Logo de la Universitat de València Logo Secció Sindical - Confederació General de Treball del País València Logo del portal

La Comuna de Paris. 150 anys

  • 25 de maig de 2021
Image de la noticia

"El cadàver està a terra, però la idea està en peu"

Crit comuner a finals de maig de 1871

Es possible una Comuna llibertària al segle XXI?

El 28 de maig de 1871 la Comuna de París, l'experiment revolucionari i llibertari que tants somnis va despertar en la classe treballadora internacional, queia derrotada tragica i violentament per les forces reaccionaries del govem provisional de la IIIª república francesa.

Durant tres mesos la classe treballadora parisenca va aconseguir autogestionar tota una ciutat sense la tutela de l'Estat i sense la dependència dels patrons, que havien fugit covardament a Versalles fruit de la por a perdre la seua posició social. En eixe període, la Comuna va aprovar mesures socials tan importants com la reducció dels lloguers, la creació de guarderies públiques, l'abolició dels interessos dels deutes o el suport a la col·lectivitzacions de les fàbriques, mesures que fins i tot hui dia continuem lluitant per aconseguir.

Si bé és cert que la Comuna va tindre un component diguem-ho "reformista", es va preocupar molt per les eleccions i no va expropiar el banc de França, font principal de recursos del govem de Versalles, la seua sola presencia jo va ser una "mesura laboral en si mateixa", com va dir en el seu moment Karl Marx. Bakunin va dir també sobre la Comuna que "el socialisme revolucionan acabava d'assajar el seu primer colp i demostració pràctica".

La Comuna va ser i continua sent hui en dio un referent per al moviment obrer i per al socialisme revolucionari d'arrel del mon. És per això que des del moviment llibertari de València volem rendir un homenatge a la Comuna de París en el seu 150 aniversari amb un acte públic que celebrarem just el 28 de maig, data en que la Comuna va ser derrotada per les forçes de Thriers. Amb aquesta idea hem preparat un acte en el qual pretenem partir de la memòria d'aquella experiència revolucionària per a pensar les lluites, propostes i el moviment llibertari en l'actualitat.

El nostre objectiu és veure quines eines i experiències podem prendre de les experiències passades per a les lluites i processos polítics del futur, sense nostàlgies immobilistes, però tampoc sense perdre la memòria i la nostra identitat. Partint d'aquesta idea, parlarem primer de la Comuna per a després aproximar-nos als moviments revolucionaris que s'han desenvolupat al País Valencià influenciats, en part, per la revolució de 1871 a París. Després d'això, ens centrarem en les lluites actuals a la nostra ciutat i finalment tancarem l'acte amb un debat col·lectiu sobre com pensar el futur polític des d'una perspectiva llibertària i revolucionària.

Estructura de l'acte:

A. La importancia de la Comuna per al moviment obrer i per a l'Anarquisme.

Títol: Les dones i la Comuna de París. Dolors Marin. (Intervenció vía Zoom). 30-35 min.

B. La influencia de la Comuna de París en les experiencies revolucionarles valencianes.

Títol: La influencia de la Comuna al País Valencià. La insurreció del Petroli a Alcoi, el cantó de 1873 i la revolució de juliol del 36. Jacobo Abellán (CGT). 15 min.

C. Lluites actuals

Títol: El projecte anarquista i revolucionari hui. Irene Martínez (CSOA L'Horta). 15 min.

D. Debat col·lectiu.

Títol: Com imaginem la Comuna llibertària del s.XXI? 1 hora.


A aquesta part volem preguntar-nos com els aprenentatges del passat i del present ens poden ajudar a pensar la societat llibertaria que volem. Propossem un debat per a pensar com podria ser la Comuna del segle XXI en aspectes com l'habitatge, el treball, la producció, la mobilitat, l'espai públic, les cures, la sanitat, l'ensenyament, el medi ambient o l'organització política. Amb aixó pretenem fer vore com la proposta política llibertaria pot ser hui en dio una ferramenta ultil per a millorar el benestar social i les llibertats de la classe treballadora a la nostra terra.

Al debat comptarem amb la participació d'Alvaro, de CNT Valencia. També estan convidats a l'acte Radio Malva, Ateneu Al Marge, Ateneu Llibertari del Cabanyal, Espai El Punt i iniciativa Dhalia. La nostra intenció és que la xarrada siga un acte conjunt de tot el moviment llibertari de Valencia.