
El Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) va presentar el dimarts 7 de març la Plataforma Temàtica Interdisciplinària (PTI) Clima i Serveis Climàtics:
Es tracta d'un nou instrument de l'organisme que aglutina a equips científics especialitzats en atmosfera i clima i que té l'objectiu d'abordar de manera coordinada un dels grans reptes globals marcats per Nacions Unides: l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 13, centrat en l'acció pel clima.
La present plataforma pretén ser un element vertebrador per al desenvolupament de serveis climàtics temàtics i sectorials, col·laborant amb AEMET i englobant inicialment als grups CSIC que treballen en les diferents àrees del clima i que compten amb experiència en investigació bàsica i desenvolupament de productes i serveis climàtics. D'aquesta manera, la Plataforma pretén constituir un nucli dinamitzador de totes dues activitats (recerca i desenvolupament), amb una evolució contínua i interactiva entre la provisió de serveis i la investigació climàtica.
Quant a la investigació, l'objectiu prioritari és avançar en el coneixement de les bases físiques de la variabilitat i el canvi climàtic mitjançant el desenvolupament de mètodes d'anàlisis i el desenvolupament i ús de models climàtics, així com en la quantificació dels seus impactes multidisciplinaris.
L'equip investigador del CIDE pertanyent al Laboratori de Clima, Atmosfera i Oceà (Climatoc-Lab; https://climatoclab.csic.es; grup consolidat -AICO- de la Generalitat Valenciana), participa en aquesta PTI liderant un dels serveis climàtics per al qual es desenvoluparà un atles/visor de vent basat en observacions històriques interpolades en reixeta (0.1°, 9-km), mitjançant l'aplicació de tècniques de ML-AI; i el seu aprenentatge a partir de productes simulats. Aquest visor inclourà climatologies i índexs de vent (velocitats mitjanes, dies de calma, tendències, períodes de retorn de ratxes màximes, etc.).
CIDE Comunicació