UVCulturaUV Logo del portal

Cicle de cinema: 'Ambients tòxics'. Cadascuna de les projeccions (V.O.S.E.) comptarà amb una presentació prèvia i un col·loqui posterior

 

L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), amb seu al Palau de Cerveró, i l'Aula de Cinema de la UVEG presenten el cicle cinematogràfic Ambients tòxics. El cicle començarà el pròxim dijous 16 de gener amb la projecció de la pel·lícula Síndrome laboral (Sigfrid Monleón, 2005). El dijous 23 es podrà veure el film Cenizas del cielo (José Antonio Quirós, 2008). El dimarts 28 de gener, dins del cicle i de manera excepcional, tindrà lloc la taula redona Medi Ambient i salut infantil: el projecte INMA. I per a tancar aquest primer cicle de 2014, el dijous 30 de gener, es projectarà A Civil Action (Steven Zaillian, 1998).

Les projeccions, que tindran lloc els dies indicats a les 18 hores en la sala de conferències del Palau de Cerveró, seran en versió original amb subtítols en castellà. Cada sessió comptarà amb una presentació prèvia a càrrec d'un representant de l'Aula de Cinema i un expert en la matèria. Així mateix, amb posterioritat a la projecció, s'obrirà un col·loqui en el qual podrà participar el públic assistent. El cicle ha sigut coordinat per Ximo Guillem, professor ajudant i doctor en Biologia (Universitat de València), i Ferran Ballester, Sabrina Llop i María-José López-Espinosa, professors de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica (FISABIO, CIBERESP. Universitat de València).

Les pel·lícules que s'inclouen en aquest cicle tracten el conflicte entre la salut pública i els mitjans insalubres de les nostres societats industrialitzades. S'analitza l'extrema nocivitat de determinats mitjans laborals, l'impacte sobre la salut de la contaminació d'aigües, i la incidència de les centrals tèrmiques sobre el mitjà; especialment a través de la pluja àcida. Les tres problemàtiques de salut ambiental es consideraran a partir de casos recents. Però es tindrà ocasió de connectar tant amb més d'un segle d'història, com amb debats de futur cada vegada més visibles i intensos. La regulació d'aquests mitjans s'ha realitzat, o s'ha deixat de realitzar, sobre la base dels arguments d'agents socials molt diversos. El qui i el com de la regulació continuen sent controvertits i les tres pel•lícules que es proposen constitueixen casos excel•lents per a rellançar aquests debats.

En la primera sessió es projectarà Síndrome laboral. Des de 1989 i fins a la seua prohibició per la Generalitat Valenciana a la tardor de 1992 va existir un sector denominat d’aerografia tèxtil; es tractava de petites empreses que pintaven amb pistoles pneumàtiques. Les condicions de treball en aquestes indústries eren clarament insuficients. A més, els productes utilitzats es barrejaven i empraven sense advertiment de la seua perillositat, i els gasos alliberats afectaven seriosament als pulmons.

En la sessió del dijous 23 de gener es presenta la pel·lícula Cenizas del cielo. Ferguson, un escocés aventurer i escriptor de guies turístiques, visita el nord d'Espanya per a completar la seua última publicació. L'autocaravana que condueix es para prop d'una central tèrmica. Obligat a romandre allí, entaula una peculiar amistat amb Federico, un llaurador que creu que gràcies al compromís de Kyoto es va a tancar la central que contamina la vall. Federico li mostrarà a Ferguson la singular vida dels personatges que viuen en aqueix microcosmos amenaçat: Cristina, una dona amb dos fills; una parella que creu no poder tindre fills per culpa de la central; un miner prejubilat obsessionat amb el golf, i un pescador que pesca de tot, excepte peixos. A poc a poc, Ferguson s'implicarà en la lluita de Federico contra la central tèrmica.

El dimarts 28 de gener tindrà lloc, també a les 18 hores, una sessió especial. Es tracta de la taula redona Medi Ambient i salut infantil: el projecte INMA, que serà coordinada pels investigadors ja citats Ferran Ballester, Sabrina Llop i María-José López-Espinosa (FISABIO, CIBERESP, Universitat de València).

L'última sessió del cicle, que se celebrarà el dijous 30 de gener, és el torn del llargmetratge A Civil Action. Vuit famílies de Wobum (Massachusetts. EUA) emprenen un procés judicial contra dues poderoses corporacions, a les quals acusen d'haver contaminat l'aigua del poble amb residus químics que han causat la mort per leucèmia als seus fills. Un advocat especialitzat en lesions, Jan Schlichtmann, es farà càrrec d'aquest complicat cas.

 

Data 16 de gener de 2014 de 18:00 a 20:30. Dijous.

 
 
Lloc de realització

Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)

 
Organitza

IHMC López Piñero i l'Aula de Cinema de la UVEG.

www.ihmc.uv-csic.es

 
difusion.ihmc@uv.es

 
Més informació