UVCulturaUV Logo del portal

AMSUDAN. Anna Gamazo al Sudan. Fotografies.

 

 

 

 

 

AMSUDAN és una associació sense finalitat de lucre, presidida per Juan Orbaneja i creada per a ajudar els missioners a reconstruir al sud del Sudan les escoles devastades pels més de 38 anys de guerres civils entre el nord (àrabs i islamistes) i el sud (comunitats negres, cristianes i animistes), i atendre més de 27.000 infants que tenen a càrrec seu. 

 

Entre els missioners figura el religiós sevillà José Javier Parlade, que va cursar estudis a València. És un d’aquests homes admirables que perseveren en la idea que l’educació i la possibilitat de guanyar-se el pa crearan a la fi una generació capaç d’afrontar el futur. Tal com afirma: «Al Sudan, la pobresa són cabanyes de palla, però dins no hi ha res més. Si una família troba un sac de gra són immensament feliços perquè tenen menjar per a uns quants mesos. A penes hi ha treball i els mestres de les nostres escoles sobreviuen com a agricultors. Els xiquets caminen durant dues hores per assistir a classe. Pràcticament no tenim medicaments. Després de tants anys de guerra i violència, ara els costa passar a una mentalitat de pau i és que és molt més complicat construir la pau que fer la guerra. Educar en la pau és l’única eixida a la barbàrie». 

 

Per millorar les condicions d’aquests 4,5 milions d’habitants que viuen en la misèria, Amsudan ha alçat les escoles següents: l’escola d’Adior, l’escola d’Aliap, una escola de formació d’homes i dones, l’escola de Yirol, l’escola d’Arwau, la primera fase de l’escola secundària per a xiquetes de Rumbek i la granja escola de Khartum. En construcció es troben l’escola de Panakar i l’escola de Guenggueng. El nostre projecte és recaptar fons per alçar una escola al poble de Billing per a més de 700 xiquets, que es dirà Ciutat de València. 

 

El sistema operatiu d’Amsudan és adjudicar tots els diners recaptats a cada un dels projectes de la missió. Tots els membres actius d’Amsudan sufraguen les seues despeses, incloent-hi bitllets d’avió, comunicacions, etc. El 100 % dels fons recaptats per Amsudan és directament rebut pels projectes a què són adjudicats, els quals al seu torn responen de l’ús que en fan i del progrés en el calendari d’execució. Per recaptar fons per a la construcció de l’escola Ciutat de València s’ha organitzat un sopar benèfic amb fotografies dels projectes del Sudan preses per una de les impulsores de l’ONG, Anna Gamazo.

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNA GAMAZO 

 

Nascuda a Madrid el 9 de juny de 1947. La seua activitat professional s’ha centrat en la participació en nombrosos consells d’administració i ocupa importants càrrecs com a membre de la Societat Europea de Trasplantaments d’Òrgans, patrona de la Fundación Amigos del Prado, patrona de la Real Fundación de Toledo i vicepresidenta de l’Asociación Española de Fundaciones.

 

Entre altres activitats d’ajuda i cooperació, va ser pionera de la Fundación Renal Iñigo Álvarez de Toledo, va crear la primera seu a Madrid i el centre d’atenció telefònica línia 900 de la Fundación Antisida de España (FASE), on també va crear escoles de sida, salut i convivència i va aconseguir que el Ministeri de Sanitat declarara la sida com a malaltia crònica per garantir medicaments gratuïts als malalts. A més, ha participat en nombroses expedicions d’ajuda, com el finançament de la reconstrucció d’un orfenat a Hondures, l’ajuda humanitària a camps de refugiats amb Metges del Món, en finalitzar la guerra a Albània, Macedònia i Kosovo, i nombroses expedicions a l’Àfrica (especialment Uganda, Kenya, Moçambic, Tanzània i el Sudan).

 

L’any 2005 va entrar a formar part del comitè d’Amsudan, i la Fundación Humanitaria AGH que ella presideix va finançar la construcció d’una escola primària de més de 1.000 infants a Yirol, va cofinançar l’escola Aliap i va col·laborar en la recaptació de fons per a diverses escoles a la diòcesi de Rumbeck.

 

Agraïm a Anna la gran ajuda que ens ha prestat i la generositat que ha demostrat en cedir les seues fotografies dels projectes d’Amsudan per a recaptar fons per a la construcció de la nostra escola Ciutat de València.

 

 

 

 

 

 

 

 

Breu història i situació al Sudan

 

El Sudan, el país més extens de l’Àfrica, s’ha vist assolat per guerres civils intermitents des del moment que es va independitzar de la Gran Bretanya en 1956.

 

Els enfrontaments tenen l’origen en dècades d’enorme desproporció entre el desenvolupament del nord àrab i islamista, i les comunitats negres del sud, cristianes i animistes. 

 

A més del contenciós religiós hi ha també la lluita pel control dels recursos naturals. L’espiral de violència agreujada per períodes de fam i sequera, ha sumit el país en una crisi humanitària de dimensions incalculables. Al voltant de 4,5 milions de sudanesos viuen en la pobresa com a refugiats i desplaçats.

 

Amsudan (Ayuda a Misioneros de Sudán) és una associació creada per a la construcció d’escoles i la formació de professorat a fi de millorar les condicions de vida dels seus habitants.

 

El sistema operatiu d’Amsudan és adjudicar tots els diners recaptats a cada un dels projectes de la missió de Yirol, al sud del Sudan, els quals al seu torn responen de l’ús que en fan i del progrés en el calendari d’execució. No hi ha una sola despesa en bitllets d’avió ni en comunicacions; tots els membres actius d’Amsudan sufraguen les seues despeses.

 

 

 

 

 

 

 

 

En la missió de Yirol hi ha 27 escoles sota els arbres, per a 27.000 infants. Des que vam començar el nostre camí en 2003 fins avui s’han construït sis escoles: 

 

- Escola d’Adior, per a 850 infants.

- Escola de Yirol, per a 1.800 infants; finançada per la Fundació AGH.

- Escola de Formació de Yirol, per a 60 mestres.

- Escola d’Aliap, per a 700 infants.

- Escola d’Arwau (Ciutat de Màlaga), per a 725 infants.

- Escola granja de Khartum, per a 150 infants. 

Hi ha dues escoles en construcció:

- Escola de Panakar (Ciutat de Sevilla), per a 678 infants.

- Escola de Guenggueng, per a 500 alumnes. 

Hi ha una escola en projecte:

- Escola de Billing (Ciutat de València). 

S’han construït 4 esglésies:

- Església d’Adior.

- Església de Yirol.

- Església de Malek.

- Església d’Arwau. 

S’han construït 2 pous:

- Pou a Adior.

- Pou a Yirol. 

 

D’altra banda, s’han enviat diners per a la compra d’un Toyota per facilitar els desplaçaments per la zona, i s’hi ha enviat un contenidor amb un equip complet per generar llum amb plaques fotovoltaiques, cadires de rodes, màquines de cosir, jocs de fusteria, conserves, taulells, filats per a alçar tanques, roba, calçat, etc.