
12.30h Saló de Corones. Palau Ducal de Gandia
Salutació institucional a càrrec de la Rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, l’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, el Vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla i la Directora del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, Carme Melo.
Conferència inaugural: “One Planet, One Health: Biodiversity, Health and the Sustainable Development Goals”.
A càrrec de Vandana Shiva. Ecofeminista, filòsofa i física índia. Referent mundial en l’activisme mediambiental.
Palau Ducal dels Borja. Gandia
L'acte es podrà seguir per mediauniweb.uv.es/ueg
Vandana Shiva serà l'encarregada de pronunciar la conferència inaugural de la 37 UEG que porta per lema "Viratge a la sostenibilitat"". Shiva és un referent en l'ecofeminisme. El seu treball busca situar les dones i l'ecologia en el centre del desenvolupament modern.
En aquesta conferència la filòsofa i escriptora índia parlarà sobre com estan sorgint noves malalties infeccioses, com el coronavirus, a causa de la destrucció dels boscos i la biodiversitat. La pèrdua de biodiversitat del sòl i en l’agricultura està generant malalties pandèmiques cròniques. La combinació de les diferents pandèmies està fent augmentar el riscs de coronavirus i impactant en l’ODS 3. Vandana Shiva mostrarà que la biodiversitat està relacionada amb tots els ODS i explicarà que els coneixements i experiències de les dones i l’educació per a la biodiversitat ens poden ajudar a assolir tots els ODS, especialment l’1, el 2 i el 3.
Aquesta conferència serà en anglès subtitulada.
www.uv.es/ueg
Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la UV
Vandana Shiva, física, filòsofa i escriptora índia. Activista en favor de l'ecofeminisme.
Vandana Shiva plantejarà com la pèrdua de biodiversitat en els sòls, en les granges i en els intestins està conduint a una pandèmia de malalties cròniques. La combinació d’questos factors està incrementant els riscos del Coronavirus i soscavant el ODS 3 (Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tots i totes en totes les edats).
A més, mostrarà com la biodiversitat està vinculada o connectada a tots els ODS, i com l'experiència de les dones i l'educació en biodiversitat poden ajudar a aconseguir tots els objectius, especialment els ODS 1, 2 i 3 que són els referits a la fi de la pobresa, la fam zero i la salut i el benestar.
Aquesta taula rodona conclourà la 37 UEG. L'objectiu de l'activitat és aprofundir en les polítiques de la UV respecte als objectius pel desenvolupament sostenible.
Necessitem un canvi de paradigma per a oferir models alternatius que no donen l'esquena a la vulnerabilitat humana i del planeta. La salut de les persones i la sostenibilitat de la vida és responsabilitat de tots i totes.
En aquesta taula rodona repassarem el paper de la Universitat de València respecte als ODS, ja que la seua integració a la nostra comunitat és una oportunitat per plantejar-nos com millorar els nostres processos interns i externs en matèria de respecte per les persones i el planeta.
www.uv.es/ueg
Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la UV
Elena Martínez, vicerectora de sostenibilitat de la UV, Jorge Hermosilla, vicerrector de projecció territorial i societat i Carme Melo, directora del CIG-UV.
Aquest grup busca una nova sonoritat dins del panorama actual de la música en valencià. Amb influències d’allò més diverses, i lletres en valencià, utilitzen armonies modernes, canvis rítmics, poliritmies i tot tipus de recursos, per tal de buscar un só personal i innovador. A més, presenten temàtiques ambientalistes i feministes.
COMPONENTS:
Marina Alcantud, piano i veu
Rafa Alcañiz, bateria
Borja Flores, baix elèctric
L'aforament del concert serà limitat i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.
Cal recollir l'entrada/invitació a la Casa de la Marquesa de Gandia (Passeig Germanies, 13) a partir del dimarts 14 de juliol en horari de dilluns a dissabte: de 11 a 13,30 h i de 18 a 20 h.
Es restringirà la recollida a 2 entrades per persona.
Jardí de la Casa de la Marquesa de Gandia. (Passeig Germanies, 13)
Jazzmatiks és un grup de la Marina que versiona, en clau de jazz, grans temes de la música escrita en la nostra llengua. Aquesta banda recorre els temes d’artistes de sempre com Raimon o Sau i arriba fins als grups de l’actualitat més recent com La Gossa Sorda, Obrint Pas o Aspencat. Els estils jazzístics que interpreten van des del Dixie al Swing, passant per la Bossa Nova, Latin o Boogaloo, creant d’aquesta manera uns directes l’atmosfera legant que traspassa barreres generacionals estilístiques, apropant el jazz i la bona música a totes les oïdes.
