càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València ha participat en la I Jornada sobre València Ciutat Saludable

  • 12 d’abril de 2022
PRESENTACIÓ

La Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València ha participat en el dia internacional de la promoció de la salut en la I Jornada sobre València Ciutat Saludable amb la intervenció en la taula de debat: “Equitat Comunitària: la Soledat No Desitjada”.

Aquesta jornada s'ha celebrat el 6 d'abril en el complex esportiu i cultural de la Petxina de València, sota el lema “El nostre Planeta, La nostra Salut” que ha sigut triat per l'OMS (Organització Mundial de la Salut) per a celebrar el Dia Mundial de la Salut.

La I Jornada sobre València Ciutat Saludable s'ha realitzat amb la participació de diferents organismes i associacions de la ciutat de València que representen les línies d'estratègia per a promoure la salut i el benestar dels ciutadans.

L'obertura de la jornada ha estat a càrrec de Don Emiliano García Domene, Regidor de Salut i consum del Ajuntament de València i Donya Elena Pérez, Directora de Salut Pública de la Generalitat Valenciana, donant la benvinguda als participants de la jornada, posant en valor la protecció de la salut, incidint en la necessitat d'aprovar i executar nous projectes dirigits a millorar el benestar social de tots els ciutadans.

A continuació, Sr. Josep Felisi, Coordinador de “Mesura” i “València per l’aire” i Sr. José Villalba Ruiz, Cap de Servei d'Emergència climàtica, en la conferència inaugural han coincidit en la importància de prendre mesures urgents contra el canvi climàtic, que afecta a tot el planeta i que té conseqüències perjudicials per a la nostra salut. El Ajuntament de València ha aprovat en el Ple un pla d'estratègies perquè València siga ciutat zero emissions en el 2030, aquest pla s'ha de dur a terme amb una política transversal on estiguen implicats tots els estaments de la societat.

La jornada ha sigut presentada per David Blay, periodista que ha exercit de moderador de les línies estratègiques València Ciutat Saludable, que han sigut l'objectiu de debat de les diferents taules, amb els temes “Participació Comunitària d'Èxit i intersectorial en Promoció de la Salut”, “Equitat Comunitària: La Soledat no Desitjada” i “Una ciutat per a viure el carrer”.

En la primera taula de debat han participat, Sra. Rosa Martínez Pérez, membre del Consell de Salut República Argentina-Salvador Pau- Xile, Sra. Lilian Castro, Agent de Salut Comunitària, Sra. Narcisa Ibarra, Dinamitzadora Comunitària pel Dret a l'Alimentació i Sra. Raquel Álvarez Herranz, Tècnica de Justícia Alimentària.

En aquesta primera taula de debat s'ha posat de manifest la importància d'acostar els organismes sanitaris al ciutadà, construint salut des del barri, a més de posar en valor l'alimentació saludable, sostenible i equitativa.

En la següent taula de debat s'ha analitzat la segona línia d'estratègia de València Ciutat Saludable, amb la intervenció del Doctor Omar Cauli, Director de la Càtedra d'Envelliment Saludable, Actiu i Participatiu de la Universitat de València, de Donya Sara Verdú Vila, Tècnica en Participació i Polítiques d'Igualtat, Les Naus i Donya Rosaura Pérez membre del projecte Resistir, cooperativa valenciana.

El Professor Omar Cauli ens ha introduït en el concepte de la Soledat No Desitjada, un mal que afecta la nostra societat, que no distingeix en edat ni gènere, però que s'aguditza en les persones majors, convertint-se en un problema de salut pública amb repercussió tant en la seua salut física i com en la seua salut mental; és una situació davant la qual tots hem de reaccionar a través de la prevenció, la detecció i l'actuació, en aquesta línia és important ressaltar les actuacions que s'estan realitzant per a fer de la ciutat un entorn més saludable i participatiu, posant el focus d'actuació en els barris, promovent les activitats comunitàries en els mateixos a través de les jornades de sensibilització, la promoció per al foment del voluntariat de persones majors per a persones majors i realització de tallers a través dels Centres Municipals d'Activitats per a Persones Majors.

Un projecte que en aquests moments s'està desenvolupant és el cohousing: habitar en comunitat de manera intel·ligent i sostenible, vivint l'envelliment d'una manera activa i saludable.

A continuació, s'ha desenvolupat la tercera línia d'estratègia València Ciutat Saludable amb la participació de Don Julián Tapia de la Fundació Esportiva Municipal de València, Donya Betlem Calahorro, membre de l'Associació “Aula de la Bici” i Josep Bisbal Sanz, politòleg i coordinador de “Tres És +”

En ella s'ha debatut l'objectiu per a aconseguir una ciutat saludable, a través del foment de les activitats físiques en les instal·lacions esportives a l'aire lliure, l'ús i gaudi de la bici com una nova forma de mobilitat urbana, i el desenvolupament de les rutes saludables en els diferents barris de la nostra ciutat.

Don Jesús Casero, Coordinador d'Estratègia València Ciutat Saludable, ha clausurat la jornada agraint l'interès dels assistents i dels ponents per aquest projecte.

Imatges: