UVcooperacióUniversitat de València Logo del portal

Premis Manuel Castillo

 

Els Premis Manuel Castillo pretenen estimular la recerca acadèmica, científica i periodística en l'àmbit de la cooperació, la pau i el desenvolupament humà. Així mateix, pretenen reconèixer i difondre els resultats de major interès per a la societat espanyola, i especialment la valenciana, sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles del món per a visibilitzar els treballs que contribuïxen a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

La biografia de Manuel Castillo és la d'un personatge avançat al seu temps. Nascut el 1870, en un entorn social difícil, es va llicenciar en Filosofia i Lletres, va treballar com a bibliotecari a Salamanca i com a professor de francès a Càceres i València.

La seva inquietud social ho va conduir a promoure iniciatives editorials i periodístiques. A més de la docència, va continuar amb les seves activitats filantròpiques i va ser membre de la Junta Provincial de Protecció de Menors i conseller de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de València a proposta del ministre de Treball. Des de totes dues institucions va fer costat a obres socials tan destacades com el Reformatori de Joves de Godella, l'Associació Valenciana de Caridad o diversos asils d'ancians. Així mateix, Manuel Castillo va continuar amb les seus activitats periodístiques.

El professor Manuel Castillo, va exercir a València i posteriorment, va haver d'exiliar-se a Mèxic. Des d'allí va transmetre als seus fills la voluntat de deixar el seu llegat en la Universitat a fi de fomentar els estudis sobre la pau i la cooperació entre les nacions.