càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

Presentació de l’Informe sobre la Cooperació Valenciana, un estudi de Juan José Iborra

  • 30 de juny de 2016
Un moment de la presentació de la publicació de Juan José Iborra sobre la cooperació valenciana.

El Saló de Graus de la Facultat de Ciències Socials va acollir el passat 15 de juny la presentació de l’Informe sobre la Cooperació Valenciana, un estudi de l’expert en Cooperació per al Desenvolupament Juan José Iborra elaborat entre els anys 2011 i 2014, que analitza l’evolució de la cooperació realitzada pels governs valencians en aquest període.

L’estudi, titulat ‘24€ bajo cero. La cooperación para el desarrollo en la Comunitat Valenciana 2011-2014’, va estar presentat pel delegat del Rector per a Cooperació i director de la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València, José Miguel Soriano, i l’autor, l´expert en Cooperació per la Desenvolupament Juan José Iborra, en el marc de l’Espai de Formació organitzat per la Coordinadora Valenciana d’ONGD (CVONGD).

També hi van participar en aquesta taula Elena Mut, professora de Treball Social i membre del Grup de Diàleg per a l’Enfortiment de la Cooperació Valenciana, i Cristina Ramón, com a representant de la CVONGD.

L’anàlisi d’Iborra se centra en la tasca duta a terme tant per la Generalitat Valenciana com per les entitats locals al llarg de quatre anys. La pretensió del treball, més enllà d’oferir informació quantitativa sobre els desemborsaments realitzats pels governs en matèria de cooperació, és la d’assenyalar i abordar aspectes centrals en la definició de les polítiques de cooperació en l’àmbit dels governs descentralitzats.

Així, l’estudi planteja una visió de conjunt sobre la cooperació valenciana, analitza l’existència d’una cooperació valenciana per al desenvolupament i posa èmfasi en aquelles qüestions en les quals la cooperació descentralitzada disposa de potencialitats pròpies com ara la participació d’actors polítics diversos, la implicació de la ciutadania i el teixit social, i la seua capacitat d’aprofundir a través de la rendició de comptes en l’apropiació democràtica.

L’anàlisi per actors inclou, juntament amb els governs locals i el govern autonòmic, el Fons Valencià per la Solidaritat (FVS), així com els principals agents no governamentals de cooperació, ONGD i universitats públiques valencianes, el protagonisme dels quals en la cooperació descentralitzada exigeix d’una major atenció per part dels estudis que permeta caracteritzar i definir els trets que adopta el model valencià de cooperació.

Les conclusions de l’Informe sobre la Cooperació Valenciana són el resultat de la recerca realitzada per Juan José Iborra al llarg dels darrers quatre anys, així com de les aportacions de l’Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València a través del Procés d’Enfortiment de la Cooperació Valenciana, recolzat per la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), amb la col·laboració de membres d’ONGD i tècnics especialistes en temes de cooperació.

La publicació ‘24€ bajo cero. La cooperación para el desarrollo en la Comunitat Valenciana 2011-2014’ ha estat coeditada per la Càtedra UNESCO de la Universitat de València, la Plataforma2015ymás i AECID, dins del marc del Procés d’Enfortiment de la Cooperació Valenciana.