Músics:
Santi Ferrer (Trompeta)
Alfred Roselló (Contrabaix)
Reme Giner (Veu)
Pere Ortolà / Javi Justo (Piano)
L'aforament del concert serà llimitat i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.
Cal reservar l'entrada en aquesta web a partir del 10 de juliol.
Jardí de la Casa de la Marquesa de Gandia. (Passeig Germanies, 13)
L'aforament del concert serà llimitat i seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries.
Cal recollir l'entrada/invitació a la Casa de la Marquesa de Gandia (Passeig Germanies, 13) a partir del dimarts 14 de juliol en horari de dilluns a dissabte: de 11 a 13,30 h i de 18 a 20 h.
Es restringirà la recollida a 2 entrades per persona.
Dins del marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, cada dia és més evident l'estreta relació entre la salut de les persones i la del planeta. En aquesta conferència, Dolors Corella presentarà la relació entre l'alimentació i la salut en general, així com de manera específica amb l'obesitat, les malalties cardiovasculars, altres malalties cròniques i també la seva rellevància en malalties infeccioses.
Així mateix, comentarà les recomanacions d'alimentació saludable que, al seu torn, ha de ser sostenible. De manera específica, es centrarà en la importància de la relació entre la percepció del sabor dels aliments i la salut i aprofundirà en el coneixement de la influència que la producció sostenible té en el gust de les fruites i en la seva composició més saludable.
Web UEGandia
Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la UV
Conferència a càrrec de Dolors Corella, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València i Investigadora del CIBER OBN. Pionera en la investigació sobre la genòmica nutricional.
Aquesta conferència s'inclou en el primer bloc de la programació de la 37UEG dedicat a les persones. En aquest bloc es posarà el focus en els objectius de l'1 al 5:
El clima actual en la fachada mediterránea española ya no es el mismo de hace tres décadas. Es un hecho constatado con datos científicos. A partir de estos datos, Jorge Olcina explicará cómo las consecuencias del cambio climático se manifestarán en las actividades económicas y en la propia organización del ser humano sobre el territorio. Turismo y agricultura, de tanta importancia económica e impronta territorial en el litoral mediterráneo español, son actividades con elevada exposición y alta vulnerabilidad ante el impacto del cambio climático. Algunos efectos ya empiezan, incluso, a manifestarse en ellas. Ante esto resulta necesario poner en marcha políticas y prácticas de reducción y adaptación a los cambios que continuará manifestando el calentamiento planetario en las próximas décadas. Algunos territorios llevan años trabajando en esta cuestión, con la elaboración de informes oficiales en los que se han desarrollado diagnósticos rigurosos y propuestas de actuación. Se presentarán ejemplos de buenas prácticas y propuestas de actuación necesarias para minimizar el impacto del cambio climático en la región mediterránea.
www.uv.es/ueg
Jorge Hermosilla, Vicerector de Projecció territorial i societat de la Universitat de València
Jorge Olcina director del Laboratori de Climatologia, Universitat d’Alacant. Catedràtic d'Anàlisis Geogràfic Regional.
La conferència de Jorge Olcina busca explicar com el clima actual en la façana mediterrània espanyola ja no és el mateix de fa tres dècades. És un fet constatat amb dades científiques. S'explicarà com hi ha tres processos que tenen relació estreta amb el mecanisme planetari d'escalfament global: 1) variacions estacionals de les precipitacions i la intensificació dels ruixats; 2) l'increment de la temperatura mitjana i, especialment, de la calor nocturna, manifestat en les denominades “nits tropicals”; i 3) l'assenyalat escalfament de les aigües de la mar Mediterrània occidental en el seu sector central (mar d'Alger i mar Balear), que està, sens dubte, en l'origen de les dues alteracions anteriors assenyalades de les precipitacions i temperatures. Els tres estan ja corroborats en dades científiques. I a això se suma la pujada del nivell de la mar que, encara que amb una dinàmica menor en una conca marina tancada com la del Mediterrani, no deixa de presentar un panorama preocupant en la modelització climàtica per a les pròximes dècades.
