
Amb motiu de la publicacio del llibre "Cristianismo radical". Centre Cultural La Nau
Cristianismo radical
Col·loqui amb motiu de la publicació del llibre de Juan José Tamayo
Teòleg i assagista
Participa:
Cristina Garcia Pascual. Cap d’Iniciatives Aula de Narratives, UV.
Síntesi
El cristianisme radical que el teòleg Juan José Tamayo desenvolupa en aquest assaig res té a veure amb el fonamentalisme, i menys encara amb la violència. És un cristianisme que va a les arrels de l'Evangeli com a bona notícia d'alliberament, a les fonts antropològiques del bé ser i del bé estar, del viure i del conviure i als seus orígens com a moviment marginal, contrahegemònic, igualitari i crític del poder polític colonial i de les autoritats religioses legalistes. A través d'una hermenèutica crític-alliberadora intenta respondre als grans desafiaments actuals: el neoliberalisme, la pobresa estructural, el patriarcat, el colonialisme, la depredació de la naturalesa, els fonamentalismes, els discursos d'odi i el xoc de civilitzacions.
Biografia
Juan José Tamayo (Amusco, Palencia, 1946)
És doctor en Filosofia per la Universitat Autònoma de Madrid i en Teologia per la Universitat Pontifícia de Salamanca, membre del Comité Internacional del Fòrum Mundial de Teologia y Liberación i professor convidat en nombroses universitats llatinoamericanes, europees i estatunidenques. Pertany a la Societat Espanyola de Ciències de les Religions. De 2002 fins a la seua jubilació en 2020 va ser director de la Càtedra de Teología y Ciencias de las Religiones “Ignacio Ellacuría” de la Universidad Carles III de Madrid, de la qual actualment és emèrit honorífic. És cofundador i actual secretari general de la ssociación de Teólogas y Teólogos Joan XXIII. Figura clau de la teologia de l'alliberament, de la teologia feminista i del diàleg interreligiós i intercultural a Amèrica llatina i Europa, la seua teologia és inseparable del compromís ètic amb els pobles oprimits i els sectors més vulnerables de la societat, entre ells les persones migrants i les dones, grans oblidades de la història. Col·labora en el programa Veinticuatro de Televisió Espanyola, en la Cadena SER i en els diaris El País, Infolibre i Eldiario.es
Autor de 90 llibres. En l'editorial Trotta ha publicat bona part de la seua obra, de la qual cal destacar: Nuevo paradigma teológico (2009, 3a ed.), Fundamentalismos y diálogo entre religiones (2009, 2a ed,), Islam. Cultura, religión y política (2010, 3a ed.), Invitación a la utopía, Estudio histórico para tiempos de crisis (2016, 2a ed.), Teologías del Sur. El giro descolonizador (2024, 2a ed.) i Cristianismo radical (Trotta, 22025, 2a ed.).
En l'editorial Tirant dirigeix la col·lecció “Diàspora”, on ha publicat, entre altres llibres, La teología de la liberación en el nuevo escenario político y religioso (València, 2011, 2a ed.) i Religión, razón y esperanza, El pensamiento de Ernst Bloch (València, 2015, 2a ed.). En aquesta col·lecció s'ha publicat el llibre-homenatge amb motiu dels seus 75 anys Juan José Tamayo. Teología y praxis de liberación, en el qual col·laboren 54 col·legues, amics i amigues de tot el món.
Entrada lliure. Aforament limitat