càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra MESVAL celebra un fòrum-debat sobre les perspectives econòmiques dels professionals i les empreses valencianes

  • 11 de novembre de 2020
Imatge de la mesa de diàleg

El passat 10 de novembre va tenir lloc el Diàleg Mesval “Perspectives econòmiques dels professionals i les empreses valencianes” organitzat per la Càtedra de Model Econòmic Sostenible de València i el seu entorn (Càtedra MESVAL) de la Universitat de València.

Aquest nou diàleg va ser inaugurat pel degà de la Facultat d’Economia i actual director de la Càtedra Mesval, José Manuel Pastor; i, moderat per Begoña Giner, Catedràtica de la Universitat de València i professora del Departament de Comptabilitat de la Facultat d’Economia. Per a debatre sobre temes tan candents per a l'economia dels professionals i empreses valencianes, com l'impacte de les administracions públiques en el desenvolupament i supervivència de les empreses, l'efecte d'un possible nou confinament, es va comptar amb Borja Sanjuan, Regidor d'Hisenda; Luis Chinchilla, President de la APAFCV; Juan José Enríquez, Degà del COEV; i, Juan José Estruch, Degà del COMEVA.

Juan José Enríquez, Degà del Col·legi Oficial d'Economistes de València (COEV) va apuntar que l'impacte de la crisi del COVID19 ha sigut totalment asimètric, afectant de forma desigual als diferents sectors econòmics. D'altra banda, en relació a un hipotètic confinament, Enríquez va assenyalar que un nou confinament suposaria el tancament de moltes empreses que en aquests moments es troben en una situació delicada i recomana un confinament per zones o situacions concretes.

Per part seua, Luis Chinchilla, President de l'Associació Professional d'Assessors Fiscals de la Comunitat Valenciana (APAFCV) va manifestar que, a pesar que les administracions públiques estan fent un esforç enorme, les relacions humanes s'han enrarit com a conseqüència de la digitalització. En aquest sentit, Chichilla va postil·lar que és necessari un major esforç a adaptar de forma dinàmica les administracions públiques a aquest nou escenari.

Juan José Estruch, Degà del Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de València, va voler emfatitzar que el problema no és únicament el confinament, sinó la incertesa, “fins quan durarà això?”. A més, Estruch va assenyalar que les ajudes proporcionades per les administracions públiques no poden seguir de forma indefinida, fet que provocarà la presa de decisions dràstiques

Finalment, Borja Sanjuan, Regidor d'Hisenda, va voler posar en valor la importància que totes les administracions públiques treballen de forma conjunta per a fer front a la crisi del COVID19, i va destacar que “el que fem ara serà el que puguen fer les futures generacions”. A més, Sanjuán va voler destacar que, malgrat la disminució de recursos en l'administració pública dels últims anys, en aquests mesos crítics sí s'ha fet un esforç econòmic enorme per a intentar pal·liar aquestes febleses i fer front a la crisi del COVID19. Així mateix va assenyalar la necessitat de reformar la legislació per a facilitar l'aplicació dels fons europeus quan es reben, ja que a Europa no s'entén la lentitud que caracteritza a l'administració espanyola.