GeneralitatCIDECSICUV Logo del portal

Image de la noticia

ACTIVITAT CANCEL.LADA

 

 

5 de juny: 19:00h.

Lloc: Sala d'actes. Casa de la Ciència del CSIC a València.

Esta activitat s'emmarca en les activitats que es realitzen amb motiu de la celebració el 5 de juny del Dia Mundial del Medi Ambient.

Projecció del documental en espanyol

En esta activitat, parlarem del paper clau de la ciència ciutadana en l'estudi dels efectes del canvi global sobre la biodiversitat, a través de la projecció del documental El ritme de les plantes està canviant. Un documental en clau de blues sobre l'aplicació Bioclima, una ferramenta de ciència ciutadana. Seguirà un debat amb els investigadors, Francesco de Bello, científic titular del CSIC en el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA); Ester Prat Carrió, Coordinadora del projecte Ritme Natura en el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF, CSIC); i Héctor Miranda Cebrián, Instituto Pirenáico de Ecología (IPE, CSIC) on col·labora en diversos projectes de ciència ciutadana, com “Adopta una planta”.

Dins dels impactes esperats sobre la biodiversitat de les variacions climàtiques i els fenòmens de calfament global actuals, un dels més previsibles és l'alteració en el "ritme" de les plantes. La fenologia, que estudia com les variacions climàtiques afecten els cicles de vida de plantes i animals, és fonamental per a comprendre com fenòmens tan importants com el moment de floració i la caiguda de les fulles estan canviant en els últims anys. Este tipus d'estudis requerixen, no obstant això, recopilar nombroses observacions periòdiques en diverses espècies i llocs. Per este motiu, aplicacions com l'App Bioclima, es constituïxen en poderoses ferramentes que faciliten la recopilació d'informació tant per professionals tècnics com per ciutadans que vulguen contribuir en el procés d'investigació.

L'App de ciència ciutadana Bioclima permet realitzar un seguiment d'este ritme en espècies comunes de les nostres regions, gràcies al finançament aconseguit a través de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Generalitat Valenciana, al treball realitzat per l'equip d'investigació del CIDE, al costat del qual han col·laborat el Centre per a la Investigació i l'Experimentació Repobla (CIEF, GVA) i els tècnics dels Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana, i al desenvolupament de l'aplicació realitzat per l'empresa Encamina. El documental, realitzat per Barret SomCooperativa, dona testimoniatge gràfic del treball realitzat a través d'este projecte i pretén sensibilitzar en esta problemàtica ambiental, així com difondre la rellevància de la ciència ciutadana.

Per a assistir al visionat i posterior debat no es requerix inscripció prèvia. Places fins a completar aforament.

Organitzen: Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA) i Casa de la Ciència del CSIC a València.

Col·laboren: Centre per a la Investigació i l'Experimentació Repobla (CIEF, GVA), Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF, CSIC); i l'Institut Pirinenc d'Ecologia (IPE, CSIC).

CIDE Comunicació