A més, les projeccions climàtiques assenyalen que tots aquests processos tenen a incrementar el seu desenvolupament i intensitat en les pròximes dècades. Les conseqüències del canvi climàtic es manifestaran en les activitats econòmiques i en la pròpia organització de l'ésser humà sobre el territori. Turisme i agricultura, de tanta importància econòmica i empremta territorial en el litoral mediterrani espanyol són activitats amb elevada exposició i alta vulnerabilitat davant l'impacte del canvi climàtic. Alguns efectes ja comencen, fins i tot, a manifestar-se en elles. Davant això resulta necessari posar en marxa polítiques i pràctiques de reducció i adaptació als canvis que continuarà manifestant l'escalfament planetari en les pròximes dècades. Alguns territoris del litoral mediterrani porten anys treballant en aquesta qüestió, amb elaboració d'informes oficials on s'han desenvolupat diagnòstics rigorosos i propostes d'actuació. Es presenten exemples de bones pràctiques i propostes d'actuació necessàries per a minimitzar l'impacte del canvi climàtic en aquesta regió.
Aquesta conferència obri el segon bloc de la programació de la 37 UEG dedicat al planeta. En aquest bloc s'obordaran els títols del 12 al 15 dels ODS:
12. Consum responsable: Garantir un consum i patrons de producció sostenibles.
13. Lluita contra el canvi climàtic: Combatre amb urgència el canvi climàtic i els seus efectes.
14. Flora i fauna aquàtiques: Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins per a un desenvolupament sostenible.
15. Flora i fauna terrestres: Protegir, restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, i detenir i revertir la degradació de la terra i detenir la pèrdua de la biodiversitat
El Observatorio de la Sostenibilidad és una associació ciutadana referent en temes relacionats amb la sostenibilitat en tots els seus aspectes. Realitza una valuosa labor investigadora i informativa sobre qüestions com el canvi climàtic, la biodiversitat, l’ocupació del sòl, la qualitat de l’aire, la contaminació, les desigualtats, la distribució de la riquesa, l’habitatge, l’economia circular i la justícia social. Des de 2005 elabora informes de sostenibilitat d’abast nacional per tal d’elaborar una radiografia real, veraç i independent de la situació de la sostenibilitat en l’Estat Espanyol. El seu director ens avançarà algunes de les conclusions de l’Informe Sostenibilitat en Espanya 2020.
www.uv.es/ueg
Carme Melo. Directora del Centre Internacional de Gandia de la UV
Fernando Prieto. Director del Observatorio de la Sostenibilidad.
09.30-10.30h: Presentació de l'avanç de l'Informe Sostenibilitat a Espanya ODS 202:diagnòstic i recomanacions per a un futur més sostenible a càrrec de Fernando Prieto, Director del Observatorio de la Sostenibilidad.
Transició ecològica i transició ecològica justa són expressions força habituals. Es basen en la idea del trànsit necessari cap a la sostenibilitat donat que l’actual estat de les coses és insostenible. La transició a la sostenibilitat implica una davallada (o una fe enorme i granítica en la tecnologia). El problema és que els costos socials de fer aquesta transició de manera incontrolada serien massa grans. És per això que Ernest Garcia plantejarà la necessitat de controlar la transició perquè no comporte ni pèrdua de benestar ni increment de la desigualtat. És això possible amb creixement demogràfic i econòmic, com reclamen els Objectius de Desenvolupament Sostenible? El creixement econòmic ho fa encara més difícil perquè tendeix a augmentar la petjada ecològica. El creixement demogràfic ho fa encara més difícil perquè redueix la biocapacitat per persona. S’imposa, doncs, examinar l’abast i els límits de les transicions energètiques i dels canvis en els estils de vida, així com la relació entre creixement econòmic i benestar.
Web UEGandia
Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la UV
Ernest Garcia, catedràtic emèrit de sociologia i antropologia social de la UV
A més, Garcia parlarà sobre el que ens conten dos indicadors prou habituals: la petjada o empremta ecològica del Global Footprint Network i l’índex de desenvolupament humà de Nacions Unides. La petjada ecològica d’Espanya és 2,5 vegades superior a la part de la biocapacitat mundial que pertocaria amb una distribució igualitària de l’accés als recursos del planeta. És a dir, caldrien dos planetes i mig per generalitzar la forma de vida de Gandia. Així que la transició a la sostenibilitat, la transició ecològica, implica, bé reduir la població al 40% del seu volum actual, bé reduir en la mateixa proporció el consum o bé multiplicar l’ecoeficiència (la productivitat dels recursos naturals) per 2,5.
