Divendres 7 de juliol de 2023 va tenir lloc l’acte inaugural de la 40 Universitat d’Estiu de Gandia amb una conferència d'Anna Lluch, científica i investigadora del càncer, catedràtica de Medicina en la Universitat de València, i metgessa de l'Hospital Clínic Universitari de València. Abans s’inaugurà l’exposició “UEG. 40 cites amb la cultura”.
Sota el lema “40 anys d’eficàcia social universitària” va arrancar la quarantena edició de la Universitat d’Estiu de Gandia amb un seguit d’actes que tingueren lloc divendres 7 de juliol a la Casa de la Cultura Marqués de Gonzàlez de Quirós, on va obrir les portes l’exposició “UEG: 40 cites de la cultura” comissariada per Lluís Romero i Joan del Alcàzar. L'exposició recorre la història d’aquesta cita estiuenca a partir del testimoni dels qui han estat els seus protagonistes.
La inauguració va servir, a més, per a realitzar un reconeixement a aquelles persones que han contribuït a la consolidació d'aquest projecte. L'acte va comptar així amb la presència de Franscisco Tomás, exrector de la Universitat; Rafa Gil, qui ha estat tant director de la UEG com a vicerector de cultura, i Pepa Frau, en representació dels qui han estat alcaldes i alcaldesses de Gandia durant aquestes quatre dècades.
A continuació, en el Jardí va tindre lloc l’acte inaugural. La primera part, com és habitual, va ser la més institucional i comptà amb les intervencions tant de la Rectora de la UV, Mavi Mestre, com de l’Alcalde de Gandia, José Manuel Prieto. A continuació, va tindre lloc la conferència inaugural que, en eixa edició, va estar a càrrec d’Ana Lluch. Científica i investigadora del càncer, catedràtica de Medicina en la Universitat de València, metgessa de l'Hospital Clínic Universitari de València on ha estat cap del Servei d'Hematologia i Oncologia, i investigadora en matèria oncològica, la doctora Lluch és una de les especialistes en càncer de mama més consagrades de l'estat. Es tracta d'una dona entusiasta de la seua professió, propera als pacients i compromesa amb la salut pública, receptora de nombrosos premis i guardons nacionals i internacionals, molts d'ells a la totalitat d'una carrera de lluita i de tractament del càncer de mama. I per sobre de tot, centenars de guardons anònims: els de totes aquelles dones a les quals el seu treball ha donat esperança i qualitat de vida. En sintonia amb el lema d'aquesta 40 edició, Lluch és la millor mostra de l'eficàcia social universitària.
La inauguració de les dues exposicions i l’acte inaugural van ser l’avantsala d’una edició amb 12 seminaris que s’iniciaren dilluns 10 i es prolongaren fins divendres 14 de juliol. Eixe any, com a novetat, els seminaris de la UEG, amb 10 hores de duració, tenien el reconeixement de microcredencials universitàries.
També dilluns 10 començaren les activitats obertes a la ciutadania i que es desenvoluparen a la Casa de la Marquesa. A les 19.30 era el torn de les conferències i taules rodones. El mateix dilluns es va poder escoltar el magistrat Ximo Bosh conversar amb l’escriptor Alforns Cervera; dimarts 11 el politòleg i filòsof Sami Naïr tornava a la UEG per parlar sobre moviments migratoris a la Mediterrània; dimecres 12 va ser el moment de parlar de Rússia amb l’excorresponsal de El País Pilar Bonet. Un acte, aquest últim, organitzat per la Càtedra Cucó. Dijous 13 va ser el moment de parlar de salut mental amb una taula rodona moderada per Javier Velasco i en la que participaren Belén Hernández Zoido, psicòloga clínica, i José Cervera, psiquiatra a l'Hospital de Gandia. Les activitats de la vesprada van concloure el divendres 14 amb la intervenció del periodista Miquel Alberla qui parlà sobre informació i tabú.
També a la Marquesa però al jardí i a les 21.30h va tindre lloc la programació de “Les nits al jardí”. La programació la inicià la Big Band Benimaclet el dilluns 10. Dimarts 11 i dimecres 12 es van programar els “plats forts” de l’edició amb les actuacions de Xavi Sarrià i Marala. Dijous 13 va tindre lloc l’actuació final del programa “Emergents” mentre que divendres 14 l’escenari de la UEG rebia a un clàssic: el teatre d’Escena Erasmus.