb la seva especialitat.
També ha exercit càrrecs institucionals: fou director general d’Universitats de la Generalitat Valenciana (1983), director de la seu de València de la UIMP (1990 i 1991), secretari general tècnic del Ministeri d’Educació i Ciència (1985-1987) i conseller d’Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana (1993-1995).