És a dir, segons explicarà el sociòleg, la transició a la sostenibilitat implica una davallada. Per tant al llarg de la conferència tractarà de respondre algunes preguntes al respecte: és això possible sense pèrdua de benestar? és possible amb creixement demogràfic i econòmic, com reclamen els Objectius del Desenvolupament Sostenible?
S’imposa, doncs, plantejarà Garcia, la necessitat d’examinar l’abast i els límits de les transicions energètiques i dels canvis en els estils de vida, així com la relació entre creixement econòmic i benestar. És necessari comprendre que més PIB ja no significa més benestar, sinó menys. Moltes coses depenen d’una redefinició del significat de “vida bona”.
Aquesta conferència s'inclou en el tercer bloc de la programació de la 37 UEG dedicat a la prosperitat. En aquest bloc s'obordaran els títols del 7 a l'11 dels ODS:
7. Energies renovables: Garantir l'accés de totes les persones a fonts d'energia assequibles, fiables, sostenibles i renovables.
8. Ocupació digna i creixement econòmic: Promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, una ocupació plena i productiva, i un treball digne per a totes les persones.
9. Innovació i infraestructures: Construir infraestructures resistents, promoure una industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
10. Reducció de la desigualtat: Reduir la desigualtat entre i dins dels països.
11.Ciutats i comunitats sostenibles: Crear ciutats sostenibles i poblats humans que siguin inclusius, segurs i resistent
En aquesta conferència Adela Cortina explicarà com la terrible experiència de la pandèmia de la COVID 19 ha portat, de vegades, a plantejar el fals dilema “lliberteu o seguretat” com si l'autoritarisme fora l'únic camí per a construir la pau.
La conferenciant reflexionarà sobre com la tradició il·lustrada que proposa la pau duradora com a meta de l'ètica i la política considera que la pau ha de perseguir-se a través de la democratització de tots els Estats, consolidant institucions i formes de vida justes i inclusives.
Adela Cortina plantejarà com de letal és l'autoritarisme que ha volgut plantejar-se com el millor camí per a construir la pau.
www.uv.es/ueg
Jorge Hermosilla, vicerector de projecció territorial i societat de la UV
Adela Cortina, catedràtica de filosofia de la UV
Aquesta conferència s'inclou en el quart bloc de la 37 UEG dedicat a la pau. En aquest bloc s'abordarà l'objectiu 16 dels ODS.
16. Pau i justícia: Promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar a totes les persones accés a la justícia i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible indiquen la necessitat de construir aliances per a aconseguir objectius. A partir d'aquesta idea general d'aliança, la conferència de Joan Romero girarà entorn dels principis de bona governança, acord i pacte que es pretén fer, en allò fonamental, sinònims, a diferents escales i amb diferents enfocaments. En ocasió de la pandèmia global i els seus efectes, s'analitzarà, en primer lloc, el context geopolític de la Unió Europea i la profunditat dels acords aconseguits pels actors polítics. En segon lloc, s’abordarà la necessitat de grans acords en el cas espanyol i possibles avanços en matèria de governança, autogovern i govern compartit. Finalment, s’atendrà al procés de diàleg institucional impulsat per actors polítics, econòmics i socials en la Comunitat Valenciana. De tot això, i per a les diferents escales, es farà un balanç general i un estat de situació dels grans objectius estratègics en matèria de governança en l'horitzó 2030.
Web de UEGandia
Carme Melo, diretora del Centre Interenacional de Gandia de la UV
Joan Romero, catedràtic de Georgrafia de la UV i Director de la Càtedra Próspect Comunitat Valenciana 2030
Aquesta conferència obri el cinqué bloc de la 37 UEG dedicat als pactes. En aquest bloc s'atendrà al títol 17 dels ODS.
17. Aliances per als objectius mundials: Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar les associacions mundials per a un desenvolupament sostenible.
