càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians organitza el 27 d'abril la jornada "El paisatge viscut: paisatges emblemàtics i dissonàncies paisatgístiques".

  • 10 d’abril de 2017

En els últims temps l’interés col·lectiu de la societat per les qüestions paisatgístiques s’ha incrementat. L’espai obert coherent i harmònic genera benestar a la població, la qual cosa provoca la demanda social de paisatges de qualitat.

EL PAISATGE VISCUT PAISATGES EMBLEMÀTICS I DISSONÀNCIES PAISATGÍSTIQUES - 27 d'abril

Paisatge

La Convenció Europea del Paisatge defineix el paisatge com: “qualsevol part del territori, tal com és percebuda per les poblacions, el caràcter de la qual resulta de l’acció dels factors naturals i humans i de les seues interrelacions”.

Per tant, el paisatge així entés, constitueix un ens integrador capaç de contextualitzar el patrimoni natural i cultural, beneficiar l’activitat econòmica i formar el marc de vida de la població, ajudant a reforçar una identitat pròpia.

Tot això fa obligatori tenir present el paisatge davant de possibles actuacions d’ordenació territorial i planificació urbanística. Plantejar el model territorial que volem d’una manera participada, i amb criteris paisatgístics.

En aquest sentit, la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians es projecta com una plataforma acadèmica que pretén la reflexió, investigació, divulgació i transmissió de coneixement en matèria de paisatge i participació ciutadana. Tot això en un marc de col·laboració entre la Conselleria i la Universitat de València per a la promoció del coneixement i difusió dels paisatges valencians.

La jornada “El paisatge viscut: paisatges emblemàtics i dissonàncies paisatgístiques” està concebuda com una trobada per a la sensibilització i la participació. Es pretén fomentar el valor del paisatge de manera participada i alhora compartir coneixement col·lectiu, amb el propòsit de millorar la nostra comprensió sobre la concepció ciutadana del paisatge: Atles mental-col·laboratiu del paisatge valencià. A més s’identificaran cooperativament els elements que li lleven qualitat al paisatge comarcal.

El format és el de Jornada-Taller, on especialistes de la Universitat de València en paisatge i territori explicaran els valors del paisatge i importància per a la societat, obrint pas a la reflexió i el debat; S’hi durà a terme, a més a més, un taller de caràcter participatiu, orientat cap a una identificació i avaluació compartida dels paisatges comarcals a través de la cartografia.

Programa de la jornada

17:00 h. Inauguració de la jornada i presentació de la càtedra.

Cartell de la jornada

  • Mireia Estepa Olcina - Alcaldessa de Cocentaina.
  • Jorge Hermosilla Pla - Vicerector de Participació i Projecció Territorial.
  • Josep Vicent Boira i Maiques - Secretari Autonòmic de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració Territorial de la GV.
  • Emilio Iranzo García - Codirector de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians.

17:20 h. Conferència: Els valors del paisatge.

  • Emilio Iranzo García - Professor del Departament de Geografia de la UV i Codirector de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians.

18:00 h. Conferència: Els paisatges i el patrimoni cultural del Comtat.

  • Joan Carles Membrado Tena - Professor del Departament de Geografia de la UV.

18:45 h. Coffee-break.

19:00 h. Taller participat: El paisatge viscut: paisatges emblemàtics i dissonàncies paisatgístiques.

20:30 h. Cloenda de la jornada

Lloc: Casa de la Joventut Pla de la Font, 10. CP: 03820 Cocentaina

Data: 27 d’abril de 2017

Llista d'enllaços: