càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra DEBLANC participa en una jornada sobre investigació universitària i compliment normatiu del RGPD

  • 10 de maig de 2019
Image de la noticia

El professor José Manuel Pavía, director de la Càtedra d’aplicació de metodologies estadístiques, econòmiques i d’aprenentatge automàtic per a la detecció de delictes financers i blanqueig de capitals (Càtedra DEBLANC) de la Universitat de València, conveniada amb la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques de la Generalitat Valenciana, participà el passat 9 de maig en la Jornada d’Investigació Universitària i Compliment Normatiu del RGPD celebrada en el Saló d’Actes de la Biblioteca Gregori Mayans del Campus de Tarongers.

En el marc d’aquesta jornada va tindre lloc una mesa redona titulada “¿Que necessiten els nostres investigadors?”. En aquesta, a més de José Manuel Pavía, intervingueren Josep Redón, Catedràtic de Medicina de la UV, i Jon Ander Gómez Adrián, Professor Titular de l’Escola d’Informàtica de la Universitat Politècnica de València. Els tres professors exposaren algunes de les limitacions per a la investigació universitària que suposa el nou Reglament de Protecció de Dades. A més de reivindicar més fons per a la investigació, s’exposà que la nova normativa pot restringir moltes de les recerques que s’estan portant a terme, o retardar-les molt perquè aquesta és massa estricta. La norma pot estar pensada per a la relació entre individus i empreses de serveis en internet, però no ha tingut en compte la tasca investigadora que es du a terme en les universitats i altres centres d’investigació públics i privats. Per això, serà necessària una adaptació o interpretació de la norma per a poder continuar avançant en la investigació. Una altra solució podria vindre de la mà de la tecnologia, si les universitats creen les infraestructures per a mantenir i processar les dades que estan protegides per aquesta norma.

Des d’aquesta perspectiva, es té l’esperança de fer els passos perquè els investigadors de la Universitat de València, i de la resta d’universitats espanyoles, puguen seguir desenvolupant el seu treball per aconseguir un futur millor i més solidari.