càtedres institucionalsUniversitat de València Logo del portal

La Càtedra AVANT té com a finalitat desenvolupar activitats d'investigació, docents i de difusió sobre futures estratègies en matèria de despoblament. Per a això, des de la Càtedra es presenta dissenyar i implementar, amb la col·laboració del Consell de la Generalitat Valenciana, mesures contra el despoblament capaços de ser transferides amb facilitat i eficàcia a la societat valenciana, amb la condició de garantir el seu benestar.

La Càtedra AVANT realitzarà una labor centrada en potenciar seminaris, jornades, conferències, concursos, exposicions, estudis i tallers els objectius dels quals serà la investigació, la formació especialitzada i la difusió pública dels seus avanços dins d'un marc d'anàlisi rigorosa i sistemàtica. D'aquesta manera, es possibilitarà oferir informació rellevant per a les persones encarregades de prendre decisions en matèria de la lluita contra la despoblació i el desenvolupament local al mitjà rural.

Per tant, la finalitat última de la Càtedra és aconseguir gràcies a ella un espai de trobada entre els múltiples actors socials, econòmics i polítics del medi rural valencià, del qual sorgisquen propostes d'acció per al disseny, la planificació, la gestió i l'execució de polítiques públiques contra el despoblament a la Comunitat Valenciana.

La coordinació de la Càtedra AVANT es troba situada al campus de Riu Sec de la Universitat Jaume I, si bé es tracta d'una Càtedra organitzada territorialment en quatre seus, amb l'objectiu de desenvolupar així una labor més d'acord amb la idiosincràsia de cada província valenciana i, al mateix temps, ajustar-se millor a les demandes de la societat rural. Així, al costat de la seu coordinadora de l'UJI (sota la direcció de Vicent Budí), trobem a la província de València les Càtedres AVANT de la Universitat de València (els codirectors de la qual són Jorge Hermosilla Pla i Emilio Barba Campos) i la de la Universitat Politècnica de València (dirigida per José María García Álvarez-Coque). A la província d'Alacant trobem, per part seua, la Càtedra AVANT de la Universitat d'Alacant (dirigida per Antonio Martínez).

Codirectors de la Càtedra UV: Jorge Hermosilla Pla i Emilio Barba Campos.