càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles impulsarà solucions tecnològiques innovadores a la província de València

  • Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles (DIVAL-UV)
  • 4 de desembre de 2024
La Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles impulsarà solucions tecnològiques innovadores a la província de València
La Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles impulsarà solucions tecnològiques innovadores a la província de València

El servei de Modernització de la Diputació de València i la Universitat de València han creat la Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles amb l'objectiu d'impulsar la transformació digital en l'entorn rural fomentant el desenvolupament i la implantació de solucions tecnològiques i sostenibles afavorint la competitivitat i innovació del teixit empresarial del territori.

L'expansió de les noves tecnologies i el concepte de smartcities ha superat l'àmbit de les grans ciutats i cada vegada més, mitjans i xicotets municipis busquen la implantació de solucions innovadores i sostenibles que els ajuden a millorar el benestar dels seus habitants, encara que es troben amb la dificultat que manquen del coneixement necessari o del pressupost adequat per a poder abordar projectes de manera individual.

La Diputació de València juga un paper fonamental a l'hora d'aglutinar i proposar actuacions que siguen d'utilitat als diferents municipis, encara que la demanda creixent de solucions sostenibles fa que els recursos tècnics disponibles per la Diputació siguen insuficients per a cobrir l'expansió produïda en els últims anys. La Universitat de València, a través de l'Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (IRTIC) fa ja diversos anys que col·labora com a assessor tècnic amb la Diputació de forma molt satisfactòria, relació que culmina amb la creació de la Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles.

A través de la càtedra dirigida pel Dr. Juan José Martínez Durá, experts del grup d'investigació LISITT de l’IRTIC col·laboraran amb els tècnics de la Diputació de València i dels ajuntaments de la província en la realització d'activitats de formació, difusió i consultoria tecnològiques des d'una perspectiva independent. Entre les activitats incloses es destaca la promoció de la plataforma Connecta-València entre els municipis de la província.

 

Càtedra

 

Aquesta plataforma de la Diputació de València integra dades de diferents tipus de sensors instal·lats en els diferents municipis, incorporant informació meteorològica, de mobilitat, qualitat de l'aire, aparcament, soroll, etc. La plataforma és accessible tant pels Ajuntaments com pel públic en general i ofereix informació integrada mitjançant quadres de comandament, proporciona ferramentes per a l'anàlisi de dades i permet exportar les dades recopilades a través d'un portal de dades obertes.

Una altra de les seues metes se centrarà en la identificació d'indicadors d'Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) d'aplicació dins del territori de la província de València a fi de determinar les fonts disponibles i els mecanismes per a la recopilació de dades, d'avaluar el progrés cap a l'objectiu de crear ciutats i territoris sostenibles.

Finalment, la càtedra també fomentarà activitats de formació i investigació en el marc universitari, impulsant concursos i premis a treballs d'estudiants de grau o màster relacionats amb l'ús de les dades obertes de Diputació o amb la implantació de noves tecnologies en municipis de la província de València en l'àmbit de les activitats cobertes per la càtedra.

 

També a:

Universitat de València

Parc Científic de la Universitat de València

Càtedra de Territoris Intel·ligents i Sostenibles