L’ecofeminisme és un moviment polític i intel·lectual que emfatitza el nexe entre la dominació exercida sobre la naturalesa i les desigualtats de gènere. El model dominant de desenvolupament ha causat desigualtats de gènere i destrucció ambiental. Per això, repensar el desenvolupament a partir dels Objectius de Desenvolupament Sostenible implica posar el focus d’atenció en la igualtat i la justícia de gènere (ODS 5). Per tal d’aconseguir-ho, l’educació i la conscienciació són fonamentals (ODS 4). La pandèmia de la covid-19 i les actuacions que se n’han derivat han posat de manifest la necessitat de la perspectiva ecofeminista en l’educació per a la sostenibilitat. El present curs abordarà com educar i conscienciar en l’ecofeminisme, atenent a la interdependència, les cures i la sostenibilitat de la vida i incorporant perspectives com les de la política, l’activisme i la pràctica de l’art.
www.uv.es/ueg
Carme Melo, directora del Centre Interancional de la UV
Aquest curs pertany primer bloc de la programació de la 37UEG dedicat a les persones. En aquest bloc es posarà el focus en els objectius de l'1 al 5:
PROGRAMA:
Coordina: Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la UV.
9.00-09.45: “Objectius de Desenvolupament Sostenible i educació per a la sostenibilitat en temps de pandèmies” . Amparo Vilches, Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials, Universitat de València. (castellà)
09.45-10.30: “Coeducar per a la cura i la sostenibilitat de la vida”. Toya Vázquez, Departament de Teoria de l’Educació, Universitat de València. (castellà)
10.30-11:15: “Ecofeminisme i pràctica artística corporificada”. Verónica Perales, artista hipermèdia i professora al Departament de Belles Arts, Universitat de Múrcia. (castellà)
11:15-12.00: "Critical ecofeminism: from misrecognition to renaissance and why we need it now more than ever ". Sherilyn MacGregor, Departament de Ciències Polítiques i Institut per al Consum Sostenible, Universitat de Manchester. (anglès subtitulada)
En aquest curs, que tindrà format de taula redona online, es pretén generar un debat entre l'alumnat i els quatre participants. El debat girarà al voltant dels diferents àmbits de la comunicació sostenible, que és aquella que té com a finalitat promoure la sostenibilitat del planeta. Es tractaran temes com les estratègies de la comunicació mediambiental en temps de pandèmia, els perfils dels continguts i els formats trasnmedials, els lobbies, la bretxa digital i la fractura social. A més, es prestarà atenció a la regulació, la diplomàcia i la realitat local així com a les experiències i els models més innovadors.
www.uv.es/ueg
Francesc Martínez, Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València.
Aquests curs forma part del segon bloc de la programació de la 37 UEG dedicat al planeta. En aquest bloc s'obordaran els títols del 12 al 15 dels ODS:
12. Consum responsable: Garantir un consum i patrons de producció sostenibles.
13. Lluita contra el canvi climàtic: Combatre amb urgència el canvi climàtic i els seus efectes.
14. Flora i fauna aquàtiques: Conservar i utilitzar de forma sostenible els oceans, mars i recursos marins per a un desenvolupament sostenible.
15. Flora i fauna terrestres: Protegir, restaurar i promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de manera sostenible, combatre la desertificació, i detenir i revertir la degradació de la terra i detenir la pèrdua de la biodiversitat
PROGRAMA:
Coordina: Francesc Martínez, Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València.
Participen:
Anna Mateu, cap de redacció de la Revista Mètode i Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Universitat de València
Maria Josep Picó, periodista ambiental i professora de la Universitat Jaume I.
Kristin Suleng, periodista ambiental i directora de Samaruc Digital en Ràdio À Punt.
Debatrem amb tres economistes si els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en el bloc Prosperitat (energia assequible i no contaminant; treball decent i creixement econòmic; indústria, innovació i infraestructura; reducció de les desigualtats; i ciutats i comunitats sostenibles) són compatibles entre sí i amb la resta d’ODS. Per a fer-ho reflexionarem al voltant del significat de la prosperitat i el benestar en un planeta limitat. Analitzarem quin ha sigut el paper de l’economia en la crisi ecològica i quin ha de ser el seu rol en el context post-covid. Tractarem qüestions relacionades amb les energies renovables, el zenit en el ritme d’extracció de combustibles fòssils i la reutilització i reaprofitament de recursos. Aquesta taula redona ens permetrà aprofundir en la relació entre els diferents models econòmics i la sostenibilitat, fent especial atenció a l’economia circular, l’economia feminista, l’economia ecològica i les visions decreixentistes. Mostrarem que existeixen paradigmes econòmics que reemplacen els valors i objectius basats en la competitivitat i el creixement per altres que busquen fomentar l’ajuda mútua i el bé comú.
www.uv.es/ueg
Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la UV
Aquesta part de la programació de la 37 UEG esta dedicada a la prosperitat. En aquest bloc s'obordaran els títols del 7 a l'11 dels ODS:
7. Energies renovables: Garantir l'accés de totes les persones a fonts d'energia assequibles, fiables, sostenibles i renovables.
8. Ocupació digna i creixement econòmic: Promoure un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, una ocupació plena i productiva, i un treball digne per a totes les persones.
9. Innovació i infraestructures: Construir infraestructures resistents, promoure una industrialització inclusiva i sostenible i fomentar la innovació.
10. Reducció de la desigualtat: Reduir la desigualtat entre i dins dels països.
11.Ciutats i comunitats sostenibles: Crear ciutats sostenibles i poblats humans que siguin inclusius, segurs i resistents.
09.30-10.30h: Presentació de l'avanç de l'Informe Sostenibilitat a Espanya ODS 202:diagnòstic i recomanacions per a un futur més sostenible a càrrec de Fernando Prieto, Director del Observatorio de la Sostenibilidad.
10:30-12:30 Curs/debat obert “Economia, prosperitat i límits ecològics. De la competitivitat a l’ajuda mútua” (aquest debat serà en valencià i castellà).
Coordina i modera: Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la UV.
Participen:
Carmen Castro, investigadora de l’Institut d’Estudis de la Dona i membre de la Càtedra d’Economia Feminista de la Universitat de València.
Francesc Hernández, Catedràtic d’Economia Aplicada i Director de la Càtedra Transformació del Model Econòmic: Economia Circular en el Sector de l’Aigua de la Universitat de València.
Vicent Cucarella, Síndic Major de Comptes de la Comunitat Valenciana.
L'Agenda 2030 planteja en el seu Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 16 sota el títol “Pau, Justícia i Institucions Sòlides” l'objectiu de promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible i facilitar l'accés a la justícia per tal de crear institucions responsables i inclusives a tots els nivells. Amb la intenció d'analitzar la implementació de l’ODS 16 i els reptes que suposa, tant des d'una perspectiva local com global, en aquest curs reflexionarem sobre quatre dels seus eixos fonamentals: els drets humans, la justícia, la lluita contra la corrupció i la pau.
www.uv.es/ueg
Carles Xavier López . Director del Col.legi Major Rector Peset i membre de la Junta directiva i junta de govern de la Coordinadora Valenciana d'ONGD.
Aquest curs forma part del quart bloc de la 37 UEG dedicat a la pau. Aquest bloc fa referència al títol 16 dels ODS:
16. Pau i justícia: Promoure societats pacífiques i inclusives per aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar a totes les persones accés a la justícia i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.
cPROGRAMA:
9:30-13.30 Curs “Els grans reptes dels drets humans, la pau, la justícia i la lluita contra corrupció per a aconseguir un món millor”. (Este curs serà en valencià i castell+a)
Coordina: Carles Xavier López Benedí (Director del Col·legi Major Rector Peset i membre de la Junta directiva de la Coordinadora Valenciana d’ONGD i de la Junta de Govern de la Coordinadora de ONGD d’Espanya
9.30- 9:45: Presentació del curs a càrrec del coordinador Carles Xavier López.
09:45-10.30: “Els Drets Humans: un enfocament imprescindible”. Ángeles Solanes, Catedràtica de Filosofia del Dret i investigadora de l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València.
10.30-11.15: "Justícia inclusiva per a totes les persones del planeta". Joaquim Bosch, magistrat i jurista, portaveu de Juezas y Jueces para la Democracia entre 2012 i 2016.
11.15-12.00: “El frau, la lluita contra la corrupció i la transparència a les institucions”. Joan Llinares, Director de l’Agència Valenciana Antifrau.
