UVCulturaUV Logo del portal

AFTER SCHENGEN. Fotografies d'Ignacio Evangelista

 

 

desembre europeu © Ignacio Evangelista
 
 
 
 
 
A Europa han mort 40 milions de persones. Però la comoditat de travessar les fronteres sense papers ha fet oblidar tot això (Umberto Eco, 2013)

La sèrie “After Schengen” mostra antics passos fronterers entre diversos estats de la Unió Europea. Després del tractat de Schengen, la majoria d’aquests vells passos han quedat abandonats i fora de servei, i ens permeten una mirada des del present cap al passat d’Europa. Això provoca moltes reflexions, en un moment en què el projecte de la Unió Europea és fortament qüestionat.

Aquests llocs que, abans del tractat de Schengen, delimitaven els territoris i en què el viatger havia de detenir-se i mostrar la seua documentació, apareixen avui dia com a llocs abandonats, situats en uns llimbs espaciotemporals, fora de l’ús i el temps per al qual van ser concebuts, una vegada que es van obrir les fronteres a la lliure circulació de les persones.

Els passos fronterers tenen una funció de pura delimitació geogràfica, però també una funció coercitiva, en el sentit d’impedir el lliure trànsit entre persones d’un estat a un altre. Per tot plegat, són llocs que, al costat d’una dimensió cartogràfica, també estan proveïts de reminiscències històriques, econòmiques i polítiques.

Aquests vells passos fronterers van desapareixent lentament: uns són renovats per a altres usos, altres són destruïts i alguns simplement es van enfonsant a causa del pas del temps. Per tot això, d’ací a pocs anys, no hi haurà possibilitat de presenciar aquests forts símbols de la recent història europea.

L’any 2015 se celebra el 30è aniversari de la signatura del tractat.
 
Tenia només cinc anys quan va travessar la primera frontera, la de França i Suïssa, i el va colpir no veure la línia roja i lila que en els mapes, tan atentament escrutats i que van ser el seu primer joc, marcava el límit entre tots dos països (Enrique Vila-Matas. Historia abreviada de la literatura portátil)
 
 
 
 
© Ignacio Evangelista
 
 
 


Ignacio Evangelista 


Nascut a València, resideix a Madrid. Llicenciat en Psicologia per la Universitat de València. En les seues sèries fotogràfiques es mostra la relació, a vegades contradictòria, entre el natural i l’artificial, entre l’animat i l’inanimat. Encara que les diferents sèries poden ser formalment molt diferents entre si, sempre hi subjau un tema comú a totes, relacionat amb l’empremta d’allò humà.

Ha realitzat exposicions individuals als Estats Units, Alemanya, França i Espanya, i ha participat en exposicions col·lectives als Estats Units, Canadà, Alemanya, el Regne Unit i Espanya.

Els seus treballs s’han publicat en mitjans com CNN International TV (EUA), The Independent on Sunday (Gran Bretanya), Der Spiegel (Alemanya), ArchDaily (EUA), Domus Magazine (Itàlia), Citylab-The Atlantic (EUA), Haaretz (Israel), La Vanguardia Dossier (Espanya) i El País Semanal (Espanya), entre altres.