L'Institut López Piñero organitza el seminari "La JAE y el desarrollo de la microbiología" que serà impartit per Alfonso Carrascosa, Institut d'Investigació Ciències de l'Alimentació (UAM)
L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), amb seu al Palau de Cerveró, presenta el seminari La JAE y el desarrollo de la microbiología, que tindrà lloc dimarts que ve 17 de desembre, a les 17 hores, en la sala de conferències de l'institut. El seminari serà impartit per Alfonso Carrascosa, professor de l'Institut de Recerca en Ciències de l'Alimentació (UAM-CSIC) i coordinador de la comissió “Historia de la Microbiología Española” de la Sociedad Española de Microbiología.
La microbiologia sorgeix com a disciplina científica durant la segona meitat del segle XIX, gràcies fonamentalment als estudis del químic francés Louis Pasteur (1822-1895). Interessat per assumptes agroalimentaris, com la vinificació o les malalties dels cucs de seda, va iniciar la biotecnologia microbiana dels aliments i va posar en peus la teoria microbiana de les malalties infeccioses. La triple via d'entrada a Espanya d'aquesta disciplina, la mèdica, l'agroalimentària i la naturalista, van comportar la paral·lela generació d'institucions dedicades al seu cultiu.
En 1907, a Espanya, va iniciar la seua marxa la Junta per a l'Ampliació d'Estudis i Investigacions Científiques (JAE), baix la monarquia parlamentària d'Alfonso XIII. Al capdavant de la JAE es va posar com a president a Santiago Ramón y Cajal (1852-1934), guardonat l'any anterior amb el premi Nobel en fisiologia. La JAE va concedir pensions per a la formació d'especialistes en microbiologia i va fundar en 1920 el Laboratori de Bacteriologia i Serologia de la Residència d'Estudiants, que va tindre una activitat docent més que científica. La creació en 1931 de la Fundació Nacional per a la Recerca Científica i Assajos de Reforma que pretenia connectar la ciència amb la tecnologia i el seu aprofitament industrial, va propiciar l'engegada del Centre de Investigacions Vinícoles, al capdavant del com es va posar a l'enginyer agrònom Juan Marcilla (1886-1950), que va introduir, juntament amb altres investigadors, la microbiologia al Consell Superior d’Investigacions Científiques.
En relació al conferenciant, Alfonso V. Carrascosa és doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid i científic del CSIC. Ha col·laborat amb importants institucions relatives a la seguretat alimentària, com ENAC o AENOR, així com de gestió de la investigación industrial com CDTI. Coautor de diverses patents transferides a empreses i d'un bon nombre d'articles científics en prestigioses revistes internacionals, va rebre, al costat dels seus companys, la Medalla d'Or al Mèrit de la Investigació Enológica 2007, el Premi de la Real Acadèmia Gallega de Ciències 2009 i el Premi Internacional OIV 2011. En l'actualitat, coordina la comissió “Historia de la Microbiologia Espanyola” de la Societat Espanyola de Microbiologia (SEM), participa en l'edició d'una obra col·lectiva homònima, i és coautor del Diccionari Biogràfic Español de la Real Acadèmia d'Història.
Data 17 de desembre de 2013 de 17:00 a 19:00. Dimarts.
Sala de conferències de l'Institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)
IHMC López Piñero.