12.00-12.45: "Ciutadania, pacifisme i cultura de pau”. David Sandoval, President de Greenpeace España.
12.45- 13.00: Conclusions a càrrec del coordinador Carles Xavier López.
La covid-19 ha impactat en tots els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquest marc d’acció global s’enfronta hui a nous reptes i problemes que s’afegeixen als ja existents abans de la irrupció de la pandèmia. En aquest curs examinarem diversos exemples de pactes i estratègies sorgits per a implementar els ODS en diferents àmbits i escales, des de la universitat a l’esfera internacional, passant pel municipi, la ciutat i el nivell estatal i involucrant tant a la ciutadania com les administracions públiques. Farem especial atenció a com la covid-19 està afectant les metes de l’Agenda 2030 i les aliances necessàries per a materialitzar-les, fins el punt de fer-nos qüestionar el propi model i els instruments generats per impulsar els ODS.
www.uv.es/ueg
Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la UV
Aquest curs forma part del cinqué bloc de la 37 UEG dedicat als pactes. En aquest bloc s'atendrà al títol 17 dels ODS.
17. Aliances per als objectius mundials: Enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar les associacions mundials per a un desenvolupament sostenible.
PROGRAMA:
Coordina: Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la UV
SESSIONS:
9:30- 10:15: "El paper de la universitat en les aliances estratègiques nacionals i supranacionals”. Carles Padilla, Vicerector d'Internacionalització i Cooperació de la Universitat de València.
10:15-11:00: “Xarxes ciutadanes i acció local per als Objectius de Desenvolupament Sostenible: de la Nova Agenda Urbana de Nacions Unides a l'activisme de carrer”. Andrés Boix, Departament de Dret Administratiu i Processal i Càtedra d’Economia Col·laborativa, Universitat de València.
11:00-11:45: “Pensa localment i actua globalment”. Eva Sanchis, Alcaldessa de Godella.
11.45-12.30: “Objectius de Desenvolupament Sostenible i ciutats en l'època post-covid”. Rosa Pérez, Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Generalitat Valenciana.
12.30-13.15: "Una revisió crítica dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en temps de pandèmia". Yayo Herrero, antropòloga, enginyera, activista ecofeminista i professora de la UNED.
Aquesta taula redona està organitzada conjuntament per la Universitat d'Estiu de Gandia i el festival Humans Fest, amb el suport de Teika. El seu objectiu és visibilitzar el paper de les dones a través del cinema. Dones del món és un projecte de l’Humans Fest específicament dedicat a noves cineastes i artistes a partir del qual es visibilitzen les obres de dones cineastes de tot el món. Ha tingut projeccions a França, Kènia i Senegal i s’han realitzat dues exposicions fotogràfiques d’Ana Yturralde i de Lola Pérez de Villegas Muñiz.
Aquesta és la primera vegada que Dones del món es presenta al País Valencià i per això hem triat les operes primes de tres cineastes que han escollit el gènere documental per a les seues obres des de punts de vista ben diferents: Marcia Castillo amb “Siete leguas” relata la diversitat funcional a través d’un taller de dansa; Claudia Estrada narra l’esgarrifós testimoni de tres víctimes del feminicidi a Mèxic en “Las flores que arrancas”; i Diana Díaz ens parla amb un llenguatge subtil i poètic de la situació de huit persones refugiades centroamericanes a “Desde Centroamérica con amor”, produït per ACNUR.
www.uv.es/uvgandia
Presenta: Puri Naya, dircom de Teika
PARTICIPEN:
Diana Díaz, realitzadora
Claudia Estrada, realitzadora
Marcia Castillo, realitzadora
Finalitzada la 37 Universitat d’Estiu de Gandia, la seua directora, Carme Melo, realitza balanç del que ha estat la primera edició virtual de la seua història i explica les oportunitats que ofereix la digitalització i el camí que hauria de pendre la UEG en els propers anys.
Dilluns 20 de juliol va tenir lloc la conferència inaugural de la 37 Universitat d'Estiu de Gandia a càrrec de Vandana Shiva que portava per títol: "One Planet , One Healt: Biodiversity, Health and the Sustainable Development Goals". Al vídeo podeu reproduir la conferència en la seua totalitat.
La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha estat acompanyada per l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, en un acte que s’ha celebrat aquest dilluns al Saló Corones del Palau Ducal de Gandia.